3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

最近4歲小朋友的濕疹在這星期很反覆, 每逢睡前, 夜深和睡醒都周身抓癢和眼訓時都會抓, 戎口巳戎得很清, 應該不是食物問題, 水質巳經有用過濾水洗澡, 適當時有用類固醇和每兩三小時查無添加, 無味的, 中環醫生介紹用的cream和椰子油了, 金銀花又試過, 但是都仍然那麼痕, 不停抓, 白天活動好些, 可能分了心便沒太抓。

黎緊9月返全日班, 有午睡時間, 還有幾個月時間, 如果媽媽妳們會現在轉返半日還是到時試下全日看看情況怎樣先?

是否天氣問題? 或我巳開始在想埋一邊是否要燒下衣紙試一試?

他醒我又醒, 每天都不夠睡, 有冇媽媽遇上小朋友濕疹這煩惱? 可以分享下鼓勵下嗎?

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

有無帶小朋友去睇醫生?我囡又係有濕疹問題,之前成日都會癢,個身同手腳一撻撻紅,睇醫生話濕疹好多原因引發,但好多時係食物同環境影響,咁我果時已經清潔屋企好乾淨都出事,後尾轉左美素有機果款奶粉就開始慢慢好,我覺得你都試下食物入手。

大宅

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 Rila168168 的帖子

我覺得 有幾方面 可以注意
皮膚要注意保濕,唔好用 有咁多香料嘅沐浴露, 我自己用aveeno, 避免過量曬太陽

食嘢方面盡量都唔好食甜嘢, 糖呀,汽水都盡量唔好飲同食, 有啲人食蛋飲鮮奶都會有影響, 我自己就冇嘅, 但係我個仔飲奶粉我就揀 d organic 同低敏奶粉,宜家就飲緊美素有機奶粉

我自己嗰個星期都有換床單, 吸塵蟎
同埋都唔好揀啲 透氣冇咁好嘅衫, 我之前 試過著嗰啲透氣冇咁好嘅衫, 啲濕疹都有惡化

加油呀

別墅

天氣轉變 都好易誘發濕疹 我囡囡 之前濕疹
我都Keep 住屋企涼爽同埋如果太熱 盡量都著少D 衫 而且我都轉左皇家有機奶粉 而嫁情況改善左 都仲 繼續Keep 住食緊 冇翻返

男爵府

虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

Rila168168 發表於 21-3-21 10:25
最近4歲小朋友的濕疹在這星期很反覆, 每逢睡前, 夜深和睡醒都周身抓癢和眼訓時都會抓, 戎口巳戎得很清, 應 ...

現在天氣又凍又熱又乾又濕,敏感底的小朋友好易起濕疹, 同意上面JM做好清潔,開冷氣同抽濕機, 如果唔得就腸胃著手, 你小朋仲有無飲奶? 我女之前都好勁濕疹, 介飲奶怕佢唔夠營養,之後轉過幾隻奶粉都係有濕疹,最後改飲美素有機奶,濕疹就慢慢改善, 你可以介下D高敏感食物一排,睇下有無好轉?或好似樓上JM所講,做敏感測試,介小朋友敏感的食物

大宅

我囝最嚴重果時,醫生教用濕敷,類似用濕嘅繃帶套住手腳,主要係等d皮膚無咁易乾返,當然其餘時間要好勤力保濕啦。
而家我都盡量搵有機嘅食材買,連奶粉都唔放過,轉食樓上媽媽果隻有機奶粉,始終食落肚,天然d好d。

複式洋房

濕疹真係好令人身心疲累,樓主加油!
天氣轉都好大影響,乾燥時用放濕機,潮濕時就要用吸濕機,維持返個濕度。介甜,如雪糕/糖/太甜既水果,有食奶粉的話,都要淡味唔好咁甜,我仔仔都食有機奶粉淡味啲。平時我都係盡量買有機菜有機肉,少啲添加。勤換床單吸塵蟎,勤保濕。
係我的話,都會先試全日班先,睇下佢適唔適應,或者返學可以分散下注意力,人開心啲,濕疹都會好啲,唔得先再轉半日。

別墅

我都好明白你感受.皮膚痕癢真係令到小朋友心情好差,又訓唔到教,其實連中環醫生介紹左cream同耶子油,試左無用其實就係唔適合、要再試下其它方法,我自己就甘樣做、衣物用全棉,床單一星期換一次、一定要保持心情愉快,早睡,遲起都唔怕、一定要作息時間良好,蛋豆奶、牛、不用全戒、但份量要小、保持番小朋友均衡飲食、因現在係吸收營養時候,前排我直接轉左皇家有機奶粉、最主要原因覺得比較吸收、訓得幾好、因有機奶唔熱氣、小朋友真係心情都變好、熱氣都會令皮膚過敏出現痕癢,你都可試試我既方法.希望幫到你😊

複式洋房

如果仲會飲配方奶粉既話,可以試下比小朋友飲有機奶粉吖,我小朋友之前都有濕疹,一轉天氣就會成身痕,飲左之後皮膚好左,濕疹都改善左

別墅

回覆樓主:

我仔都係濕疹底呀, 我主要幫阿仔介魚同海鮮。阿仔既食材多數都揀天然有機, 連奶粉都係飲有機奶粉, 皇家美素出果隻OK架, 尼排轉天氣阿仔都冇R黎R去。
你小朋友可以試下照返全日班先啦, 小朋友適應力好強, 不過要同學校講小朋友有濕疹有啲食物唔食得。

別墅

回覆樓主:

謝謝各方媽媽的用心回覆, 曾經做過敏感測試, 主要是雞蛋同塵滿高度數, 但我們巳沒有吃蛋了。床單天天用塵蟎機吸床, 一星期換一次床單了, 洗時用60度水確保殺死塵蟎...

最近天氣轉, 小兒皮膚確實紅腫, 過了幾天的今日又好返少少。

聽了各媽媽都說美素有機奶粉好, 因濕疹都冇飲一段時間, 他太偏食, 又戎緊口, 最近瘦了很多, 所以都買了一樽試下, 看看多返些營養會唔會抵抗力好些, 濕疹會好返。

如果有其他方法或suggestion, 請繼續留言及鼓勵, 謝謝各位

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

阿女無濕疹
係我有
呢幾日都嚴重左
皮膚好乾
不停搽潤膚膏
先好少少呀

日頭有野做
我都少抓d位
夜晚瞓覺左腳捽右腳
真係唔覺呀

複式洋房

回覆 NemoDory 的帖子

你好吖,我女上一年都係因為濕疹戒口,戒得好清淡,但都係没用,后來去觀塘睇中E調理,吃佐大約半年左右,好好彩今年基本上没有濕疹,E加我地咩都比佢吃,没事.如果有需要我在比中E資料你.加油 小朋友濕疹真的好辛苦

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

EFFYLAI 發表於 21-3-25 09:55

你好吖,我女上一年都係因為濕疹戒口,戒得好清淡,但都係没用,后來去觀塘睇中E調理,吃 ...
唔需要啦
唔係阿女有濕疹
係我有啫

別墅

EFFYLAI 發表於 21-3-25 09:55

你好吖,我女上一年都係因為濕疹戒口,戒得好清淡,但都係没用,后來去觀塘睇中E調理,吃 ...

想問下你個囡幾歲?同埋係咪日日都要食中藥?

洋房

Rila168168 發表於 21-3-23 14:45
謝謝各方媽媽的用心回覆, 曾經做過敏感測試, 主要是雞蛋同塵滿高度數, 但我們巳沒有吃蛋了。床單天天用塵蟎 ...

我小朋友同你bb一樣都成日有敏感,除咗搽濕疹膏,轉食咗美素有機塊面粒粒無晒,有機奶粉真係無咁易有濕疹呢

別墅

藍尾巴 發表於 21-3-21 12:52
天氣熱,要開冷氣,落雨天/潮濕要開抽濕機,每天吸床除塵蟎,床品最多1星期要全換,公仔要求收好。我小朋友 ...

妳好, 請問洋蔥素同綠茶素有什麼好處?系邊到買到? 萬o, 屈x有得買嗎? 食左多久好返濕疹?

已刪除用户

大宅

我希望我個case可以幫到你,細女4,5個月開始有濕疹,因為返工有睇西醫開類固醇葯膏,因為醫生話好輕微唔洗擔心,差唔多日日搽到2歲左右。剛開始好細範圍,但覺得日日搽唔掂。由2歲左右我冇返工,就唸住唔同佢搽葯膏,介左葯膏。之後發現濕疹大爆發,我係冇準備下同佢介類固醇,所以睇左好多文章。我女大爆發的程度係全身,面手腳肚,頭皮都有。阿女由夜晚2點起身至早上6點瞓,我係不停同佢r痕。我女最後約1年好返晒。我地係足足一年冇瞓過好覺。所有有講的野我都做過晒,芫荽水,金銀花,中葯。。。我覺得幾樣比較好的係,床單,塵蟎,著綿的衫,我相信你知道。我講d另類的野,我係用少少中醫覺度去做,第一整植物奶,我研究過植物奶係唔夠營養,所以我再加奶粉,我每日用淮生,妃子,綠豆,尺小豆一大堆野去蒸1個鐘打碎過濾,變成水,每餐整熱開奶,我女食物敏感海鮮類佢唔食得魚,所以我飲保兒加營素,奶粉邊隻冇所謂,你鍾意就得。介濕疹果一年,我地只食飯,菜心呢類,紅蘿蔔,猪用,可以講介得好清。當佢傷口又爛又出水,我上網買死海鹽每日同佢沖涼,傷口快好左但痛。還買左好多天然油同佢搽,可可巴油,牛油果油,我地係啦買出面的cream。其實係咩都有整咩精油,或其他,但我覺得最好係直接搽油,一痕就搽好似油人。佢傷口太多時我有包繃帶,等佢唔好r得太爛。我算係用最極端方法,你真係有決心想佢以後唔依賴葯物或日日痕,可以問我,但過程好負面,我女由2歲至3歲,基本好少出街,現在就5歲冇返發過可以食糖食雪糕,只需小心海鮮類野食,咩都食得,我覺得過程痛苦但結果好值得,有需要可以問我。
3孩家庭,壓力山大

首頁

尾頁

跳至