婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

99最近幫手湊女,幾好架,我覺得要人幫手,好難有咁多計較,所以多數隻眼開~
不過99用佢慣常果套,貫養嘅方式,狂質阿女食野,加無限量嘅零食供應,今日大女終於嘔啦~仲投訴嫲嫲迫佢食好多野。
我本來無同老公講,費時好似搬弄咁,但大女訓到半夜又嘔啦~嘔左好多野食,而且仲好厚身好杰,我都驚訝咁細個胃點質咁多野,跟住大女就同我講,驚左嫲嫲,老公想唔知都唔得啦,即刻就要打俾99,我想阻止,我怕99以為我搬弄,但老公其實都無錯,應該要同99講聲,咁樣質法唔係辦法,半夜打更顯嚴重性,因為我99平時係聽唔入耳的~
唉~點解婆媳關係咁難,每件事都要小心翼翼,心累。

男爵府

做個靚太 發表於 21-3-26 01:06
99最近幫手湊女,幾好架,我覺得要人幫手,好難有咁多計較,所以多數隻眼開~
不過99用佢慣常果套,貫養嘅 ...

其實叫得奶奶幫手係唔應該太多計較係岩既
不過有時可能太多顧忌,變咗嫲多野都唔敢講,但做媽媽真係有時都需要出下聲,始終個女係自己既,都係保障自己同個女,等佢知,你唔出聲唔代表佢可以亂甘黎

男爵府

牛年勳章

回覆 做個靚太 的帖子

私底下你自己同99講。找一個只係得你同佢時間,
平靜語氣同佢講,bb胃細食唔到禁多野。
叫你c6咋唔知唔好去話佢。
比足落台階佢,我相信ok既。

珍珠宮

所以最好保持距離
唔同住、唔洗長老幫手湊小朋友

我媽同家姐湊法都係質bb飲奶/食粥,跟住bb嘔返出嚟
我好心提佢哋bb飽得滯所以嘔,但佢哋都唔聽㗎
返親娘家就見到佢哋質bb飲奶食粥,跟住bb就嘔

珍珠宮

cpycpyhelen 發表於 21-3-26 09:04
其實叫得奶奶幫手係唔應該太多計較係岩既
不過有時可能太多顧忌,變咗嫲多野都唔敢講,但做媽媽真係有時都 ...

其實每次去99度食飯,都會講,不過99唔聽,我老公最嬲就係佢唔聽,然後等有事就話自己係好心無好報,講到我地虐待~
點解我有顧忌,因為我99以前真係好癲,我同佢斷左兩年來往,佢收歛左,我自己又睇開左,大家先和諧左,我真心唔想打破現在~

珍珠宮

Chloe199401 發表於 21-3-26 17:29
回覆 做個靚太 的帖子

私底下你自己同99講。找一個只係得你同佢時間,

係我99眼中,我係最卑微,佢從來都唔聽我講野,什至乎會將我講嘅野變成其他野搬出來話我唔尊重佢,所以先會演變成我老公自己同佢溝通~
所以我先會話,婆媳關係好難,點做都唔岩咁

珍珠宮

秋天與楓葉 發表於 21-3-26 20:38
所以最好保持距離
唔同住、唔洗長老幫手湊小朋友

其實咁多年我都無要我99幫過手,因為我同老公都太了解佢,盡量都自己湊同工人幫手,有時我媽有經驗會幫手,但都只限無人湊時,最近我媽唔得,99就話即話幫手。
婆媳最難係99會特別小器,先入為主覺得新抱唔滿意佢,我媽試過撞親我女個頭,我地都覺得無大礙小朋友跌跌撞撞好正常,就算有兩句爭吵,轉頭無野,但我99,秒變左悲劇女主角,真心點解要咁複雜,佢平時點對朋友,點對我咪得lo,今次件事,其實我覺得好少事,點知我99第二日,又亂俾野BB食,今次係成罐幾百克嘅零食食晒,我老公忍唔住話佢,但我99係叫我可以審佢,但我一直都唔知唔在場,咁關我咩事呢?!

男爵府

做個靚太 發表於 21-3-27 09:59
其實每次去99度食飯,都會講,不過99唔聽,我老公最嬲就係佢唔聽,然後等有事就話自己係好心無好報,講到 ...

都明白,甘慶幸你無同住,不過兩代湊小朋友既認知都有差異,如果唔係好認同或怕會影響關係,都係建議係請姐姐或自己媽媽幫手較好,佢同小朋友玩下就算

珍珠宮

cpycpyhelen 發表於 21-3-27 10:33
都明白,甘慶幸你無同住,不過兩代湊小朋友既認知都有差異,如果唔係好認同或怕會影響關係,都係建議係請 ...

我一直都係我媽幫手,不過最近幾我媽唔得,我99又成日話無得幫手,我諗住都只係幾日,況且其實我真係覺得湊得都無咩問題,只係無諗過咁都有得嘈je
你講得岩,好彩無住埋一齊!

男爵府

做個靚太 發表於 21-3-27 10:47
我一直都係我媽幫手,不過最近幾我媽唔得,我99又成日話無得幫手,我諗住都只係幾日,況且其實我真係覺得 ...

淨湊幾日都好易出事架,如果奶奶本身係唔聽人講個啲人,睇係講好似有姐姐,會唔會諗姐姐主力湊,奶奶純粹係同小朋友玩就算

珍珠宮

cpycpyhelen 發表於 21-3-27 15:25
淨湊幾日都好易出事架,如果奶奶本身係唔聽人講個啲人,睇係講好似有姐姐,會唔會諗姐姐主力湊,奶奶純粹 ...

係,我無諗過只係幾日都咁,我都覺得佢真係只適合玩下就算~
佢仲同我講,叫我如果生多胎就一定要留俾佢湊,佢未湊過自己生果D,又未湊過我果D,所以一定要湊下...好得人驚~

男爵府

牛年勳章

回覆 做個靚太 的帖子

你地唔係同住,你99見到個孫太興奮。會係咁叫佢食嘢。
聽過有啲99係咁。
小朋友太細唔識嗌唔好。
結果過飽番到屋企係咁嘔,
從此以後,
個阿媽控制個小朋友,
唔比佢食太多野。

水晶宮

回覆樓主:

你女幾大?
小朋友唔識自己同嫲嫲講飽, 食唔落咩?
好多小朋友唔係話 "質" 佢食就會食。

珍珠宮

Chloe199401 發表於 21-3-28 09:42
回覆 做個靚太 的帖子

你地唔係同住,你99見到個孫太興奮。會係咁叫佢食嘢。

我99本身就好中意質人食野,不論大人定小孩,已經話過好多次,不過佢見到個孫興奮都係真嘅~

珍珠宮

birdbird 發表於 21-3-28 10:15
你女幾大?
小朋友唔識自己同嫲嫲講飽, 食唔落咩?
好多小朋友唔係話 "質" 佢食就會食。

5歲啦~佢有話飽,只係99慣性唔聽je....

水晶宮

回覆樓主:

5歲, 尤其女仔表達力比男仔好, 已經識 say no.
我仔當年每星期去嫲嫲家一個下午, 幾歲人仔已識得叫飽, 再食就整個人 "吽" 晒, 叫肚痛 (個肚漲得濟). 99 都唔敢繼續質嘢俾個孫食。

水晶宮

做個靚太 發表於 21-3-28 11:14
5歲啦~佢有話飽,只係99慣性唔聽je....

5 歲咁大點質?
佢唔會撥開或走咗去或吐返出嚟?!

男爵府

做個靚太 發表於 21-3-28 09:01
佢仲同我講,叫我如果生多胎就一定要留俾佢湊 ...

佢生小朋友當玩具嗎真係當湊小朋友好容易,攪唔掂又係比返你湊

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

做個靚太 發表於 21-3-28 09:01
佢仲同我講,叫我如果生多胎就一定要留俾佢湊 ...
咁佢明明同你關係有改善而家又似乎差係佢自找。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

cpycpyhelen 發表於 21-3-28 15:53
佢生小朋友當玩具嗎真係當湊小朋友好容易,攪唔掂又係比返你湊
...

唉~佢搞唔掂一定唔會丟番俾我,不過會搵好多被迫害嘅藉口,去證明唔係佢搞唔掂,係人地影響佢,就以今次為例,佢都完全歸究於我個女狂喊、我地平時唔俾佢湊、我地虐待佢個孫等等....
不過我都覺得事實係我地錯,點解會相信佢幫手幾日無問題.....

首頁

尾頁

跳至