嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Misspipipi 發表於 22-8-10 14:06
唔怪得我見有JM搵張傑醫生做激光脫疣.

其實好多醫生都會做, 價錢都係在乎數量同位置.

侯爵府

Treema 發表於 22-9-15 11:58
其實脫疣好多醫生都會做, 價錢都係在乎數量, 最緊要就係搵個手勢好同埋細心既醫生做.

我之前懷疑面同頸都 ...

張傑醫生的確幾好, 我小朋友都係搵佢睇開.

別墅

浪漫滿天星 發表於 21-7-29 16:12
聽講起蚊爛好多時都係因為抵抗力差時就會發作, 要睇醫生查藥膏同食藥.

呢排我都有兩次無啦啦起敏感, 真係痕到不到了..... 好在早前係藥房買定一些傷風感冒藥時順便買埋抗敏感藥看門口.

別墅

Yuk_Lam 發表於 22-6-29 11:20
而家天氣咁熱, 如果係過敏/濕疹皮膚, 出汗好易導致痕癢, 可以拍少許爽身粉讓皮膚保持乾爽. ...

我都覺得出汗係最易引起皮膚過敏, 可能我身體太多毒素, 出汗都比較刺激皮膚,

可能我都比較肥, 胸下, 肚同大脾呢幾個位置最易起蚊爛.

別墅

Treema 發表於 22-9-15 11:53
我都覺得好多小朋友都係因為天氣攪到濕疹發作,
夏天就係熱到出汗攪到周身唔舒服係咁R,
冬天就係太乾又係 ...

呢排我小朋友D濕疹都開始發作, 特別雙手, 又紅又痕,

我已經唔比佢用潔手皂液洗手, 同埋都有幫佢查1%類固醇藥膏.

另外佢一直都係用納米離子消毒噴霧, 無用酒精個.

別墅

Treema 發表於 22-9-15 12:05
我小朋友出去玩我都會幫佢拍返D爽身粉等佢舒服些無咁熱,
我就會用噴既蛇粉或者小林製藥個隻Shirt Cool.
...

噴既蛇粉? 係邊到買架?

別墅

ada0708 發表於 22-11-7 18:05
張傑醫生的確幾好, 我小朋友都係搵佢睇開.

搵日我都帶小朋友去睇睇, 謝謝分享.

侯爵府

紫淇 發表於 22-11-14 11:55
呢排我都有兩次無啦啦起敏感, 真係痕到不到了..... 好在早前係藥房買定一些傷風感冒藥時順便買埋抗敏感藥 ...

睇相應該係蕁麻疹, 發作時真係好痕, 一定要食藥先可以舒緩下來.

侯爵府

紫淇 發表於 22-11-14 12:02
我都覺得出汗係最易引起皮膚過敏, 可能我身體太多毒素, 出汗都比較刺激皮膚,

可能我都比較肥, 胸下, 肚 ...

蕁麻疹好似濕疹咁, 好多因素引起, 如果你覺得係出汗引起, 盡量保持身體乾爽.

侯爵府

紫淇 發表於 22-11-14 12:11
呢排我小朋友D濕疹都開始發作, 特別雙手, 又紅又痕,

我已經唔比佢用潔手皂液洗手, 同埋都有幫佢查1%類固 ...

1%個隻類固醇作用不大, 如果濕疹情況嚴重唔好怕用藥, 睇醫生先, 醫生會根據返小朋友濕疹情況開藥.

別墅

ada0708 發表於 22-12-6 15:14
睇相應該係蕁麻疹, 發作時真係好痕, 一定要食藥先可以舒緩下來.

係呀, 真係痕到不得了, 之前睇醫生都係開抗敏感藥同藥膏比我止痕.

別墅

ada0708 發表於 22-12-6 15:19
1%個隻類固醇作用不大, 如果濕疹情況嚴重唔好怕用藥, 睇醫生先, 醫生會根據返小朋友濕疹情況開藥.
...

係, 早前天氣太乾燥, 小朋友D濕疹好嚴重, 之前見你地都推薦中環既張傑醫生, 已經帶左佢去睇了,

用左幾日已經好返曬, 張醫生真係好細心同埋好有耐性咁解答小朋友既皮膚問題, 希望小朋友D濕疹唔好再返發.

複式洋房

唉, 呀B呢兩日又無啦啦起敏感><
做左媽咪先知道, 世上只有媽媽好

男爵府

我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

紫淇 發表於 21-7-6 20:18
我都試過無啦啦出風癩, 以前細時都好似未試過出風癩等皮膚敏感,
第一次出風癩個陣我記得好似係懷孕中, 個 ...

其實引起皮膚敏感都有好多原因, 最好搵出原因, 或者避免接觸到致敏源.

男爵府

我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

紫淇 發表於 22-11-14 11:55
呢排我都有兩次無啦啦起敏感, 真係痕到不到了..... 好在早前係藥房買定一些傷風感冒藥時順便買埋抗敏感藥 ...

有可能係洗潔精或者清潔消毒用品引起, 可能當你身體抵抗力差時就會比較易引起敏感.

如果食左抗敏感藥好快就消退就應該無咩大問題, 如果敏感情況持續就應該去睇睇醫生.

男爵府

紫淇 發表於 23-1-3 11:41
係, 早前天氣太乾燥, 小朋友D濕疹好嚴重, 之前見你地都推薦中環既張傑醫生, 已經帶左佢去睇了,

用左幾日 ...

中環張傑兒科醫生幾好, 我都有幾個朋友既BB搵開佢睇.

複式洋房

cocomama428 發表於 23-2-7 11:11
其實引起皮膚敏感都有好多原因, 最好搵出原因, 或者避免接觸到致敏源.

...

早排BB又突然敏感起來, 真係唔知接觸到咩致敏源, 又係查左保濕之後慢慢退, 所以都無帶佢去睇醫生.
做左媽咪先知道, 世上只有媽媽好

大宅

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

納蘭小主 發表於 21-3-29 16:30
今日同佢換片時發現大脾位起曬蚊爛, 同佢拍左D爽身粉好了些.

唔知係咩原因起敏感, 要唔要同佢睇下醫生? ...

通常過敏多數都係接觸到致敏源或者身體力抵抗力差時就會發出黎,

比較輕微就過一陣子就會消退, 嚴重的就需要查藥和食藥/飲藥水.

別墅

cocomama428 發表於 23-2-7 11:16
有可能係洗潔精或者清潔消毒用品引起, 可能當你身體抵抗力差時就會比較易引起敏感.

如果食左抗敏感藥好快 ...

之前都有睇過醫生開左D抗敏感藥, 醫生都話好多因素, 所以都好難判斷是什麼引起.

洋房

紫淇 發表於 21-7-6 20:12
請問張傑兒科醫生咩收費? 睇皮膚敏感/濕疹會唔會貴D?

我番睇其他JM的留言,佢地話能聽1000蚊左右

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊