跳至

首頁

尾頁

大宅

目標8月左右要開始到新加坡工作

1. 阿仔剛好6歲免試抽local school. 但到十月先知有冇同邊區,咁對於揾屋租方面好似半天

2. 定係讀住國際學校先,小二去考試?

3. 公司係centra , 應該住邊區可以within 30分鐘車程但可以2000-2400 波子租到2-3房?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

Nanacats 發表於 21-3-6 20:05

1. 阿仔剛好6歲免試抽local school. 但到十月先知有冇同邊區,咁對於揾屋 ...

沿地鐵線搵租盤,
新加坡好細,
半個鐘車程已經可以由東到西, 南到北.
海外租客地產會要求有公司工作証明,
能夠一個月內到達新加坡才有Agent 回覆租盤情況.
租新裝修HBD會又平又大,
租私樓condo你呢個價要住好遠下, 例如機場

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

1. 阿仔剛好6歲免試抽local school. 但到十月先知有冇同邊區,咁對於揾屋 ...

地產網
https://www.propertyguru.com.sg/ ... ?market=residential

大宅

wiiabcd 發表於 21-3-7 19:32
沿地鐵線搵租盤,
新加坡好細,
半個鐘車程已經可以由東到西, 南到北.

Thx, 我都有睇緊

大宅

只有小一先可以抽本地學校,如果小二去考試係好難考到,英文程度較深,而且仲要睇下學校有冇位。新加坡學校每個Term 都會有小朋轉校,頻密程度比香港高好多。

2000-2400只可以租到組屋,市中附近沿線都有好多站可以揀,但係樓齡會高啲。

大宅

christychan130 發表於 21-3-23 17:56
只有小一先可以抽本地學校,如果小二去考試係好難考到,英文程度較深,而且仲要睇下學校有冇位。新加坡學校 ...

多謝回覆,我目標都係想租組屋,因為我想要3房。

別墅

建議你先入表抽local school, 到時真係抽唔到先讀國際學校都未遲。事實上,Employment pass要抽小學機會越來越難!希望你可以抽到local school, 因為Int’l school 學費都幾貴。
租屋方面,等你決定小朋友學校之後,先再搵好會好D!2千幾租組屋應該唔難搵。

複式洋房

我上年來新加坡,大女好彩考AEIS入到local school, 細仔都小一派到學校。我覺得派本地小學是否成功係仲要睇你選擇邊個地區, 如果你選擇的地區係名校區,咁當然派入機會唔高,就算好似我咁,我仔都派左去隔離區,學校7:30打鐘,我每日都要5:30起身,6:30出門返學
租屋方面,你個budget要睇租邊區HDB, 你可以上網搵吓,不過HDB出租盤的選擇真係好一般,我老公同事最後都係選擇租condo

大宅

assisi 發表於 21-4-21 17:31
我上年來新加坡,大女好彩考AEIS入到local school, 細仔都小一派到學校。我覺得派本地小學是否成功係仲要 ...

Thx
我會6月要apply 不過我可能大機諗住一直讀國際算

複式洋房

Nanacats 發表於 21-4-21 20:59
Thx
我會6月要apply 不過我可能大機諗住一直讀國際算

國際學校學費都幾貴,我仔女現在在新加坡返local school, 每日返學都好開心,呢度啲小朋友好friendly, 如果你已有EP, apply小一學位應該唔難,我有本地朋友話呢度學位供過於求,所以唔使擔心

男爵府

assisi 發表於 21-4-21 17:31
我上年來新加坡,大女好彩考AEIS入到local school, 細仔都小一派到學校。我覺得派本地小學是否成功係仲要 ...

你好想問新加坡政府係咪規定公司要WFH?

別墅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

男爵府

assisi 發表於 21-4-22 16:17
國際學校學費都幾貴,我仔女現在在新加坡返local school, 每日返學都好開心,呢度啲小朋友好friendly, 如 ...

想請問你我睇上綱好多都話係Employment pass 好難入local school. 我小朋友現小三和k2

首頁

尾頁

跳至