時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有本事就唔洗出呢啲口術啦,講出嚟就cheap曬(emoji)
中國回應得好好,冇人要同美國比較,中國只係要求自己進步,係老尾驚到將中國變成假想敵

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

回覆樓主:

又唔想抄嗰句American first,唯有話唔比最有實力嘅對手第一囉!

水晶宮

mandy952 發表於 21-3-26 18:33
佢話佢有生之年姐,應該唔會攪好耐

係喎

子爵府

回覆樓主:

叫佢攪掂自己身體先啦,行個樓梯都一仆一碌

侯爵府

大力大力 發表於 21-3-26 15:16
美國永遠要做大佬~

不招人妒是庸才,中國既實力能夠挑起各國既妒忌,証明中國無論財力&實力已經足以匹敵八方!

所以身體最老實,多謝拜登用行為証明中國既強大!

伯爵府

coconutchung 發表於 21-3-26 18:30
美國是攞牌爛仔,唔聽佢話就不斷逼迫你,威脅到佢就打到你聽話為止,一定要係世界一哥。
我就喜歡胡錦濤曾 ...

鄧小平曾經講過。。。韜光養晦是手段,目的是有所作為。張維為教授比喻。。。已經長到姚明的高度,怎去扮小矮人?

伯爵府

pochario 發表於 21-3-26 18:33
阻止別人不就是攪對抗嗎???點解唔係加強自身發展超越對方?而係阻止對方???
...

美國國內工業空洞化,最叻嘅本事咪消費囉,唔係個GDP點谷到咁大。

對外最叻就係軍事霸權,不過美軍錫身,家陣興攪顏色革命,要別國內亂內鬥,佢不費一兵一卒置你於死地。

另外就係美元霸權,全球所有國家都要用美金,佢就負責印錢紙全球掃貨。

食慣大茶飯,要佢勤懇工作係天方夜譚。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ASUS_JT 發表於 21-3-26 21:11
美國國內工業空洞化,最叻嘅本事咪消費囉,唔係個GDP點谷到咁大。

對外最叻就係軍事霸權,不過美軍錫身, ...

仲有靠借度日! 其實幾可憐的一個國家! 得個殼
放下自在

伯爵府

cattz288 發表於 21-3-26 21:16
仲有靠借度日! 其實幾可憐的一個國家! 得個殼

又不至於得個殼嘅,某啲高科技範疇的確比中國強,不過明顯敗象已呈。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

但中國一直講唔做霸權,只要合作共贏,似係美國好戰,視中國為假想敵多囉

男爵府

回覆樓主:

有實力先得架。。。。

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大力大力 發表於 21-3-26 15:16
美國永遠要做大佬~

病毒死亡大國狗急跳墻

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ASUS_JT 發表於 21-3-26 21:28
又不至於得個殼嘅,某啲高科技範疇的確比中國強,不過明顯敗象已呈。

財技的確係一絕, 中國公司真係要小心
放下自在

伯爵府

cattz288 發表於 21-3-26 21:37
財技的確係一絕, 中國公司真係要小心

絕到攪個金融海嘯出嚟,跟住又選到侵侵同志,某程度上。。。2008至2020年俾左空間中國成長架

象牙宮

ASUS_JT 發表於 21-3-26 21:47
絕到攪個金融海嘯出嚟,跟住又選到侵侵同志,某程度上。。。2008至2020年俾左空間中國成長架
...

其實我都唔係幾明, 美國擺明會打壓中企, 仲咁多中企排隊去ny上市?
放下自在

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

佢攪掂個convid 19 先啦! 持續兩個月感染新高! D國民C鬼哂,鬥咩第一吖! 痴双根的!

珍珠宮

除了想搞垮中國稱霸世界外,就係想欠錢不還,唔想比返超巨額國債比中國

伯爵府

cattz288 發表於 21-3-26 21:53
其實我都唔係幾明, 美國擺明會打壓中企, 仲咁多中企排隊去ny上市?

我唔熟金融哇。

最近YT有KOL話侵侵癲癲地,登登就低低地,希望承佢貴言啦。

象牙宮

ASUS_JT 發表於 21-3-26 22:07
我唔熟金融哇。

最近YT有KOL話侵侵癲癲地,登登就低低地,希望承佢貴言啦。

喪侵同呆登 兩個活寶貝
放下自在

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

中國強唔強不是取決於尾國點諗,這是歷史巨輪下的更替,誰能改變?接受現實吧!你想與不想都難改變,因為除左別人進步外,最大問題是你的衰退,不檢討自身問題是沒可能改變將來。

首頁

尾頁

跳至