時政擂台

跳至

首頁
34567...9

尾頁

珍珠宮

czl115 發表於 21-3-4 08:34
新聞話香港人接貨喎
等睇某D人一日三餐食菠蘿

食到條利生釘啵

伯爵府

2024年龍年勳章

fayefa 發表於 21-3-4 11:01
好似話呆灣人每人每日食唔知幾多公斤,兩星期就可以清曬D貨喇,唔係問題嘛,駛鬼接貨咩
...
呆灣學者話每人每日食18kg,食夠兩星期就可以清哂條數,仲話不太困難我好想睇佢表演一次,點食到18kg一日

大宅

yuyueng 發表於 21-3-4 10:48
黑暴之後其實我已經再無買呆灣產既野,水果都唔會買,其實呆灣野黑心食品唔少,打個乜乜有機又賣貴幾倍。支 ...
我都係自黑暴後已不再買呆灣野
阿爺應一早咁做啦, 之前成日惠台乜惠台物, 而牠們就將賺到既錢同老尾買武器用黎對付大陸

kckammy    發表於 21-3-4 14:19

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

任何人都忍受不了, 我俾錢你賺, 但你就日日鬧我

仲要用賺返來的錢, 向尾角買二手武器對付我.

我有難, 你就抵制我, 唔准賣口罩, 芯片俾我, 仲要禁華為, 淘寶, 微信等.

我禁少少菠蘿啫, 唔算過份掛

一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

伯爵府

畀面勳章

DoReMi媽媽 發表於 21-3-4 09:09
咪玩啦!台灣學者先話,唔緊要的,台灣人每人每日食18斤菠蘿就搞得掂,台灣約2千5百萬人口,包括BB同老人 ...

咁200幻人咪要每人每日食225斤?

伯爵府

2024年龍年勳章

emt1314 發表於 21-3-4 12:11
任何人都忍受不了, 我俾錢你賺, 但你就日日鬧我

仲要用賺返來的錢, 向尾角買二手武器對付我.
舊年睇到呆灣所作所為真係好心寒,大陸疫情嚴重時禁賣禁運口罩到大陸,到美國出事就自己人民都唔顧,搏命送口罩去老尾。咪話大家係同胞兄弟,連小小人道主義也妄顧,大陸實憎到菜菜子死,制裁先剛剛開始,呆灣人民慢慢嘆啦

子爵府

okgoodla 發表於 21-3-4 08:56
呆灣人話係, 所以佢起慢慢嘆啲菠蘿啦! 但食得多吾止濕熱咁簡單, google 一下食太多菠蘿會有咩後果:haha ...

唔係架!網上話呆灣果啲叫鳳梨,唔係菠蘿黎架,無事架

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

抵吖

子爵府

回覆樓主:

前幾日睇報紙,小豬為咗公益買咗幾十箱菠蘿捐贈,我覺得好好笑,已經內銷唔晒仲要捐返比自己人 ,要又唔係唔要又唔係
諗返起有集小丸子講食柑,當時當造,本來一開始好開心有柑食,但係個個街坊都買黎送禮,屋企變咗有幾箱,由朝到晚都要食柑,之後見到柑都驚

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

抵制大陸囉,以後咪出口任何野去大陸,等大陸人無得食好野

水晶宮

czl115 發表於 21-3-4 08:34
新聞話香港人接貨喎
等睇某D人一日三餐食菠蘿

在fb,見到很多菠蘿團購,菠蘿食得多,會濕熱。

伯爵府

etam724 發表於 21-3-4 09:55
下次試吓禁豬,等盲撐果班友全部抬晒啲豬返屋企

大陸今年一月已經禁左台灣豬肉製品進口嘞。

事緣有件台灣網紅話將呆灣人唔食嘅萊豬製成香腸、肉鬆賣俾大陸,點知立即被大陸順手禁哂

https://youtu.be/lNk4k3GwuIQ

伯爵府

冰震奶茶 發表於 21-3-4 10:30
你觀點好似特朗譜,小家計盡,大國要有大將之風,唔係邊有人聽你話,一帶一路邊個同你玩,小小甜頭都唔捨 ...

唔該温下書,中國畀咗大甜頭個小台灣啦,係小台灣唔生性玩嘢仲做綠茶婊。不如你叫大老美國大度啲唔好賣啲生銹舊機,瘦肉精畀小台灣仲好啦

大宅

理人地國家既野做咩

子爵府

香港人接貨

子爵府

grancyliang2007 發表於 21-3-4 11:08
呆灣學者話每人每日食18kg,食夠兩星期就可以清哂條數,仲話不太困難我好想睇佢表演一次,點食到18k ...

之前去台灣,第一日買咗3個菠蘿,食到走時一家人都食唔晒,已經得閒就食,最後食剩差不多一個,18KG真係唔知點算

男爵府

Edithcsm 發表於 21-3-4 08:45
聽講啲菠蘿農係蔡蔡子票倉,咁就係自找啦...

上年蔡蔡子文宣,菠蘿坐飛機去奥洲子,菠蘿農好開心架,結果呢,全年賣了56公斤菠蘿乾去奥洲 。 你話的文宣幾勁。56公斤菠蘿乾都搞咁大外宣。

翡翠宮

Pooh529 發表於 21-3-4 12:33
前幾日睇報紙,小豬為咗公益買咗幾十箱菠蘿捐贈,我覺得好好笑,已經內銷唔晒仲要捐返比自己人 : ...

小豬都係入左二百箱,估計只係幾百隻...最慘 係有人發起及號召美國華僑認購...但美國係禁止台灣菠蘿入境的...聰明嘅人就話認購後捐番俾台灣人食...既然有免費菠蘿吃,邊有人會用錢買菠蘿,咁台灣菠蘿可能一夜之間就跌至垃圾價...咁簡單嘅經濟常識都唔識

男爵府

DoReMi媽媽 發表於 21-3-4 09:25
講真,以中國嘅國力,中國入口嘅嘢,真係冇辦法自己出產咩?台灣另有學者都話,點解中國要用高價入口台灣鳯 ...

澳洲上年入的是菠蘿乾。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔買台灣野

首頁
34567...9

尾頁

跳至