論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

木土土 發表於 21-2-27 13:57
要做比較,係自己做晒所有家務辛苦,還是湊姐姐辛苦。

呢個係體力辛苦啲啊定係勞氣辛苦啲嘅問題

琥珀宮

apple510 發表於 21-2-27 15:22
呢個係體力辛苦啲啊定係勞氣辛苦啲嘅問題

啱,所以如果覺得湊工人勞氣辛苦過自己做家務體力辛苦,就唔應請工人。
為何要請工人去攞苦嚟辛?!

大宅

lily-of-valley 發表於 21-2-27 14:10
亦特登話比你知啦。
我D工人, 自動自覺話比我知。 想乜? 明啦。 通常比封利是$100算。

今年新年都係呀
我62 好心唔帶埋佢去團拜去飲茶。
我忙住湊B同屋企人傾計,轉個頭佢居然食晒啲點心,仲夠膽同我講話佢唔鍾意食蓮蓉包留俾我食。
佢嗰日都收咗唔少利是,直頭係又食又拎。
我同62講以後唔帶佢出去食。

大宅

木土土 發表於 21-2-27 15:29
啱,所以如果覺得湊工人勞氣辛苦過自己做家務體力辛苦,就唔應請工人。
為何要請工人去攞苦嚟辛?!
...

我個問題唔係家務
係因為我需要一個姐姐去湊阿B
因為平時返工冇人湊亞b

琥珀宮

apple510 發表於 21-2-27 15:36
我個問題唔係家務
因為平時返工冇人湊亞b

咁湊工人有辛苦,你都一定要湊,根本無得揀

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

apple510 發表於 21-2-27 15:34
今年新年都係呀
我62 好心唔帶埋佢去團拜去飲茶。
我忙住湊B同屋企人傾計,轉個頭佢居然食晒啲點心,仲夠 ...
係呀, 帶佢地出去, 死唔蝕底, 唔靚唔食, 若豬唔食, 就黑起塊面。 我到比D靚嘅老人家小朋友食, 佢地就食晒。 D印, 把死人口話唔食豬, 但趐佢就食, 湯又飲, 八珍窩麵水餃雲吞又食。 混吉。

Bun就乜都食, 邊D靚食邊D。 但我同媽而家食好少肉, 基本上做完節D燒肉雞, 都係andy食。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

apple510 發表於 21-2-27 15:36
我個問題唔係家務
因為平時返工冇人湊亞b
咁如佢揍baby, 忍吓先啦。

大宅

lily-of-valley 發表於 21-2-27 15:50
係呀, 帶佢地出去, 死唔蝕底, 唔靚唔食, 若豬唔食, 就黑起塊面。 我到比D靚嘅老人家小朋友食, 佢地就 ...

我呢個仲經典
唔鍾意食雞,豆腐
但鍾意食豬肉奉肉必歡!
但係上次去飲茶的燒春雞,麻婆豆腐佢又食灑!
總之,一有好嘢食就停唔到口
唔鍾意食呢啲啦就話留比返俾我食

子爵府

apple510 發表於 21-2-27 16:33
我呢個仲經典
唔鍾意食雞,豆腐
但鍾意食豬肉奉肉必歡!

你個工人,新來港,初次打工?

可能覺得唔使錢,包食,怕蝕底,買d 平價粗嘢俾佢,梳打餅之類,唔使下午茶全餐
我之前有個工人都係好食得,買半打西餅返嚟,我擰轉面,佢已經食咗4 件

大宅

細姐姐 發表於 21-2-27 17:00
你個工人,新來港,初次打工?

可能覺得唔使錢,包食,怕蝕底,買d 平價粗嘢俾佢,梳打餅之類,唔使下午 ...

唔係喎
佢喺香港已經大概三年,不過我係佢第三個雇主

子爵府

apple510 發表於 21-2-27 17:04
唔係喎

哦!

咁人哋唔要,都真係有原因,咁你請佢時,佢話因乜断约?

大宅

細姐姐 發表於 21-2-27 17:07
哦!

之前個雇主打佢
告到去勞工署
前僱主怕麻煩所以就同佢提前解約

象牙宮

apple510 發表於 21-2-27 17:04
唔係喎
在港3年, 你係第三個boss? 咁咪斷2次约?

大宅

細姐姐 發表於 21-2-27 17:07
哦!

前僱主成日都唔係屋企得返佢同阿B一個
同埋前雇主係比 Food allowance, 所因此佢都係就住嚟食嘅
所以我喺度考慮緊呢個option

子爵府

apple510 發表於 21-2-27 17:14
之前個雇主打佢
告到去勞工署

打工人,點都唔啱,可能激到個僱主好厲害,好忟

所以工人唔得,快炒就算

象牙宮

apple510 發表於 21-2-27 17:14
之前個雇主打佢
告到去勞工署

如僱主打佢, 一定賣晒報紙, 我地D僱主比人鬧克薄工人鬧到反艇。

肥廢人2014 8月6日比我炒, 去philippine consulate告我, 要我賠人工賠到佢約滿, 2016 1月14日。 告唔入。 之後要我比reference, 同Pa死亡証, 等佢當僱主死, 唔算斷约, 當完约。 日日追魂電話, 夾埋間慢龍agency扮入境處要我比文件。 我係唔比。 卒之揾到份在荃灣。 因andy佢細佬講。 點知到10月尾,andy話mamm, can I have half day holiday tomorrow? why? I need helo nelly to take luggage to airport. Nelly go back philippines? you said she got a job in tsuen wan. Nelly left. Employer not give enough to eat.

唔夠食? 仲唔去告人咩。 在我度, 因2個工人, 每人輪流放星期六日。 所以我六,日,通常買外賣, 炒飯, 米, 河,麵任工人揀。 呢件廢人, 碟頭飯晤吼, 要叫一個白飯一個餸。 但好鐘意食炒飯。 個日星期日, 佢叫我mamm, I like to eat fried rice, you order for me. I said andy last night cook philippine food for you in the refrigator. I don't know. You don't know? But I know. 開雪柜比佢睇。 黑面, 特登煮燶, 佢嘅事。

Not enough to eat? 無咁嘆至卦? 做咗個零月又比人掃把。 我有投訴, 應下一手亦有投訴, 又話揾到第三份, 但入境處唔批佢第三份。

大宅

lily-of-valley 發表於 21-2-27 17:46
如僱主打佢, 一定賣晒報紙, 我地D僱主比人鬧克薄工人鬧到反艇。

肥廢人2014 8月6日比我炒, 去philippi ...

佢喺我呢度咁短時間都肥咗起碼(emoji)️10磅
因為佢有一突然之間同我講話I cannot fit my clothes! I gained weight!
我心諗梗係啦
呢度好食好住
工作又輕鬆唔肥都幾難喇

大宅

細姐姐 發表於 21-2-27 17:18
打工人,點都唔啱,可能激到個僱主好厲害,好忟

所以工人唔得,快炒就算

佢話因為個前雇主好激動
發脾氣上嚟成日擲嘢,佢話有一次個前雇主發脾氣掟對筷子去佢到,爭啲整盲佢對眼

象牙宮

apple510 發表於 21-2-27 17:54
佢喺我呢度咁短時間都肥咗起碼(emoji)️10磅
因為佢有一突然之間同我講話I cannot fit my clothes! I gain ...

我D工人, 大食bun vicky, 好大食,一日食3磅共5舊雞扒, 佢話I eat 2 for lunch, 3 for dinner. 但排骨咁瘦, 佢仲話I am happy, so slim. 生大食積。

廢人nelly, 5呎唔係, 胸36, 但扁, 腰40, pet pet 50吋, 170磅。 但睇相唔係咁肥架, 來到肥到行都行唔郁。

而家呢個男bun andy, 成日唔點食野, 話need to reduce weight. 食得少過D女人。

大宅

lily-of-valley 發表於 21-2-27 18:03
我D工人, 大食bun vicky, 好大食,一日食3磅共5舊雞扒, 佢話I eat 2 for lunch, 3 for dinner. 但排骨 ...

係咪bun 都係蠱惑啲㗎呢
我有個婆婆之前嗰個印印好好㗎,有純品又聽話,我好想要番佢。

首頁

尾頁

跳至