自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

收曬尾數成交先簽新地方既臨約麻
穩陣起見一定係咁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Jasmine-4711 發表於 21-2-5 17:47

收晒尾數就要交吉, 樓主冇地方住

有售後租回架麻
唔係短租先
樓駁樓就係會有咁既風險
你未必控制到

翡翠宮

tp_terminator 發表於 21-2-5 18:19
老實講啦我真係好少聽人哋分享有失敗嘅例子
上網亦都搵唔到
aa都話呢個情況好少有

經濟唔好可能有關

翡翠宮

大力大力 發表於 21-2-6 07:52
如果收咗大訂、在必買必賣情況下、你可以要求對方、賠償你所有損失~

樓主有講收左同俾左大訂

翡翠宮

tp_terminator 發表於 21-2-11 09:44
我唔係賣唔出呀
而係咁樣做嘅話
我要畀15%印花稅重要稅局唔會退
唔係只要半年內賣左就有得退?

翡翠宮

evip 發表於 21-2-11 11:13
當真仲有銀行做預先批核嗎? 講緊簽臨約喎!
估價就話啫。

其實簽臨約前可以問下銀行D人先,
叫佢俾個估價同埋俾你個人入息計下大約會批到幾多按揭先,
計批到幾多+手上有既資金起碼都要= 或者大過樓價先簽臨約
臨約簽左先交份臨約俾銀行申請按揭
有時係簽左正約後先知正式申請結果
有JM 係咁chur個銀行staff 或者可以簽正約前知道結果, 但多數未預俾好份mortgage agreement 一般黎講如果你既入息係比較固定, 基本上個正式批核結果同個銀行職員預計數係差唔多, 大家都係放落去同一條formula去計
到簽左正約, 俾埋大訂, 之後再去銀行簽埋份mortgage agreement
等成交日果陣, 銀行就會過埋尾數俾律師樓, 律師樓再俾賣家完成交收。

翡翠宮

20091 發表於 21-2-11 11:34
之前有位熟的經紀話:有單新聞又是先買了樓,再賣舊樓,稅局追雙重印花稅,最後都要給,所以香港有的條款是 ...
係咪賣舊樓既臨約日期要早過買新樓既臨約日期, 仲要半年內完成交收, 先叫做符合退稅個要求?

翡翠宮

tp_terminator 發表於 21-2-11 11:43
我而家放都冇用
而家放俾新買家就點都要俾15% stamp duty ?

翡翠宮

tp_terminator 發表於 21-2-11 11:45
其實而家你個買家爭搵按揭姐,
而家銀行水浸, 點都想做多D生意
叫佢搵多個擔保人好過周圍撲水問人借錢
幾時成交而家咁, 應該仲有2個月麻?

翡翠宮

evip 發表於 21-2-11 12:03
thanks..呢個我明白的。
見有jm 不停話樓主冇做預先批核,我才奇怪邊間銀行會做預先批核,仲要在簽臨約前 ...

呢個講緊樓主果個買家
如果人人都make sure個按揭穩陣既
樓主同埋佢個賣家就唔會被波及
一個出事、咁啱幾個都係同時換樓樓,咁就唔止影響自己,仲影響埋個賣家

翡翠宮

Aley1204 發表於 21-2-11 21:35
最近我都想換樓,問過渣打話而家因為疫情唔會做pre approval。

我C6同銀行果邊講晒成個財務狀況,銀行就 ...

其實固定月薪既話,唔計bonus double pay, 借到既額基本月薪x100 就差唔多

首頁

尾頁

跳至