自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Jason 自從被泰晤士報話佢收中國政府錢拍嘢之後, 經常拍片串西方傳媒, 今日佢又放一條片模仿BBC描述中國

無獨有偶, 自從BBC拍攝咗疫後武漢之後, 高佑思就用佢11月所拍嘅探訪武漢紀錄片, 模仿成BBC模式嘅紀錄片

大家睇完之後, 係咪覺得某本地傳媒機構都係咁拍攝呢?

伯爵府

BBC biased 到爆

侯爵府

回覆樓主:

我睇好多呢啲在中國的youtubers,但其實有時我都覺得較為太唱好中國,乜都中國好乜都話beautiful,哈!
但其實西方都係咁既! 要唱好邊個,要唱衰邊個,都有條公式,始終佢地搞呢啲野搞左咁多年,有哂經驗,所以中國要攞返話語權係好難好難

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

SU213 發表於 21-2-9 22:27
Jason 自從被泰晤士報話佢收中國政府錢拍嘢之後, 經常拍片串西方傳媒, 今日佢又放一條片模仿BBC描述中國

wow
first time I see it
thanks for sharing

kckammy    發表於 21-2-10 12:41

男爵府

jolps 發表於 21-2-9 23:02
我睇好多呢啲在中國的youtubers,但其實有時我都覺得較為太唱好中國,乜都中國好乜都話beautiful,哈! :h ...

天下烏鴉一樣黑。所以唔好睇晒一個傳媒,要四圍睇下

男爵府

我睇好多呢啲在中國的youtubers,但其實有時我都覺得較為太唱好中國,乜都中國好乜都話beautiful,哈! :h ...

我會咁睇啦, 要一個外國人老遠嚟到中國定居, 佢地都應該有一定程度喜歡呢個國家先可以, 所以佢地睇咩都係好

不過西方傳媒真係造謠造得好犀利, 中國最多都係讚自己(其實西方有過之而無不及), 但西方真係要作啲嘢嚟唱衰, 咁由一班喜歡中國嘅外國人用自己嘅生活嚟唱好都好過俾人唱衰都唔出聲

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

我都有睇佢

SU213    發表於 21-2-9 23:15

子爵府

謝謝分享

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

第二條片幾搞鬼
總有離別的時候

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

公爵府

2024年龍年勳章

jolps 發表於 21-2-10 03:02

我諗佢哋係最近一年有感而發,加上之前對中國嘅所謂認識⋯因為如果留喺自己國家,而家會點呢?你睇Oli Barrett佢之前講過自己來中國嘅過程。佢哋呢大半年喺中國唔需要擔心染病、有活動自由同安全、仲有發展機遇,一切應該好深刻⋯再加上佢哋俾西方媒體抹黑,中國一定美麗啦!

男爵府

牛年勳章

SU213 發表於 21-2-9 22:27

昨天看了,他反應出來確實很像西霉報到手法

水晶宮

西方唱衰中國幾十年已根深蒂固,未去過中國的人印象仍停留在三四十年前,同佢哋自己國家一樣,唔知道世界日日在變。

侯爵府

loveclementine 發表於 21-2-10 07:26
我諗佢哋係最近一年有感而發,加上之前對中國嘅所謂認識⋯因為如果留喺自己國家,而家會點呢?你睇Oli Bar ...

我覺得呢啲youtubers唱好中國的方式可以改一改, 唔好淨係一味講中國點好點好, 太直接! 較好的方式是側面些講下美食, 講下淘寶有乜正野, 類似這些會較好

侯爵府

ricecooking 發表於 21-2-10 08:38
西方唱衰中國幾十年已根深蒂固,未去過中國的人印象仍停留在三四十年前,同佢哋自己國家一樣,唔知道世界 ...

西方人永遠用負面的思想去睇中國, 看出來的中國當然是負面, 以前我做的貿易公司, 經常會帶一些美國買家去大陸工廠或者廣交會, 佢地食野係只食熱食, 唔食生菜水果之類, 話唔乾淨有菌, 呢啲都係佢地已植根的思想, 都好難改變!

公爵府

2024年龍年勳章

jolps 發表於 21-2-10 12:47
我覺得呢啲youtubers唱好中國的方式可以改一改, 唔好淨係一味講中國點好點好, 太直接! 較好的方式是側面 ...

淘寶唔使啦!
咩立場嘅都會去淘
不過我都鍾意講美食。

珍珠宮

SU213 發表於 21-2-9 23:09
我會咁睇啦, 要一個外國人老遠嚟到中國定居, 佢地都應該有一定程度喜歡呢個國家先可以, 所以佢地睇咩都係 ...

(中國)讚自己有乜問題,(西方)誣衊他人先至係問題

侯爵府

回覆樓主:

我都有send過呢類外國人在中國的片上whatsapp group,group內黃人話係做假拍戲啫,之後就猛post郭文X貴,蕭X元啲片上group,話係真相喎!

子爵府

第二段片真係睇到好心寒
傳媒嘅力量可以好可怕

男爵府

jolps 發表於 21-2-10 08:57

西方人永遠用負面的思想去睇中國, 看出來的中國當然是負面, ...

其實係佢地唔肯接受現實啫, 成日覺得中國啲嘢係假, 但係要知道呢個世界有超過70%嘅嘢係Made in China, 包括佢地美國嘅牌子

首頁

尾頁

跳至