自由講場

跳至

首頁
45678...17

尾頁

別墅

雖然我屋企無呢個傳統, 但如果長輩要求跪, 都冇咩問題丫. 對象係家中長輩又唔係三唔識七
呢個跪又唔係侮辱人,

伯爵府

除了結婚,如要跪,只跪自己父母

侯爵府

2024年龍年勳章

有斟茶但吾需要跪!

由孩子開始斟茶比老爺奶奶, 到我, 再到老公! 我無所謂, 老爺奶奶8、90 歲, 我由23年前入門就年年跟男家風族, 兩老生日同過年, 都有斟茶, c6做我跟著就是, 之後收利是!

男爵府

回覆樓主:

我見朋友屋企有呢個習慣,咁我又諗佢d仔女跪父母就話要天經地2義啫,如果仔女有另一半又要唔要跪?

比著係我就不能接受,自己父母都未跪,無理由要跪6299。

大宅

BGCOME08 發表於 21-2-14 08:17
我媽個朋友,而家都60歲了,佢哋屋企有習慣新年跪地斟茶俾父母。

我第一次去佢屋企拜年,睇到覺得好新奇, ...

我相信佢地父母係識教自己仔女的,因為唔係個個父母要靠仔女斟茶而得到尊重的,可能這對父母是軍人或者在外面得唔到尊重,所以要甘做。

大宅

其實仔女都要得到尊重,我教仔女有骨氣唔好立亂下跪,在家也冇骨氣立亂每年跪低,出到去肯定受唔少氣。

公爵府

啤啤一家親 發表於 21-2-14 23:18
我相信佢地父母係識教自己仔女的,因為唔係個個父母要靠仔女斟茶而得到尊重的,可能這對父母是軍人或者在 ...

我估佢哋係一個好傳統嘅家庭,我跟我媽去佢哋屋企拜年,見我媽個friend,同佢D兄弟姊妹,個個都60幾,都係咁跪拜同斟茶俾佢哋90幾歲嘅父母,佢哋叫佢老豆做阿爹,阿媽就叫返阿媽。

第一次見,所以覺得好新奇,好似古代咁。

大宅

BGCOME08 發表於 21-2-14 23:31
我估佢哋係一個好傳統嘅家庭,我跟我媽去佢哋屋企拜年,見我媽個friend,同佢D兄弟姊妹,個個都60幾,都係 ...

哩種風氣太落後了,不知對錯便跪,仔女又冇做錯事,外國並不會這樣的。

珍珠宮

回覆樓主:

屋企唔興

大宅

回覆樓主:

唔係麻,古代咩
要我跪ok既,有幾百萬分比我,我ok

公爵府

啤啤一家親 發表於 21-2-14 23:36
哩種風氣太落後了,不知對錯便跪,仔女又冇做錯事,外國並不會這樣的。
...

跪唔一定係錯,我細個拜阿爺山都要跪住躹躬黎拜,係一份尊重,家家教育唔一樣,沒有對與錯。

正所謂只跪天,跪地,跪父母,又唔你叫你係人都跪咁冇骨氣。

happylife28    發表於 21-2-15 03:06

大宅

BGCOME08 發表於 21-2-14 23:46
跪唔一定係錯,我細個拜阿爺山都要跪住躹躬黎拜,係一份尊重,家家教育唔一樣,沒有對與錯。

正所謂只跪 ...

我係基督徒只係祈禱時跪低,因為聖經教除了神冇人需要我下跪的,山墳只是建築物,所以我不會向建築物下跪,骨氣是由細在家教導的,若不分對錯、沒有原因理據,單單父母想要仔女不經大腦思考因孝順而下跪,甘我知道有跪低和沒有跪低的分別。

公爵府

啤啤一家親 發表於 21-2-15 00:02
我係基督徒只係祈禱時跪低,因為聖經教除了神冇人需要我下跪的,山墳只是建築物,所以我不會向建築物下跪 ...

大宅

BGCOME08 發表於 21-2-14 23:46

正所謂只跪 ...

哈哈現在新一代入屋都唔識叫人啦?重想跪低奉茶太陽由西方升起就會有啦?早抖早些進入夢鄉就怕會有!!!

happylife28    發表於 21-2-15 03:07

公爵府

StellaIp0706 發表於 21-2-15 00:04
哈哈現在新一代入屋都唔識叫人啦?重想跪低奉茶太陽由西方升起就會有啦?早抖早些進入夢鄉就怕會有!!!
...

而家呢個年代基本上都唔會要求人跪啦。不過講起入屋唔叫人,真係家教問題,我果2個表妹,而家都3張了,由細到大冇叫過人㗎,好似啞咁,俾利是佢哋,多謝都唔會講

珍珠宮

6299 新年要敬茶,唔駛跪

大宅

StellaIp0706 發表於 21-2-15 00:04
...

甘係因為長輩自己都冇禮貌,人哋入屋都唔同客人打招呼,如果長輩做左好榜樣識主動叫人,後輩會有樣學樣,如果長輩叫左人而後輩冇認,咁後輩係冇禮貌的,所以長輩要大氣啲,不要同後輩計較,因為要得到後輩心甘樂意尊重是要配得的,有些長輩真係唔配擁有尊嚴。

珍珠宮

啤啤一家親 發表於 21-2-15 00:02
我係基督徒只係祈禱時跪低,因為聖經教除了神冇人需要我下跪的,山墳只是建築物,所以我不會向建築物下跪 ...

你可以選擇唔向祖先跪拜,但我覺得你以上言論有點偏頗同唔尊重其他人,每人有自己value ,若同你唔同都用唔駛拉到「骨氣」、「家敎」、「不經大腦思考」咁難聽。

happylife28    發表於 21-2-15 03:07

大宅

BGCOME08 發表於 21-2-15 00:03

不過中國同香港仲有好多古代人跪山墳建築物的,我不會大驚少怪的,因為仔女要跪自己父母都係源於棒下出孝兒的觀念,者係不要思考,盲目聽從便可以了。

大宅

Ononluk 發表於 21-2-15 00:35
你可以選擇唔向祖先跪拜,但我覺得你以上言論有點偏頗同唔尊重其他人,每人有自己value ,若同你唔同都用 ...

甘你都要尊重我的思想,因為我是思考過這個行為是有問題,這個行為內裡存著被西方國家嘲笑的元素,令發達國家睇唔起中國和香港的其中一個要點,因為真的是沒有智慧的行為,上不到枱面

首頁
45678...17

尾頁

跳至