潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

大宅

純粹想呻下

背景:我無出過QB,有響同一個SA出過幾個袋,亦有佢contact
Wtsapp問佢搵親啲細價item,SA剩係話幫我留意有貨再通知
但每次都石沉大海
感覺佢唔多想理我呢啲細客
想搵熱門少少既item(e.g.靚色鞋)亦都唔輪到我
又試過話有野留到比我但最後又話搞錯左
我係咪應該搵過第二個SA?
但我目標都只係出其他non QB
亦唔會成日去spend
財力不足係咪其實個個SA都唔會上心?

別墅

最後話搞錯左好明顯係藉口!就算唔諗住出QB都唔好俾錢佢賺

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我覺得係sa 唔夠上心

大宅

回覆樓主:

唔夠上心已經覺得可接受

大宅

reichan 發表於 21-4-10 20:22
純粹想呻下

背景:我無出過QB,有響同一個SA出過幾個袋,亦有佢contact

請問樓主出咗邊幾個袋?姨啲袋都係sa 幫你留意嗎?咁個sa 又唔係咁差啫?

大宅

Janicelobby 發表於 21-4-10 21:30
請問樓主出咗邊幾個袋?姨啲袋都係sa 幫你留意嗎?咁個sa 又唔係咁差啫?
...

之前出嘅袋都係即日買野即日出offer,都算熱門款同靚色,但已經係上年嘅事。
最近又想出袋,揾佢問下有無心水item,都好遲先覆/話會幫我揾但不了了之。。

如果當日係有貨,佢唔介意幫我留,但如果當日無,佢話就話會返貨通知我,但從未收過call

呢排已經買左一萬鬆啲,想出袋,等緊佢「有貨通知我」,但覺得佢唔會記得我呢啲小薯囉。。

我明而家好難即配即有袋,都明有人spend得多過我,唔介意繼續買多啲但好擔心佢當我係nothing

男爵府

reichan 發表於 21-4-10 22:13
之前出嘅袋都係即日買野即日出offer,都算熱門款同靚色,但已經係上年嘅事。
最近又想出袋,揾佢問下有無 ...

但如果佢都幫你搵到袋應該唔會當你nothing 掛會唔會係最近貨少左真係搵唔到咋。始終多人入坑左、配貨都勁多人爭我想要pop h 都無要訂

大宅

回覆樓主:

近排係真係乜都少,上次SA直頭話無咩新嘢(唔係袋)俾我睇,叫我等番新貨,NQB近排真係少,要排隊 (比起我上年問NQB佢即刻俾到色我揀)

公爵府

我聽落SA又唔係太唔上心,我都試過呢個「搞錯咗」情況,我估應該係比大客搶先一步,如果個SA junior d又可能keep貨能力低少少,我過去呢半年都接受咗大部份嘢都要等, 我知自己唔係大客SA唔一定要幫我先,但我肯等吓大部份嘢都買到,試過有D items半年前問,正當我以為無下聞時又突然通知我有,去密DD每次現場問一問可能有緣遇到你想要的

wcpcelia    發表於 21-4-12 15:31

公爵府

l_can_fly 發表於 21-4-10 23:13
近排係真係乜都少,上次SA直頭話無咩新嘢(唔係袋)俾我睇,叫我等番新貨,NQB近排真係少,要排隊 (比起我上 ...
係啦,佢上兩個月三日唔埋兩日就send D嘢比我睇,四月開始無乜揾我,當回氣啦

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

Miyazaki 發表於 21-4-10 23:33
係啦,佢上兩個月三日唔埋兩日就send D嘢比我睇,四月開始無乜揾我,當回氣啦
...

當回氣x2

一向都知H難買,認識了天使sa後直頭在放血式消費。

sa們應該好冇奈。店旺丁唔旺財。熟客買唔到野,等三四個月先買到。除左衫和jewel外,其他新貨返得好慢又要爭。
work hard PLAY hard

大宅

係,其實最近去,好多貨都未必有。問親fine jewelry 都需要訂。應該多人買咗(同少咗貨)。我個SA宜家都唔敢同我commit幾時會有貨。佢話有現貨就買咗先(佢話好多時一返貨未留得切就比人買咗)。。。

男爵府

reichan 發表於 21-4-10 22:13
最近又想出袋,揾佢問下有無 ...

樓主要放寬心隨緣,基本上有能力買H已屬生活富足的一群,是種幸福該值得高興,加上購物本身應該亦是值得開心的事情,所買的是對產品的喜愛和擁有,對服務過程的享受。SA的不“理睬”確實因素太多,而作為消費者其實亦都有絕對的選擇權。本身已出過幾個QB, 與SA既互動比你可能更“差”,反正係睇啱想買就問佢,佢無反應就由得佢亦唔再問,自己審視過後都係好想擁有咪落舖睇撞彩數,始終如果個個SA都留起啲貨,咁間舖賣咩呢?都係嗰句,開心享受購物,如果發覺憂愁與困擾多過開心,咁,何不抽身離去。這一直是自己既購物思維。反正,隨緣,荷包只要能常滿,何愁無(購物)對象。

wcpcelia    發表於 21-4-12 15:32
kiconico    發表於 21-4-11 22:00
SuperbabyCrab    發表於 21-4-11 15:37
Miyazaki    發表於 21-4-11 15:13

公爵府

June04 發表於 21-4-11 14:11
樓主要放寬心隨緣,基本上有能力買H已屬生活富足的一群,是種幸福該值得高興,加上購物本身應該亦是值得開 ...

Spot on!!! 完全係我買H學習到嘅心態!
我都勸朋友接受唔到H個「玩法」同SA「忽冷忽熱」就真係唔好入shop。同JM你一樣,如果用一般顧客至上嘅服務態度做標準,我個SA真係唔見得特別友善,但我又buy佢嘅率直,少廢話,有嘢啱就叫佢留意,佢覺得有嘢啱我又會問下我。但我無expect佢一定要以我為先,如果一手客都要同一様嘢,佢無可能個個都keep起。我成日都同佢講,無唔緊要,無咩話唔買唔得,H咁多靚嘢,買唔到itemA咪買item B.. 我亦好少用天使形容佢,因為件事都唔係想像中咁神聖,佢自己都話係咁啱有貨返又好彩放到出嚟比我買到,買熟咗當然有少少優勢, 但事實上好多嘢都係要等!
正如我之前講,無嘢比我買咪當休息下!
Ps...唔好意思,老人家長氣咗

Emmama730    發表於 21-4-11 21:29
SuperbabyCrab    發表於 21-4-11 17:45

別墅

Miyazaki 發表於 21-4-11 15:13
Spot on!!! 完全係我買H學習到嘅心態!
我都勸朋友接受唔到H個「玩法」同SA「忽冷忽熱」就真係唔好入shop ...

Exactly! JM完全講中我心聲。一向H既袋僧多粥少,唔可以用其他大牌子既服務嚟比較,SA一手都係客,有大大細,亦都好自然會傾向serve大客多啲。我都係細客仔,唔會對H既SA有好高期望,心中有數可以配幾多、買乜嘢袋,就同SA講自己wish list。我認同SA從來不是天使,大家關係建基於利益之上,我SA講到明最怕客人囉嗦催幾時有袋,但係從來唔會飛擒大咬,一到數就會自動自覺問你想要乜,明買明賣。最近H越嚟越高配,我亦都唔會話H離譜,人哋打開門口做生意,當然要最大量化利潤。如果有一日我唔能夠再負擔,証明呢個牌子唔再適合我,自己退坑。純分享個人感受~

SuperbabyCrab    發表於 21-4-11 17:45
Miyazaki    發表於 21-4-11 17:44

大宅

樓主要放寬心隨緣,基本上有能力買H已屬生活富足的一群,是種幸福該值得高興,加上購物本身應該亦是值得開 ...

Well said! 買H嘅嘢一切隨緣。同SA建立嘅關係係雙向嘅,當你揀緊天使SA嘅時候,人哋都同時揀緊佢哋心目中嘅好客。有就有,冇都無謂勉強。有錢嘅話,隨時都有得買

Miyazaki    發表於 21-4-11 17:44

男爵府

在愛馬仕從來只有天使顧客,點可能有天使SA

大宅

以上幾位 JM 嘅分享都講得好好,買嘢最緊要係開心,一切隨緣,遇到好嘅 SA 當 bonus

子爵府

講得好啱
我不嬲都係唔會去配貨而買袋,買野,有細item 如scarf 想買,會去買,享受買嘅過程興奮,真正欣賞果個品牌嘅質素。
荷包常滿,就會幾時都可以岀到手買,好過不知目的地配完,個SA 又不當一會事,跟住有靚袋出現時,又銀根短缺,就慘了
講真,網上啲人講自己岀到乜乜袋,配到乜乜spec 未必係事實的全部,何必太認真呢

大宅

講得岩呀,愈強求愈辛苦自己呢,買野真係講過程開心,緣份到點都會有架!大家最緊要唔好咩都搶,真心岩先好買!

首頁

尾頁

跳至