自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

全城再掀退針潮,惟港府未有煞停新冠疫苗接種計劃,今日(8日)公布再將計劃擴大至涵蓋教師、地盤工、食肆員工等,7類優先接種人士,預計涉及約130萬人。對於本港接連出現多宗接種後嚴重、甚至死亡的異常事件,食物及衞生局局長陳肇始未有正面回應,僅稱已交由專家委員會審視。她又指,事實上每一隻疫苗都有禁忌,若慢性病患者有憂慮,自行向家庭或主診醫生查詢。

公務員事務局局長聶德權指,截至昨晚8時,共9.3萬人接種第一劑新冠疫苗,其中9.18萬劑是科興疫苗,其餘1,200劑是復必泰疫苗。現時有8間疫苗中心及18間醫管局診所及私家診所可接種科興疫苗;復必泰疫苗於後日(10日)可在醫管局7間疫苗中心接種,下周二起(16日)會增12間接種中心供接種復必泰疫苗,主要設於政府場地及私家醫院,市民明日上午9時起,可在專題網站預約3月16日至30日的名額,預計約14萬個。

聶德權續說,會擴大優先接種組別共涵蓋7類人士,包括餐飲業(如街市、超市、便利員工及速遞員)、公共交通從業員(如的士、巴士司機鐵路車長)、註冊建築工人、物業管理人員、教職員、支援人員、旅遊業及表列處所人員(如健身中心、美容院員工),明起可於疫苗網上系統預約,預計涉及約130萬人,連同原先公布的5個優先組別,共有370萬人。

被問到接種中心能否容許在場醫生使用「醫健通」查閱接種者病歷,聶指未有安排讓接種中心的醫生查閱「醫健通」的病歷,僅可記錄當事人接種疫苗,重申中心並非一個診所診症的地方。他又指,市民對自己身體情況有疑慮可向家庭醫生查詢,接種須知亦否於網上下載,應事先查閱。如在場醫護人員認為登記人不適合接種,亦會停止該登記人的接種程序。

珍珠宮

既然科興咁危險, 想打疫苗的人記得去預約復必泰

男爵府

回覆樓主:

科興交俾警察打咪得囉,身體壯健,副作用都少D,除非...

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

不如諗下有方法令人安心打針
例如可以打之前
量血壓同驗血糖
起碼無3高先

kagaki    發表於 21-3-8 21:52

象牙宮

回覆樓主:

咩急清貨啫,唔浪費疫苗啫!開放比其他想打既市民,尤其是要對客人多既行業,係好事啦!

子爵府

回覆樓主:

幾好呀,最少唔會浪費, 我相信絕對有一堆人係好想打疫苗先

大宅

回覆樓主:

認同,幾好呀,之前有堆話有排都未排到自己想打冇得打,而家開放哂可以打到喇

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

KenChung_FB 發表於 21-3-8 16:27
科興交俾警察打咪得囉,身體壯健,副作用都少D,除非...

紀律部隊一早已經係優先接種啦, 一哥第一批人去打科興, 還身體壯健在警隊諗梗點樣拉47漢奸, 讓你失望添,

happylife28    發表於 21-3-9 18:26

男爵府

SaSally 發表於 21-3-8 16:46
紀律部隊一早已經係優先接種啦, 一哥第一批人去打科興, 還身體壯健在警隊諗梗點樣拉47漢奸, 讓你失望添:ha ...

乜全部警察打左?還是一哥做代表。講D唔講D

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

樓主個標題好差

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mickeyeva 發表於 21-3-8 16:22
全城再掀退針潮,惟港府未有煞停新冠疫苗接種計劃,今日(8日)公布再將計劃擴大至涵蓋教師、地盤工、食 ...

做得好!
放下自在

公爵府

cattz288 發表於 21-3-8 16:54
做得好!

加優先群組好好,比想打的打疫苗,,。

大宅

其實最好公務員先行打,佢地個個入職前都有body check

男爵府

我想打喎

珍珠宮

終於開放比多啲人打喇我家長者70打都只可兩位陪同,唔夠分,咁而家應該全家想打既都打到!

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

我老公都等緊打,開放俾多啲人打,加快接種速度更好

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

lilysun123 發表於 21-3-8 17:02
加優先群組好好,比想打的打疫苗,,。

無錯, 尤其係餐飲, 地盤果類, 防不勝防
放下自在

子爵府

我好想打,幾時輪到普通市民......

象牙宮

PonyoBB 發表於 21-3-8 17:18

啱啱八卦, 好多中心booking都取消晒! 真係好浪費人力時間!

駐場中心醫生真係要把關好d!
放下自在

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

PonyoBB 發表於 21-3-8 17:18

有啲人話乜疫苗都唔打,應該好快到普通人打

首頁

尾頁

跳至