時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

無死傷只是僥倖

講得好arm

大宅

sharonchung 發表於 21-3-25 15:13

嘩,我講緊你咩,唔好對號入座先得㗎

見你edit左comment, 我再覆多句。我唔係針對楊明,佢係黑暴期間警隊最艱難時唔怕俾yc針對,高調撐警,我好感激。
但係我針對既係醉駕者,情願佢吸毒都冇醉駕咁嚴重。你知唔知如果車死人,死既唔止係1個人,影響既係幾個家庭,佢可能係人地既仔同時亦係人爸爸?
醉駕根本就係意圖謀殺,香港法例本來就對醉駕判得輕,而家楊明咁搞法,更輕了,第日大家有樣學樣,你覺得冇問題?

大宅

sharonchung 發表於 21-3-25 15:24
我邊句嘢打話支持醉駕,請你指出?唔好老屈人啦。就算你話自己係藍,但思維同YC一樣咁歪理:unkno ...

呢個post好多jm見到楊明咁樣被輕判,忍唔住話香港法治有問題,然後
你就話人係YC又話黃官放走曱甴扮睇唔到。
如果你係反對醉駕既,點解會覺得批評楊明醉駕既人係YC? 點解唔會覺得係藍但撐香港要有法紀?黃人最叻既係咩--盲撐,你咁樣同你心中最憎既YC有咩分別?

子爵府

好媽媽勳章

sheepsheepvo 發表於 21-3-25 11:30
之前佢個燉湯都有嘢違例,乜都唔好搞,專心食佢既軟飯吧啦。

請問呢句關唔關醉駕事?唔係針對人,咁想問下係咪針對人哋間鋪?

做人唔好講一套做一套先得㗎

講咁多嘢解釋等於掩飾

大宅

sharonchung 發表於 21-3-25 15:49

請問呢句關唔關醉駕事?唔係針對人,咁想問下係咪針對 ...

因為佢醉駕,屢犯屢錯,所以不論佢係做tvb定係做生意都唔會支持。
要識分先後次序,如果佢未醉駕我就乜都睇佢唔順眼咁先叫我針對佢姐。

又咁講喇,咁你而家係咪都唔支持醉駕先?咁點解你覺得話佢既人係黃屍?

我其實本意並唔係想同你鬧交,而係想講醉駕真係好要不得。

公爵府

+3金熱血 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

醉駕是大,吸毒就仲大鑊,明係斷正都唔比血液,我覺得唔只飲左酒啵~

琥珀宮

yoropapa 發表於 21-3-25 13:01
現在不是告佢醉駕,係告佢拒絕吹波仔。
唔知佢點打甩拒絕吹波仔,睇報導,可能 (?) : 因為發生意外受驚,精 ...

相信個官判佢還柙,係用第2項不小心駕駛,但冇死傷,罕見。醉駕有前科,刑罰停牌最高5年,依家清洪以自己誤導楊明為由,推翻第2與3項,楊明由認罪變唔認罪,以使唔需要還柙,清洪真係人老精,鬼老靈。

禁止訪問

大宅

yoropapa 發表於 21-3-25 16:27
以案論案,如果我衰左不小心駕駛,冇人死傷,冇醉駕 ( 你證明唔到我有醉駕 ),要還柙等候判刑,我都會打個 ...

我估最後結果都係冇乜事,不過希望個官司唔好咁輕易放過佢,最低限度俾佢上多幾次庭買個教訓都好

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

sheepsheepvo 發表於 21-3-25 16:03

因為佢醉駕,屢犯屢錯,所以不論佢係做tvb定係做生意 ...

算啦,我只係睇唔過眼啫,做錯嘢當然要承擔後果,我亦無話佢啱噃,但係唔好將YC唔理性嘅思維套落藍人度,咁會影衰曬正常人囉,講完。

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

公爵府

2024年龍年勳章

yoropapa 發表於 21-3-25 16:50
至少要停牌 xx 個月啦 ( 雖然不小心駕駛好少判停牌 )。

要有阻嚇性,佢有前科啦!

琥珀宮

yoropapa 發表於 21-3-25 16:27
以案論案,如果我衰左不小心駕駛,冇人死傷,冇醉駕 ( 你證明唔到我有醉駕 ),要還柙等候判刑,我都會打個 ...

可能有吹波,但有疑點,所以被要求再驗血,所以拒絕,拒驗測唔算嚴重,只係停牌,對非職業司機,打擊唔大。

不小心駕駛最高刑罰,罰款$5000,監禁6個月。若無導致人命傷亡,法庭一般判罰款。酒後駕駛最高刑罰只係停牌。

呢單案,大可判楊明停牌及罰款,無端端要還柙,清洪律師團隊果邊應該起哄。

子爵府

2024年龍年勳章

yoropapa 發表於 21-3-24 16:34
即係任何人醉駕, 話自己唔舒服, 聽唔明警察講乜野、做唔到呼氣測試、更加唔會答應被抽血 = 冇事?

當然要 ...

關咩撐警,爱黨爱國事?
唔好亂入唔該
係就直頭唔使拉, 一早"証據不足"放左啦

係個劣師利害呀,佢出名打污糟邋遢官司

首頁

尾頁

跳至