自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

每月派一千,如果我去超市買嘢。講真,一個月都用晒。擔心咩呢?有食店例如大家樂,老麥都可以八達通比。咁點解啲人都仲咁多問題呢?

rainbowchuuu3    發表於 21-2-26 10:54

大宅

tomato100hk 發表於 21-2-25 23:40
每月派一千,如果我去超市買嘢。講真,一個月都用晒。擔心咩呢?有食店例如大家樂,老麥都可以八達通比。咁 ...

啲人根本多餘為反而反,一個月駛唔到$1000笑死人

侯爵府

回覆樓主:

講真,去一次超市,已經500蚊,去兩次,咩都駛晒。
已經唔係買特別貴嘅嘢。

男爵府

今日有同事講開,可能人地有攞食物銀行 ,柴米油鹽都free,周不時會有現金卷 口罩派,所以真係會用唔到的。

rainbowchuuu3    發表於 21-2-26 10:55

瑪瑙宮

大廚勳章

每月派一千,如果我去超市買嘢。講真,一個月都用晒。擔心咩呢?有食店例如大家樂,老麥都可以八達通比。咁 ...

其實想問。。。工人都有hkid 。。。是否都有5000?
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

calson 發表於 21-2-25 23:42
啲人根本多餘為反而反,一個月駛唔到$1000笑死人

有jm 話一家四口都有20000。。。點用得晒超市丫?

真係4個都不出街食飯?不買其他野?用得咁痛苦咪鬼申請啦
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

seaheart88 發表於 21-2-25 23:50
無,要香港永久性居民

珍珠宮

2024年龍年勳章

seaheart88 發表於 21-2-25 23:50

財政司司長陳茂波24日宣讀新一份財政預算案時表示,會向全港18歲以上合資格市民及新來港人士,派發5,000港元電子消費券。

經詳細考慮,會向每名合資格的18歲或以上香港永久性居民及新來港人士,分期發放總額5,000港元的電子消費券,鼓勵及帶動本地消費。預計措施可惠及約720萬人,涉及約360億港元。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210224/bkn-20210224110010061-0224_00822_001.html

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

咁麻煩,咁唔鐘意
就咪拿lor

男爵府

seaheart88 發表於 21-2-25 23:53
有jm 話一家四口都有20000。。。點用得晒超市丫?

真係4個都不出街食飯?不買其他野?用得咁痛苦咪鬼申請 ...

五個月兩萬都用唔哂未買野捐比人...錢都唔識用.....真心算把啦....

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

消費券喺要嚟消費,想大環境好,商店受惠員工受惠,連鎖式受益。

唔係俾你用嚟儲錢,用唔到咪唔好用囉!

信用卡免簽賬額 ~唔係一樣咩?
點解唔叫直接俾錢,因唔用信用卡!!

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

"你消費丶佢找數" 都唔識就自己埋單囉!

珍珠宮

佢哋覺得益左大商家喎..
多鬼餘.. 政府唔派消費券佢地就從來都唔幫襯超市既咩..
仲有咩益左大商家.. 而家係明買明賣.. 比左錢.. 會攞返貨品/服務架喎..

瑪瑙宮

大廚勳章

MsBusy 發表於 21-2-25 23:54
無,要香港永久性居民

但話新來港人士也有。。。即有id 就有囉?
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

侯爵府

政府做乜都係錯

子爵府

其實我覺得,例如70歲以上老人家可以俾現金,因為科技上可能有困難 或 老人家一個月用唔到咁多,當送俾佢地儲錢 無問題~

其他人,一定要求係消費,講明目的係帶動經濟!唔消費就唔好要,政治幫你自動捐左佢

珍珠宮

Wary 發表於 21-2-25 23:50
今日有同事講開,可能人地有攞食物銀行 ,柴米油鹽都free,周不時會有現金卷 口罩派,所以真係會用唔到的。 ...

咁既然係政府派既.. 咁咪豪一次(甚至幾次)去買靚食材囉...
都唔明用錢有幾難..

rainbowchuuu3    發表於 21-2-26 10:56

侯爵府

呢班人真可愛,使錢都唔識 又覺得呢$1000令到佢哋咁鬼煩,就唔好申請喇! 無謂自尋煩惱啦

伯爵府

我一星期肯定已經用完一千蚊

男爵府

我反而嫌少,如果可以一筆過用曬$5000會正D,可以買對鑚石耳環,買個袋或者美容package, 一千元買對鞋都冇左,如果可自行選擇就好喇!

capricornbb    發表於 21-2-26 01:22

首頁
12345...11

尾頁

跳至