懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想請問曾開刀既媽媽生完之後有冇成日覺得個肚下好墜,朝早訓醒落床還可以,到黃昏或特別行得耐之後更明顯feel到肚好重,感覺好似入面既腸墜哂落去,痛就吾係,但生完都好幾個月都好吾舒服,甘樣係正常定有問題?非常苦惱

複式洋房

有冇媽媽有類似情況可以回應下

男爵府

Pretty22 發表於 21-2-28 22:42
想請問曾開刀既媽媽生完之後有冇成日覺得個肚下好墜,朝早訓醒落床還可以,到黃昏或特別行得耐之後更明顯fe ...

我冇樓主所講情況。
請問樓主有冇同主診醫生講返自己情況啊?
如果未,或者做產後檢查時問下醫生。

複式洋房

ASP2019 發表於 21-3-1 10:10
我冇樓主所講情況。
請問樓主有冇同主診醫生講返自己情況啊?
如果未,或者做產後檢查時問下醫生。

謝謝你回覆,當時生完都有產後檢查,醫生睇過話子宮各樣回復沒有問題,個時因為有帶住束腹帶所以未覺得肚墜,係依家冇帶束腹帶而都隔左好幾個月都係甘,所以先擔心吾知咩事

男爵府

Pretty22 發表於 21-3-1 14:17
謝謝你回覆,當時生完都有產後檢查,醫生睇過話子宮各樣回復沒有問題,個時因為有帶住束腹帶所以未覺得肚 ...

明白。
或者樓主可以約其他醫生,做個body check。或者睇下腸胃科,照下x-ray.

Good luck

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

有試過呀,生完第一胎,坐月果陣覺得個肚好墜,行步路都唔夠氣咁,過一排先正常返

複式洋房

ASP2019 發表於 21-3-1 16:08
明白。
或者樓主可以約其他醫生,做個body check。或者睇下腸胃科,照下x-ray.

謝謝你建議

複式洋房

lovebobo 發表於 21-3-1 23:13
有試過呀,生完第一胎,坐月果陣覺得個肚好墜,行步路都唔夠氣咁,過一排先正常返
...

的確我行路都好易喘氣,我情況因為已過左坐月階段都係甘,想請問你大約幾耐正常返?
生完第二胎就冇再有肚墜感? thx thx

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Pretty22 發表於 21-3-2 10:02
的確我行路都好易喘氣,我情況因為已過左坐月階段都係甘,想請問你大約幾耐正常返?
生完第二胎就冇再有肚 ...

個幾月後正常返,第二胎冇咁既情況發生

伯爵府

我完全無咁既感覺

別墅

會唔會係個肚腩啲肉墜咗落嚟咋?

複式洋房

回覆 ting3e 的帖子

應該吾似,打側睇個肚吾係脹左好多,但就係肚入面有好重甘既感覺依家連睇婦科都幫我吾到

首頁

尾頁

跳至