婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

sandra1004 發表於 21-3-1 08:23

我屋企的工人係我99選的,佢話自己請左十幾年工人識睇人 ...

其實講到尾咪就係要「一家一主」,獨立左就辛苦啲都不能靠人(工人一定要自己教,如果唔係佢會當左你99係僱主,唔聽你枝笛),同時亦唔好再理99啲錢同佢同叔仔啲野喇...

大宅

笑得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

honeybid2 發表於 21-3-1 09:11
其實講到尾咪就係要「一家一主」,獨立左就辛苦啲都不能靠人(工人一定要自己教,如果唔係佢會當左你99係 ...

我係唔理,只係見99同老公關係轉差又影響埋細路,唔知點做,覺得很被動,大家都唔開心

男爵府

sandra1004 發表於 21-2-28 15:54
本來就係細仔控,基本細仔話乜就乜,但因為仔女同佢意見不同,例如佢比腸仔火腿佢地食,我話小朋友唔可以 ...
細仔同奶奶同住,入息又比較高,計扣税額來說的確係供養同住父母免税額俾细仔用慳得多喎,大仔唔同住又有兩個子女免税額,而且你話往公屋,按道理入息唔算好高,仲要爭非同住父母免税額?

大宅

笑得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

sheepmui 發表於 21-3-1 13:54
細仔同奶奶同住,入息又比較高,計扣税額來說的確係供養同住父母免税額俾细仔用慳得多喎,大仔唔同住又有兩 ...

大宅

sandra1004 發表於 21-2-28 08:36
99昨日同老公講因為我地有公屋住,打算賣左間居屋全數比細仔買樓(細仔同男性女友在99家同居),又話細仔即 ...

人偏心好難避勉,啲錢係佢,佢唔分比你都無計。做仔女盡咗自己責任,過得自己過得人就算。

大宅

sandra1004 發表於 21-3-1 14:14
和奶奶同住的是我呢邊,99星期六下午回家做家務,星期日晚回來,只是叔仔住在99家,當時99話佢只給2000,但 ...

原來同你哋同住 咁佢又真係太偏心喎。奶奶要咁做,仲好意思黐住你哋嘅,返去同細仔住啦。

首頁

尾頁

跳至