在職全職

跳至

首頁

尾頁

洋房

我明白做媽媽有很多責任:
子女學業及升學
工作及家庭經濟
家庭事務及一般家務
子女管教及學業外的發展
夫妻及丈夫家人之關係
個人健康
但有時在想,以上循環到子女成年,也繼續要提點及開解他們,哪人生是否大部份時間也是在負責任?
個人興趣要等他們長大才有空進行?
天輪之樂主要是一起吃飯,在家玩玩具和偶然出外走走?
很多媽媽也在各方面也很成功,亦活得很開心,但責任仍是每天要負的,純粹想各位分享一下感受和看法。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

2pigmama 發表於 21-2-21 18:43
子女學業及升學
工作及家庭經濟
睇下你是否願意放手,俾老公和子女,負責返自己的 ”人生”。

在初期,放手係好難頂。要忍得住d豬隊友和子女攪個大頭佛出黎。 但忍下忍下,情況會改善,先苦後甜。

如果乜都扛上身,就無咁容易出 “意外”, 但我成日諗,如果我不幸死鬼左,到時仲 “lee hea"

瑪瑙宮

所以有 d 人唔適合做父母.

洋房

wmkcnw 發表於 21-2-22 18:24
睇下你是否願意放手,俾老公和子女,負責返自己的 ”人生”。

在初期,放手係好難頂。要忍得住d豬隊友和子 ...

多謝你的意見。

伯爵府

DHA勳章

2pigmama 發表於 21-2-21 18:43
子女學業及升學
工作及家庭經濟

每個人都有自已崗位同責任.
不論父母(安穩家庭生活. 賺錢). 仔女(努力讀書)

至於想發堀自已興趣.
其實分配好時間就可以.

從細教導小朋友能自立.獨立.
您就可以多啲自己時間.

洋房

artai430 發表於 21-2-25 14:53
每個人都有自已崗位同責任.
不論父母(安穩家庭生活. 賺錢). 仔女(努力讀書)

謝謝你

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

你所列出黎的都係媽媽會做嘅事... 不過仔出世後, 我繼續進修... 同朋友一年去一次旅遊, 每星期約朋友食飯... 盡量保留番"自己".... 做自己同做媽媽係可以同時間進行...

洋房

lojo11 發表於 21-2-25 21:40
你所列出黎的都係媽媽會做嘅事... 不過仔出世後, 我繼續進修... 同朋友一年去一次旅遊, 每星期約朋友食飯.. ...

你分配時間很好

子爵府

小朋友未出世前,已經要同老公有共識,育兒大家都有責任,我老公幫我小朋友換片仲多過我,唔係埋身時,多數老公餵奶,從小就教小朋友自理,定好生活時間表,各人都按規律時間表作息,鼓勵小朋友主動學習,最初辛苦,慢慢就輕鬆,間中咩都唔好理,約下朋友去街,你會發現,佢地生活仍然不會脫軌,可能無咁好,但人生唔需要時時刻刻都咁好,有高低起伏先有更好體驗

首頁

尾頁

跳至