夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大家根本相處唔到,想法唔一致,大家做嘢嘅方法又唔同,佢自卑又自大,所以有乜鬧交,只要觸及佢情緒,佢就好似鬼上身咁變咗另一個人,我真係好驚佢會有一日錯手殺咗我
佢唔肯離婚,係因為離婚後佢唔會有地方住,會連份高薪糧準嘅工都會冇埋,因為佢喺我老豆度打工
我真係真係好怕佢,鬧交還鬧交,成日都要立埋D刀刀叉叉 ,一係捉住我隻手,要我桶佢2刀,再唔係就用嚟恐嚇我
我已經好辛苦,每刻提心吊膽可以點算⋯⋯

珍珠宮

保護好自己的情緒健康,身體安全為重。
祝願你離婚順利!
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

祖明 發表於 21-2-12 04:08
大家根本相處唔到,想法唔一致,大家做嘢嘅方法又唔同,佢自卑又自大,所以有乜鬧交,只要觸及佢情緒,佢就 ...

咁好恐怖者,不如你捉佢去睇下心理醫生先。
佢心理好有問題wor.

男爵府

大家根本相處唔到,想法唔一致,大家做嘢嘅方法又唔同,佢自卑又自大,所以有乜鬧交,只要觸及佢情緒,佢就 ...

佢係咪情緒病/暴力傾向/精神病?

如有,你要小心自身安全!佢知你屋企人地址?如果唔知,咁就待疫情過後,你離開香港一段長時間,分居兼搞離婚。

如果知,屋企人可能要事前搬屋。

你老公工作能力點?如果好,就由得佢繼續做,等佢唔好生活同感情一次過被摧毀,減少佢情緒波動。

男爵府

shannon_fky4186 發表於 21-2-12 10:17
佢係咪情緒病/暴力傾向/精神病?

如有,你要小心自身安全!佢知你屋企人地址?如果唔知,咁就待疫情過 ...

佢係有問題,已經唔係第一次,我好想好想離開佢,但又趕唔走佢,尋晚佢換曬衫話出去冷靜下,我唔出聲由佢,恨不得佢唔好再返嚟,點知佢又唔走喺度大吵大鬧,迫到你要出聲同佢對罵,又喺屋企發癲大力打傢俬
我真係好辛苦,噚晚我提出離婚,佢cool得我好緊,我塊面貼住佢心口,我焗到抖唔氣,拼命爭扎大叫救命,佢大力過我根本冇能力爭脫到,嗰一刻我好驚自己就咁俾佢整死,好彩佢噚晚著衫唔係好厚,我咬佢心口痛就放開我,後嚟發現自己個口流血,原來咀唇損咗
噚晚我好彩爭脫得開逃過一劫,咁下次點呀?佢好似個計時炸彈咁,我真係唔敢再提離婚趕佢走,唔知佢癲起上嚟會點

子爵府

你係咪應該要報警備案?同埋搵社工 跟進!

男爵府

wingyaumama 發表於 21-2-12 12:15
你係咪應該要報警備案?同埋搵社工 跟進!

到呢一刻我真係唔知點做好,個心好驚又好亂

子爵府

離婚你可以自己單方面申請,經律師唔使見佢!

別墅

我建議你報警備案,搵社工幫手,暫時搬離屋企,千萬不要和他單打獨斗,有暴力傾向的人需要見精神科醫生治療,祝福你在新嘅一年人生有新的開始,重拾美好的一切,good luck !

男爵府

勿忘初心 發表於 21-2-12 13:17
我建議你報警備案,搵社工幫手,暫時搬離屋企,千萬不要和他單打獨斗,有暴力傾向的人需要見精神科醫生治 ...

我根本走唔甩。佢一定捉實我,我始終唔夠佢大力,佢企喺房門口塞住條路,我唔夠佢大力推開走,太激烈行動仲會刺激到佢陏手陏腳

大宅

報得警.

千其唔好再同佢單獨同一間屋. 住酒店/娘家先.
返去執野都要搵人陪.

如果夫婦住緊的屋, 係樓主名, 就用法律途徑趕佢走. 唔好自己出馬. / 或者搵人陪你去換鎖之類.
如果有男方名, 就要等離婚, 個官判好哂先再搞.

總之千其唔好同佢單獨在一個單位入面. 死左都冇人知.

男爵府

祖明 發表於 21-2-12 13:27
我根本走唔甩。佢一定捉實我,我始終唔夠佢大力,佢企喺房門口塞住條路,我唔夠佢大力推開走,太激烈行動 ...

但一年前,樓主唔係單方面申請離婚,到而家到未解決?

侯爵府

回覆樓主:

妳唔捨得或冇勇氣離婚嗎?
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

侯爵府

咁你決定咗就搵你老豆同佢講,大家坐低傾

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

因乜事刺激到佢?
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

子爵府

回覆 祖明 的帖子

發生咩事佢咁激動呀 你要好好保重呀

公爵府

回覆 祖明 的帖子

新年流流上嚟望下, 見到你咁樣比老公打真係戥你慘, 我都好明白, 因為我都有類似遭遇. 你父母知唔知個寶貝女比人打? 知一定好心痛.
你應該係適當時候報警, 唔好係佢面前報, 等警察拉左佢, 佢就知驚. 佢就係知你唔報警, 所以肆無忌憚打你, 有第一次, 就有二次, 陸續有嚟, 你一開始就報警, 就唔會縱容佢. 警方可以拘留佢48小時, 唔比佢即刻返屋企, 等佢係入面冷靜.

你要走既, 趁佢唔係度執嘢走. 一係你換鎖, 等佢返唔到嚟.佢係門口騷擾你, 你就報警趕佢走.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

離婚
先跟家人住或搬走先
擔心你安全
不要從別人的嘴裡去認識我

複式洋房

回覆樓主:

人身安全要緊, 趁佢返工, 偷偷執野搬返娘家或service apartment先, 然後同家人從長計議。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至