0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

Bb差唔多3個月大,條頸好紅,keep住搽mustela濕疹果條line嘅cream都無咩好轉,一搽類固醇就好,一唔搽又紅同好多老泥,有時係硬硬地黃色皮屑。
同埋可能塊面、眼痕,佢成日捽,捽到眼附近皮膚紅腫,其實塊面搽完cream唔捽就無事,但睇少一眼就捽(已戴手套,一樣照磨照捽)
諗緊係咪奶粉唔岩佢,因為佢呢半個月飲奶飲得好差,一日一次大便。
睇醫生,又覺得都係開類固醇。
有無媽媽可以分享下點做(emoji)

P.s阿仔有G6PD

大宅

我個仔之前都試過濕疹發作,用醫生類固醇 cream 2日好返,之後我勤力搽 cream,仍然時好時壞,隔幾日又紅,藥膏搽一次又好返,我繼續勤力搽 cream,大概一個月就穩定左,無再翻發,我俾佢用 physiogel

別墅

奶粉有冇試過轉低敏奶粉?我b皮膚都係麻麻,醫生就建議我可以轉食aptamil essensis php,而家食左一排,皮膚都好咗好多。

禁止訪問

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

濕疹係好煩
你只好不停補濕
唔好比皮膚乾
一乾就會爆
到時唔用類固醇都唔得

大宅

我仔仔6個月大嗰陣濕疹都好嚴重㗎,睇醫生搽藥膏好咗之後,朋友介紹我比美素嗰隻有機奶粉BB飲,轉飲之後冇咁熱氣同冇再便秘,濕疹都好咗,一直飲到宜家

大宅

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 halokittymamami 的帖子

皮膚要注意保濕,唔好用 有咁多香料嘅沐浴露, 我自己用aveeno, 同physio gel
食嘢方面我個仔飲奶粉我就揀 d organic 同低敏奶粉,宜家就飲緊美素有機奶粉,so far都幾好

我就會密d 換床單, 吸塵蟎同埋揀啲透氣好嘅衫, 之前阿B試過著嗰啲透氣冇咁好嘅衫, 啲濕疹有惡化, 最慘係啲衫有啲毛黐住撻濕疹 😭

大宅

3個月大醫生咁快開類固醇😱😱😱其實都有機會係奶粉問題令bb有濕疹喎,你飲緊邊款奶粉呀!我bb飲緊樓上講果隻有機,成分天然,真係無見到bb有起粒或紅嘅情況,之前朋友嘅bb都好似你bb咁樣,而家轉咗同我同款奶粉真係少左濕疹,當然都有勁搽cream啦!而家bb消化好咗同日日都2-3次便便。

別墅

aveexx同physio 嘅gel
Keep住用有改善
之前都係咁
我盡量唔會搽類固醇

複式洋房

如果未去到紅晒出水好嚴重,我個人都唔會類固醇,因為怕依賴左上隱,頸位最緊要係保持乾爽,可以試下爽生粉液,勤用濕綿清潔/保濕。我個時為左唔俾仔仔捽,會全晚捉住佢雙手扒係度同佢一齊訓,大家都好辛苦,但無計,捽損晒媽媽仲心痛,忍過左佢最痕個期就會好啲。如果你覺得奶粉食得唔好就早啲轉,我個時都無為意,係咁轉cream/沖涼液,最後到8-9個月先諗到轉奶粉,我轉左有機奶粉無咁甜,少啲添加物,減低致敏原。

複式洋房

估計你B個情況應該係食緊隻奶粉熱氣,建議你幫佢轉奶粉試下,真心唔好揸類固醇,佢情況算好輕微。我女之前都有皮膚敏感,轉飲左皇家美素有機奶,皮膚再沒有敏感,而且仲有正常便便。

複式洋房

回覆樓主:

我個仔同你bb情況差唔多,兩個幾月開始有濕疹,由眼邊開始蔓延到成塊面..訓教除左戴手套仲用防驚跳包巾包實佢(但都開始唔得,佢會掙扎鬆開條包巾),我地都唔想俾類固醇佢搽,初期醫生開抗生素但只有少少好轉,之後轉睇兒科迫於無奈用類固醇,而家三個幾月,的確係好快有效果,醫生俾左bioderma 嘅cream同建議轉飲aptamil allecure 奶粉。

別墅

halokittymamami 發表於 21-3-20 18:34
Bb差唔多3個月大,條頸好紅,keep住搽mustela濕疹果條line嘅cream都無咩好轉,一搽類固醇就好,一唔搽又紅 ...
濕疹真係好長手尾, 補濕係好重要
初生個陣我仔都有少少濕疹, 以為係自己餵人奶戒口唔夠或者照顧唔好
不過陪月不斷提醒我補濕好重要, 我有KEEP 住幫佢查CREAM, 特別係沖完涼之後, 唔好等到乾先查, 之後情況好好多

到之後人奶唔夠, 想補奶粉又怕熱氣, 朋友介紹飲ENFINITAS, 見佢個BB飲得幾好就試下, 情況幾滿意, 食得訓得, 便便日日有之餘就係軟身, 可能腸胃好左, 排毒情況好左, 同有補濕, 濕疹就無再返黎
黎緊天氣暖, 無咁乾, 濕疹應該無咁嚴重, 不過都唔好忘記要補補濕

類固醇呢D個人覺得表症唔嚴重就盡量少查好

禁止訪問

別墅

BB得3個月大、唔建議經常查類固醇、因為身體會免疫,如嚴重出水、可查小小,要注意係咪出汗或飲用完奶有無漏奶係頸仔,如有要用熟水棉花印乾,頸仔要乾爽,盡量用天然方法,另外,便秘都會關奶粉事,我bb之前都有便秘,現在轉飲左皇家有機後,易吸收左又幫助消化,無再生粒粒,少敏感左同無嘔奶,因做媽咪、明白咩都要試.都係想為自己仔女好!

男爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

可能奶粉同BB唔夾,飲緊邊個牌子?我小朋友都果時都係咁 轉左皇家有機之後少敏感左

別墅

你睇醫生時有無叫醫生開埋止痕藥水?止癢藥水好有效,如果佢成日捽,俾佢食會好啲,而且要不斷搽保濕,盡量保持乾爽,同埋其實濕疹唔係好關奶粉事,唔使特別去轉,轉左反而驚bb唔適應

別墅

你轉一轉隻cream試下,我都係一隻唔得就轉第二隻 不停試,而家用緊舒特x,呢隻好啱我仔用,見佢用完無咁易R損,皮膚都無咁紅

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至