自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

days.bb 發表於 21-3-5 22:01
如果佢比唔到咁會點算!大訂已交

照常理補地價後,會收到政府的解除限制通知書和補地價收據,未去註冊處登記一定會小心保存,除非係未補。放心,律師應該會幫你check 清楚文件的。

子爵府

vespa 發表於 21-3-5 22:49
照常理補地價後,會收到政府的解除限制通知書和補地價收據,未去註冊處登記一定會小心保存,除非係未補。 ...

我啱啱再逐條睇見到好多年前有
CONSENT LETTER -備註 REMARKS: TO THE HONG KONG HOUSING AUTHORITY

有可能喱個係
不過律師行話個字眼唔係平時用個隻
唔夠膽肯定補左未
到時查契有問題打比我

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

樓主你放心,除房署最初出售嗰幾個屋苑。其他屋苑未補地價都受制於房署條例,業主必須要喺成交之前補地價,如果唔係根本唔可以自由市場買賣。唔補地價只可以買俾房署提名嘅綠/白表合資格人士。
有可能業主補咗地價,當年自己同房署攪,之後冇搵律師幫佢註冊封撤銷限制嘅房署信,封信幾時註冊都得,所以你律師先至話要睇咗契才覆你,如果未註冊封信,成交之前叫對方律師登記註冊返就得啦。
另外就算依刻業主未補地價,佢只要喺成交日之前補到地價就冇問題,雙方律師會協調有關安排。
仲有就係你簽合約應該都訂明要業權完好先會成交,如果業主真係冇補地價,即買賣仍受制於房處條例,業權根本唔清晰唔賣得比你,律師點會叫你成交?銀行都唔會借錢,冇成交你點會孭咗補地價嘅責任上身呢
如果真係業權問題,買賣合約有條款保障雙方面權益,律師會替你審視相關文件。

子爵府

Kwonglyk 發表於 21-3-5 23:35
樓主你放心,除房署最初出售嗰幾個屋苑。其他屋苑未補地價都受制於房署條例,業主必須要喺成交之前補地價, ...

多謝你的詳細回覆,睇完你講嘅我個心都定啲
,今次長知識,希望一切順利

大宅

days.bb 發表於 21-3-5 22:55
CONSENT LETTER -備註 REMARKS: TO THE HONG KONG HOUSING AUTHORITY

舉個例子,一間5百幾尺20年居屋單位,未補地價話只可以賣卑白表或綠表人士,價錢大概5百零萬,但補咗地價話就可以賣7百幾萬,你睇下大概妳自己卑幾多錢買就應該知道補或未補

珊瑚宮

2024年龍年勳章

days.bb 發表於 21-3-5 22:15
係 博左去1823 代聽 ,職員留左電話比我,叫我星期一打去問,個單位補左未。
...

應該唔會答你,補左未係私隱黎,律師寫過去問就答

珊瑚宮

2024年龍年勳章

days.bb 發表於 21-3-5 22:55

呢個唔咪

珍珠宮

自由市場能買到的居屋就係私人樓

未補地價居屋只能買俾合資格人士,如綠表

首頁

尾頁

跳至