自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

spikenard 發表於 21-4-8 01:48
相處的細節吧,日積月累,佢好自我?成日發脾氣?

係,係佢好自私從來都只會諗自己

水晶宮

回覆樓主:

你講到已經去到厭惡程度,睇嚟你心已決,只欠行動,人生數十載,既然唔愛而且連對都唔想對住,其實你心裡已有答案。

水晶宮

eddkk 發表於 21-4-8 01:51

咁又真係好虐待,我冇咁激的諗法,當仔女大左,爆佢都唔改,我就自己快活去雲南住,享受人生,佢自己食蕉

abirdma    發表於 21-4-8 09:42

男爵府

咁佢都應該feel到你厭惡佢,佢冇出聲去話你?定佢都唔愛你?

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

好似之前果套“香港愛情故事”龔慈欣果pair咁,仔大女大,長期受壓,又對厭另一半,尋找返自己既生活都無可厚非既

大宅

我同樓主你一樣,不過唔同嘅係我老公做左好大嘅錯事,令我好似失去所有(除咗家人),感覺原諒唔到

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

其實結婚耐左係咁架喇,感情淡而無味,我有時都睇我老公唔順眼 發脾四鬧佢都係咁,唔出聲飯照食,機照打 所以我都慣晒,寧願得閒行街買衫,番屋企煲劇食薯片又開心番晒 彩佢都嘥氣

skyyyjun    發表於 21-4-10 03:41
stagea    發表於 21-4-8 08:49

伯爵府

我都想離婚,對方無行差踏錯,但自私,我開始厭惡佢。
但個仔尚小,而且没自我照顧能力。
好折磨

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

如果經濟獨立就可以揀自己嘅路,雖無過犯但面目可爭都無可能迫自己同佢訓埋一張床,再老D臥病在床,你願意照顧佢嗎,相反,佢又會照顧你嗎?唸到呢度你應該有答案了。

珍珠宮

你有無同佢講要佢改?

琥珀宮

eddkk 發表於 21-4-8 01:15
已經唔愛對方但對方又冇做錯啲咩又冇去偷食,但係同佢一齊已經去到好厭惡,好唔鐘意佢好唔想同佢一齊,係咪 ...

點解咁厭惡佢?總有原因架

男爵府

回覆樓主:

講到咁,唔洗問啦,仲等咩?
做咩仲唔離?

琥珀宮

咁你有冇表達過你覺得佢好自私?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢太自私而你頂唔順,呢樣就可離婚喇,太自私某程度上已係錯啦!
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

spikenard 發表於 21-4-8 02:17
咁又真係好虐待,我冇咁激的諗法,當仔女大左,爆佢都唔改,我就自己快活去雲南住,享受人生,佢自己食蕉
...

點解揀雲南嘅?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

去到厭惡,已經救唔到,若仔女亦已長大,並無擔憂,咁你也尊重自己感受,為自己著想吧。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有娘家可住,搬返去住先,逐步黎,睇吓最後自己心意有冇改變,亦可以俾對方同步習慣/接受!

大宅

回覆樓主:

其實巳變roommate, 即其他生活細節都唔會一齊,如食飯睇電視,咁通知佢一聲先搬回娘家住,講明唔係嬲啲咩,只想分開,等對方接受你巳不回家事實再担白提出離婚。

男爵府

牛年勳章

如果佢而家有病入咗醫院,你會唔會好傷心? 你會唔會想用你嘅生命去換佢嘅生命? 佢最近有冇試過遇到意外或者啲好嚴重嘅疾病,你當時嘅反應係點? 有時我老公做咗啲衰嘢(生活事),我都會憎佢, 但係去到呢啲大是大非嘅時候,我發覺我會發癲,即係佢喺我心目中其實係好重要。 結婚耐咗,加上小朋友大咗,唔需要的對方感覺會強烈咗,對方性格嘅缺憾會放大咗, 所以我先會敢問你。 小朋友大咗離婚嘅情況 係全球現象, 好好靜下嚟問清楚自己

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

my005 發表於 21-4-8 07:31
佢太自私而你頂唔順,呢樣就可離婚喇,太自私某程度上已係錯啦!

不過,我唔主張即時離婚既,同意樓上jm講,同佢表達你既不滿,搬返去媽咪度住先,睇下對方有無改變,亦等自己冷靜思考下應該點做。

唔好只係諗佢既唔好,諗下佢既好啦,睇下仲挽回到唔到,之後再諗離婚啦。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

首頁
12345...10

尾頁

跳至