自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

男爵府

牛年勳章 2021勳章

kayen 發表於 21-3-8 00:04
講就易,大人返工都會蛇王啦!體育課上 zoom 睇N年前教育電視當上咗!連伸展運動都 慳返
...
咪係,以為個個細路都識得自律,成績叻到係唔會退步咁款。
咁容易既話,不如搵個私人老師1對1,駛咩返學?
家長都唔駛咁頭痛嘛。

tong831    發表於 21-3-8 01:00

侯爵府

2021勳章

VMKS 發表於 21-3-7 23:57
點解要陪上堂?小朋友識自律就唔會上課時間去上網,教識自己小朋友自律絕對係家長責任!有幾多雙識家長無 ...

點解陪上堂?你期望一個K1 3歲小朋友仲戒緊片嘅,可以自己識開電腦log in 打password?

仲有第三分鍾佢已經覺得悶走左去,你想個家長點做?由佢?

要佢哋自律?你會吾會太強人所難

講就容易

男爵府

2021勳章

mandy952 發表於 21-3-7 22:19
冷靜d, 應該大部分人打左針就可以
仲等?
就算冇死亡個案,都有排打啦。
啱啱死咗2件,更加冇人打

複式洋房

回覆樓主:

其實之前已有居港的外籍家長提出過,但聲音太弱。
https://www.scmp.com/comment/letters/article/3110992/coronavirus-stop-failing-hong-kong-children-closing-schools-first

男爵府

2021勳章

okgoodla 發表於 21-3-7 22:56
點解吾寫比教協?
教協就係帶頭拒檢測果個,口口聲聲話檢測針對老師,佢哋不知幾想永遠網課等退休,搵佢哋做乜?

子爵府

牛年勳章

教學模式我唔完全抗拒,反而學校同教育局應該與時並進,改一下教學進度。明知online 教冇面授咁有成效,係咪應該減慢速度?暑假/Easter 假係咪應該可以縮短?令到老師可以用返相應嘅時數去教?
因為宜家就算面授都係得半日,實際上每堂時間短左,冇可能咁都可以等同正常上課一樣咁睇。有少少似去按摩俾人呃鐘咁(呢個只係比喻)
家長有大壓力有部份原因係小朋友未完全學好一個topic, 老師已趕敎下一topic. 佢哋唔明,咪又係搞到家長。

男爵府

2021勳章

daycare1 發表於 21-3-7 23:39
咪復囉,
到時再爆多d!
筲官2個中招學生,有傳俾第3者咩?130人全部冇事!

楊潤腸自己都認學校個案唔多,冇出現過群組

男爵府

2021勳章

ching070707 發表於 21-3-7 23:48
好明顯係家長問題 !返左學一樣都有肥胖問題 沉迷電子產品 仲有學習態度 !
...
返咗學,打機時間自然少咗啦

子爵府

牛年勳章

tong831 發表於 21-3-8 00:19
教協就係帶頭拒檢測果個,口口聲聲話檢測針對老師,佢哋不知幾想永遠網課等退休,搵佢哋做乜?
...

我只係用我小朋友學校老師的教學方式去評論,我見到老師online class 有準備充足, 每日係google classroom post 有用資料,及常常WhatsApp 家長問下小朋友情況同有冇學習上遇到困難。相信佢哋用的時間和努力冇比面授課小。我覺得唔應該抹煞老師的辛勞

利申:我唔係幫任何人,本人及家人朋友都唔係敎師

大宅

2021勳章

Lok315 發表於 21-3-7 21:25
我覺得政府想通關多過復課
冇官員表示想辦法復課
但不斷有官話期待通關

可能正正係驚復課會多個渠道爆疫情,影響通關日子

男爵府

2021勳章

VMKS 發表於 21-3-7 23:57
點解要陪上堂?小朋友識自律就唔會上課時間去上網,教識自己小朋友自律絕對係家長責任!有幾多雙識家長無 ...
大人都控制唔到,成日機不離手啦!
同細路講自律?
仔女成績keep到,有幾多個呀?
你知唔知人哋自己嘔錢出嚟補習㗎?關網課咩事?
我仔全班考頭3名同學,全部跌晒喇!

老師講一句,好過家長講100句,冇老師威嚴,冇老師管束,學生變晒爛泥。
家長管得到,要老師要學校做乜?炒晒佢哋,拆晒學校啦!
網課真係咁有用,幼稚園,部分中小學唔會立即復課啦!自己睇吓元朗路德會中學點講!

侯爵府

2021勳章

回覆樓主:

support

男爵府

2021勳章

鴨鴨比 發表於 21-3-8 00:01

學生係屋企日操夜操,零社交壓力爆煲,又係家長問題?冇公園 ...
好多家長,失業開工不足果d,當埋底褲嘔錢俾仔女補習,有D家長自己犧牲返工時間教,仔女成績勉強跟到,又話Zoom有成效,仆出嚟領功,行行有補貼資助,學生長期停課0資助,根本蝦細路

男爵府

2021勳章

nisha 發表於 21-3-8 00:40
我只係用我小朋友學校老師的教學方式去評論,我見到老師online class 有準備充足, 每日係google classroom ...
我仔中文老師,從來冇whatsapp問有冇功課困難?
最叻追功課,日日喺群組開名,邊幾個同學,在某時間唔交功課,就搵閣下家長,返學日子留堂等等。
句句恐嚇,有火藥味。
我試過搶部機串老師,個仔嚇到賴屎咁滯,叫我唔好。
我話,你老師咁不負責任,聲聲有檢測自由,我都有串佢嘅自由!又唔理你識唔識,淨係識狂追功課,播片當你識。呢種人唔串佢,佢只會越蝦你!佢係咁盡責,點解唔做檢測?自由大晒?
我串完佢,自此收斂咗少少

翡翠宮

2021勳章

nisha 發表於 21-3-8 00:31
教學模式我唔完全抗拒,反而學校同教育局應該與時並進,改一下教學進度。明知online 教冇面授咁有成效,係 ...

坦白講,覺得而家學習更有效率,但先決條件係家長有時間有能力自己睇住細路,跟住佢學習進度,但冇晒社交,其實都唔健康

子爵府

牛年勳章

tong831 發表於 21-3-8 00:59
我仔中文老師,從來冇whatsapp問有冇功課困難?
最叻追功課,日日喺群組開名,邊幾個同學,在某時間唔交功 ...

老師有問題,家長當然要反映
如果係我,我會私底下聯絡老師同學校
Online 授課唔係播片,係要real-time online 教小朋友。如果睇片就明,以後唔需要老師同返學。
如果咁嘅情況,我一定據理力爭

複式洋房

TAKTAKB 發表於 21-3-7 21:55
其實支持復課,根本D人吾自律,二人,四人限聚,D人都吾理,照出街照聚,吾知等到何年何月先可清零,復課後 ...

支持!

子爵府

2021勳章

回覆 happysmileha 的帖子

我越諗越嬲

珍珠宮

牛年勳章 2021勳章

翡翠宮

2021勳章

回覆樓主:

我最唔明白主題樂園可以開,但學唔可以返,請問一下呢個係咩現象黎架

即係可以去玩,但唔可以返學,咩邏輯

首頁
23456...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊