婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

iwong25 發表於 21-2-4 21:52
所以樓主你老公只是出錢出力,但無疏忽你需要,已經比我幸運,我老公是獨仔,出錢出力不特止,我99是要求一 ...

你老公唔洗返工?一日三餐?佢長期病?

水晶宮

sybb2014 發表於 21-11-21 15:09
回覆 wliklik 的帖子

其實只有一個方法解決,就係同c6講清楚。

去到呢啲情況真係畫公仔畫出腸啦!直接說明剛才那餐每人幾錢啦!如有群組就將張單同計法傳去;說明不找清楚呢條數,不好約下次。找完左先。係好樣衰,但人地面皮厚,我要做得厚過佢。我銀包有難,你哋會同情咩?

水晶宮

sybb2014 發表於 21-11-21 15:04
回覆 Astra00 的帖子

我同你男家勁似,食飯唔係問題,不過平時又話家電壞左,又話牙痛又話去旅行…..真係 ...

家電壞,如果5-600元內,係老人用,我會豪比老人。但如果其他野,如旅行之類,不是必須,我不會出錢(假如其他成員沒提出夾份)。

大宅

5-600完全冇可能,電器基本上要幾千蚊

珍珠宮

wxsbb 發表於 21-2-4 19:56
如題,我老公好孝順,我地無同6299一起住,住得好近,夜晚會去距地度吃,老公有3兄弟,總覺得6299有事只會 ...

男人孝順唔緊要,但唔好迫我都要孝順佢父母

水晶宮

sybb2014 發表於 21-11-29 16:03

5-600完全冇可能,電器基本上要幾千蚊

幾百元如微波爐,電飯煲之類。如幾千元那種,一定叫埋其他仔女夾。佢哋不夾就不買。

水晶宮

BREADWING 發表於 21-11-29 17:14
男人孝順唔緊要,但唔好迫我都要孝順佢父母

呢樣真。大家各自孝順自己父母得啦。

別墅

ilovecafe 發表於 21-11-21 17:31
你老公唔洗返工?一日三餐?佢長期病?

中左風半身行動不便,我老公要返工,要求煮定比佢中午翻熱,電鍋雪櫃搬出廳方便佢用囉,咁其實好困身,日日都要去買餸去煮,完全無時間去理我哋屋企

大宅

回覆樓主:

有些人孝順是有計算,例如為了取得更多遺產之類

大宅

回覆 BREADWING 的帖子

你又講得好正確, 其實99可以選擇對家嫂唔好, 咁家嫂都可以選擇唔對男家好

男爵府

wxsbb 發表於 21-2-4 19:56
如題,我老公好孝順,我地無同6299一起住,住得好近,夜晚會去距地度吃,老公有3兄弟,總覺得6299有事只會 ...

我都有一個考順仔老公。
聖誕假有兩日可以帶小朋友出去玩,叫老公安排吓,佢第一時間話要留一日俾99,我都係諗住留一日俾99,但係佢最後乜都冇安排,就只安排咗節目俾99……
99想要人陪,老公二話不說請AL陪99,小朋友學校家長日我去唔到叫老公攞半日假佢就左推右推……
大掃除就我一打二,又湊仔又執屋,零幫手嘅老公就返去幫有工人用嘅99做大掃除……
結婚多年我生日、母親節、情人節,所有節日我都被遺忘,唔好話禮物,西餅都冇件,但99就收足禮物、每個節日都會同99慶祝切大蛋糕……
老公每日返工都要同99煲吓電話,放工返嚟見到個老婆偈都唔傾多句就自己喺梳化瞓覺……

水晶宮

EudyptulaMinor 發表於 22-1-21 14:54
我都有一個考順仔老公。
聖誕假有兩日可以帶小朋友出去玩,叫老公安排吓,佢第一時間話要留一日俾99,我都 ...

佢做到咁,我會心淡,轉自己單身算,不會咁委屈自己。咩年代?

伯爵府

EudyptulaMinor 發表於 22-1-21 14:54
我都有一個考順仔老公。
聖誕假有兩日可以帶小朋友出去玩,叫老公安排吓,佢第一時間話要留一日俾99,我都 ...

其實你應該坦誠同你C6講出你心底話, 男人真係唔畫出腸係唔知, 唔覺有問題, 兩公婆有乜事最好攤出嚟講, 我怕你日積月累, 會破壞夫妻感情。

別墅

CMMANDY 發表於 21-2-5 07:28
當一個男人,俾到足夠的愛俾老婆,而老婆又能夠明白,佢同時間也孝順佢的父母,照顧她們,係好應該的,什 ...

好認同你講法,相反如果我老公對於我父母沒有相對的尊重或者係覺得我俾太多時間我父母發脾氣,當住我6299面都開火,幸好我老公會知機如果唔係我會即鬧離婚,父母係我死穴。

別墅

iwong25 發表於 21-2-4 21:44
我作小產都掉低我一人在家,返去煮飯比佢媽食和陪伴她,愚孝兼無腦,小產後鬧離婚,他求我比機會佢改,他承 ...

我都試過作小產,果陣我老公返咗工之後,我一個人成日經常係房喊,跟住不斷感受下身正在流血…好無助好驚好多情緒係入面,醫生都同我講好大機會會流產,呢句說話直頭係我腦袋不斷重複出現,仲有果d惡劣護士的說話,好憤怒。但當我突然見到我先生果陣就快支持唔住個款,我突然間清醒咗無喊。

我覺得你先生應該好愛你,可能當你作小產的時候,你先生都感到唔開心、擔心,無形的壓力,果刻佢或者係習慣咗佢阿媽過往的方式的同時,可能佢都想抖啖氣,佢無諗到甘樣會傷害咗你。

我整個懷孕我先生瘦咗好多好多,大家反而問佢係未有產前抑鬱,我果陣都驚,好彩我生完佢即暴肥返。

公爵府

牛年勳章

wxsbb 發表於 21-2-5 14:04
反正你唔做,就無人會做,6299只會無奈,唔會鬧距地,距地會咁,都係父母既問題,其實個兩個後生個陣有吸 ...

做父母既野, 在心中, 能夠浪子回頭, 已經祖先保佑, 謝天謝地了 仲提仲呻嗎? 有咁快得咁快忘記得一乾而淨, 係福氣了, 當然, 無對妳老公, 說一番感激讚賞的話, 也許係奶奶老爺唔識做, 我相信人在做天在看, 一個大家庭, 總有人力量大d, 內心滿足也是樂事

公爵府

牛年勳章

回覆 EudyptulaMinor 的帖子

, 妳有無將妳感受, 告訴老公呢? 告訴他疼媽我好欣賞, 非常羨慕, 不過, 我係妳老婆, 我可以有7 折待遇嗎?, 我感受唔到你對我的真心, 一句真心的"我愛妳老婆, 辛苦妳了", 已經足夠

公爵府

牛年勳章

sybb2014 發表於 21-9-24 08:46
回覆 iwong25 的帖子

我個時懷孕初期流少量血入院,我老公仲幫奶奶手,迫我出席叔仔婚宴,但男家對我係一 ...

吓, 咁過分, 現在一切平安, 孩子順利出世 妳真的愛妳老公, 男家為左面子, 要妳出席撐場, 真是太唔體量妳, 當時有大有細的心理壓力 辛苦妳

公爵府

牛年勳章

Rainnie2020 發表於 22-1-26 22:52
好認同你講法,相反如果我老公對於我父母沒有相對的尊重或者係覺得我俾太多時間我父母發脾氣,當住我6299 ...

對男人要畫出腸, 自己才少受的些委屈, 人生自在就好, 以香港的生活節奏, 想得到要講要提, 千祈吾好貪心, 幻想韓劇情節, 那只是戲

大宅

近年我叫c6睇張單幾錢,俾番自己一家應俾個份就算,其他人俾唔俾我地唔理,雖然好樣衰,但都總算解決左食飯做水魚既問題。
不過有時仔女行為真係老人家養成的,我地俾一半,2老就幫其他仔女俾全數,其實個個都有家有仔女有樓,但6299總係心疼某仔女要俾錢食飯

首頁

尾頁

跳至