自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

tingtingalex 發表於 21-3-17 18:05
我女就算入特殊都是最叻個班

就好似初學騎單車時, 有輔助車轆..

有左信心後 , 就好快學識騎2 轆單車(意表返回主流學校就讀) 了

加油!

男爵府

回覆樓主:

你小朋友幾大? 現在讀緊甚麼幼稚園? 你要帶小朋友去智能評估中心做評估 (最好 6 歲前做到評估,唔係開始排) ,智力要低過 70 先可以讀到特殊,過咗70 你想讀特殊到無得讀。

6 歲前係關鍵期,6 歲後的評估內容會深啲。你排咗期先,同一時間物適一下你嗰區有無啲『關愛』的主流小學,輕學術,重照顧嗰啲,要師生比例低和有注校治療師社工等,咁老師先會多時間和資源照顧你的小朋友 (協康有很多這方面的資料)。加油媽媽。

記住,小朋友是要靠家長自已教,唔好太過依賴學校 和治療師。加油

你亦可以去教育王國,有特殊的 group 嗰度好多同路人。

水晶宮

tingtingalex 發表於 21-3-17 21:58
我女識晒所有顏色
A-z
a-z

其實幼稚園小朋友只識呢d有咩問題呢?諗番幾廿年前嘅我讀幼稚園都係識呢d,當年個個升小學前都係只識字母、簡單生字、數字和自己個名。唔知係咪現在「專業」太多門,將小朋友各種成長期特質去區分得咁仔細,將步伐不一致嘅夾硬定義有問題。我唔係事業人士,你可以覺得我講得不負責任,我只係覺得好可惜,我總相信小朋友唔係智力問題唔應該去特殊學校。

子爵府

tingtingalex 發表於 21-3-17 21:58
我女識晒所有顏色
A-z
a-z

你女幾大?我親戚係唔識講野,自閉傾向,讀主流幼完全冇改善,佢父母雖然好唔想,好難接受,但入左好快開始講野,開始望下人,有眼神接觸

你女又唔差丫,點解學家會咁建議?

公爵府

回覆樓主:

有需要入就入,升小一就開始填鴨模式,唔會等你慢慢學,如果抱有希望就係自己買定啲主流學校嘅書,佢一邊讀特殊自己亦一邊教,希望有一日可以接到軌。

水晶宮

畀面勳章

我女識晒所有顏色
A-z
a-z

咁睇小朋友好叻呀
可能只係有某啲障礙
你要諗清楚揀乜學校
唔好浪費咗佢
始終現時教育制度下,入特殊學校多少被標籤,又好難去返主流

可以的話問多幾個專業人士意見

水晶宮

畀面勳章

C.Humphrey 發表於 21-3-17 22:24
其實咁有咩問題?幼稚園咋喎

係,如果憑樓主呢幾句,完全睇唔到入特殊的需要

建議真係洗筆$搵專家評估咗先

水晶宮

tingtingalex 發表於 21-3-17 18:05
認字同寫字✍️見佢困難
我覺得寫多幾次,認多幾次唔會差
我女 多樣問題多的事

如果你b只係認字同寫字困難,我的經驗可給你參考

我b都係1樣情況,佢手腦唔協調,直到k3頭開始先畫到1個不規則的圓形,莫說寫字,英文都仲好d, 中文超級難。對寫字沒信心自然對認字更加差

班主任有講過佢跟唔到正常進度,老師,社工,及治療師教我在家訓練。而家已經過了半年後,日日在家train, 佢寫到了,跟上進度了,認字開始有改善。當然其中花的血淚不是筆墨可以形容。

只要你不放棄,小朋友的潛能是不可想象,加油

伯爵府

Carrie.Lui 發表於 21-3-17 19:36

其實認字同寫字困難有個方法可以易啲教識小朋友

呢個方法好好

珍珠宮

回覆樓主:

無可能讀完6年特殊小學,會入得返主流中學,深太多太多!
爭取入主流啦,辛苦係辛苦啲,媽媽努力多啲陪個女讀書,唔好同人比較就得。特殊學校個環境,普通小朋友難接受,有無諗過個女會唔會識到朋友?絕大部份比佢差,溝通唔到!

珍珠宮

Elenalan 發表於 21-3-17 22:42
其實幼稚園小朋友只識呢d有咩問題呢?諗番幾廿年前嘅我讀幼稚園都係識呢d,當年個個升小學前都係只識字母、 ...
認同呀! 我仔細時都俾人話有問題架! 其實佢除左漏口同無乜運動天份, 其實問題係不大, 但當時有D同學識既野, 佢未識就評佢有問題, 仲係好有問題果隻. 我仔最後都係讀主流小學, 雖然唔係最TOP, 但由小一開始時八十幾名, 到小一完時升到40幾名, 我又唔覺得佢有好大問題.

不過, 慢熱, 就會被評為不懂社交. 好多評估都係好機械化架, 但每個生來就不一樣, 唔係一定要按佢地個schedule去成長架嘛! 有慢有快!

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆 tingtingalex 的帖子

唔係智商有問題, 入特殊學校真係唔係幾好。但主流學校堅唔夠支援, 初時老師同同學仔都會無乜特別嘢, 但上到四五年級, 老師唔會有時間理佢,同學又有機會笑佢, 小學都未必過得開心。我唔知你個B係咪讀寫問題,如果係就試下教佢點樣去記下D字啦, 或者真係搵間HAPPY SCHOOL,負擔到就國際學校果類佢會無咁大壓力。
P.S.我個女讀寫障礙, 小五六既時候老師已經標籤咗佢,阿女話老師經常係學校話佢,老師得閒無事成日打嚟投訴, 然後同學仔成日笑佢成績差。我個女間學校已經唔係TOP果D,唯有經常開解下小朋友。

男爵府

试下花多點時間教囡囡朋友仔獲醫生評估後話不用入特殊校
試下找多一個醫生評估

入左去好難出返去正常校

自己放多少少心機去教啦

加油

子爵府

tingtingalex 發表於 21-3-17 22:08
我都唔知
但臨床決定

小朋友幾歲?點解會去做評估?

子爵府

stepchk 發表於 21-3-18 11:35

唔係智商有問題, 入特殊學校真係唔係幾好。但主流學校堅唔夠支援, 初時老師同同 ...

其實我唔想女讀
但另一面又擔心佢辛苦
下星期再見 定去向
入唔入都要接受結果

水晶宮

紫翹 發表於 21-3-18 11:35
認同呀! 我仔細時都俾人話有問題架! 其實佢除左漏口同無乜運動天份, 其實問題係不大, 但當時有D同學識既野, ...

我女N班時都俾學校勸退,話佢發展遲緩,學校又話冇支援,唔俾佢升K1,叫我搵特殊學校。之後轉左校,都被評大小肌不協調,好怕行不平嘅路或鈄路,經常跌到,唔識分左右,寫鏡面字,後來發現右眼弱視 (lazy eye發育遲緩),佢世界睇唔到立體,可能係令佢各樣不協調原因。佢默寫字唔得,但認讀又ok, 可能我幾乎每天伴讀講故事,由無字書睇起 (所以冇文字都不阻礙佢理解故事)。到4,5歲忽然閱讀能力大躍進,可以自行閱讀。我一直都自己教呀女,從來冇報班俾佢學認寫或phonics, 我覺得唔係個個小朋友都要常規系統去學習,生活中好多機會教佢嘢。升小後班主任仲話佢資優,一直成績好。

珍珠宮

Elenalan 發表於 21-3-18 12:00
我女N班時都俾學校勸退,話佢發展遲緩,學校又話冇支援,唔俾佢升K1,叫我搵特殊學校。之後轉左校,都被評 ...
我仔唔係叫成績好好, 不過都可以啦, 升中後, 字係衰D, 默書又係差少少, 但係測考都級二十, 老師又係話叫佢去做讀寫評估, 做就做啦

男爵府

回覆樓主:

我識人連A至Z都未數到,自己名都唔識寫,有讀寫障礙,小學都入唔到特殊!
特殊係真係智障問題(唔同蠢)或傷殘先可以入,k3上小學前一定有評估,我信專業資格既人仕如心理學家意見,始終佢地case見得多~

子爵府

bubu2910 發表於 21-3-18 12:33
我識人連A至Z都未數到,自己名都唔識寫,有讀寫障礙,小學都入唔到特殊!
特殊係真係智障問題(唔同蠢)或 ...

我都唔知

我女識寫名 識A-Z

佢係要慢啲

平時屋企有問有答

例如想要

媽媽,我想要蕃茄薯仔同埋湯
有野要我幫手
唔該媽咪幫我開,我想飲水。

大宅

BB防敏心得分享勳章 畀面勳章

認字同寫字✍️見佢困難
我覺得寫多幾次,認多幾次唔會差
我女 多樣問題多的事
你要有心理準備,一讀會讀完中學為止

首頁
12345...6

尾頁

跳至