自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

至於Y的心理狀況,鄒則指出她在欠缺母親陪伴下成長,或會感到欠缺安全感和自信,而且當她日漸長大,慢慢意識到原來即使X和Z頑皮亦不應受到虐待時,她或會湧現強烈內疚感,又或是她在成長期間會更循規蹈矩,以免遭受跟X和Z同樣的對待,以致對人過於服從,失去自我。

https://topick.hket.com/article/2929918/%E3%80%90%E5%85%84%E5%A6%B9%E5%8E%BB%E5%90%91%E3%80%915%E6%AD%B2%E5%A5%B3%E7%AB%A5%E5%B0%8F%E5%85%84%E9%95%B7%E5%BF%83%E7%90%86%E7%8B%80%E6%B3%81%E8%89%AF%E5%A5%BD%E7%8F%BE%E9%9A%A8%E7%A5%96%E6%AF%8D%E7%94%9F%E6%B4%BB%E3%80%80%E7%B9%BC%E6%AF%8D%E8%A6%AA%E5%A5%B3%E5%B1%85%E5%AF%84%E9%A4%8A%E5%AE%B6%E5%BA%AD

珍珠宮

IHateSummer 發表於 21-4-13 20:28
之前睇呢單新聞
我都好擔心個家姐
長期俾咁扭曲既父母荼毒

佢而家無人湊,18歲前都會住寄養家庭或者保良局之類嘅地方,除非佢有份虐待果兩兄妹,否則我覺得佢都係受害者。所有兒童都值得一個健全嘅家庭,冇福份享唔係兒童嘅錯。大人做錯嘢唔應該由小朋友黎承受。不過,我相信佢被寄養會好過係有問題嘅人身邊生活。希望佢嘅經歷會令佢將來變成一個更好嘅人。

MeiCheLin    發表於 21-4-14 14:27

珍珠宮

小晴bbma 發表於 21-4-13 21:59
佢冇人湊?消息來源?佢自己都有親生老豆!不過如果再跟住兩條賤婦,影響仲大! ...

而繼母的親生女兒Y在事發後,因母親和外婆均被捕,而生父亦不知所蹤,因此社署在繼母同意下,將Y交由寄養家庭照顧。

https://topick.hket.com/article/2929918/%E3%80%90%E5%85%84%E5%A6%B9%E5%8E%BB%E5%90%91%E3%80%915%E6%AD%B2%E5%A5%B3%E7%AB%A5%E5%B0%8F%E5%85%84%E9%95%B7%E5%BF%83%E7%90%86%E7%8B%80%E6%B3%81%E8%89%AF%E5%A5%BD%E7%8F%BE%E9%9A%A8%E7%A5%96%E6%AF%8D%E7%94%9F%E6%B4%BB%E3%80%80%E7%B9%BC%E6%AF%8D%E8%A6%AA%E5%A5%B3%E5%B1%85%E5%AF%84%E9%A4%8A%E5%AE%B6%E5%BA%AD

珍珠宮

mother904 發表於 21-4-13 21:59
見到同住兄妹俾人虐待,就算唔係親生都應該覺得害怕,但上庭時,繼姐講到輕描淡寫,完全唔覺得成件事有問題 ...

點輕描淡寫法?

https://hk.news.yahoo.com/%E5%A5%B3%E7%AB%A5%E8%A2%AB%E8%99%90%E6%AE%BA%E6%A1%88-%E7%94%9F%E7%88%B6%E6%89%BF%E8%AA%8D%E7%B9%BC%E5%A5%B3%E8%AD%89%E4%BE%9B%E5%B1%AC%E5%AF%A6-095410781.html

珍珠宮

回覆樓主:

日日睇住人哋被虐,封閉自己都係一種自我保護方式。

陳鴻彬也強調,「精神虐待下長大,孩子會長歪,他沒辦法和別人建立穩定與長期的關係,不敢感受自己的情緒,不然會像打開潘朵拉的盒子,他只好拒絕接觸這些負面情緒,把自己的情緒封印起來,對自己冷漠疏離,當然無法跟別人深刻交往。外表看似穩定,但其實是無感冷漠。長大後變這樣的爸爸媽媽,當然也不會跟孩子好好接觸。」

https://udn.com/upf/newmedia/2018_data/childabuse/page/mental.html

珍珠宮

hellokitty111 發表於 21-4-13 22:14
我都係同情佢!個女仔算坦白,佢有10歲而且聽佢口供是個聰明女,應該知道佢自己的口供對嗰三個賤人不利, ...

我都覺得係
其實佢嘅證供係好關鍵,等個官知道個賤男講大話
佢督啲賤人出黎唔通佢自己唔驚咩?

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 21-4-13 22:30
識人因家暴在女童院大
果d地方龍蛇混集,真係唔係一個成長嘅好地方
本身個女仔有咁嘅家庭背景,價值觀點都 ...

無架啦 果啲地方唔會有咩童年
寄養都遲早轉入去 冇得寄一世
不過咁恐怖嘅事佢都已經見過
人哋凶佢大佢我諗佢都唔會驚
最緊要唔好行差踏錯 睇佢自己做化
佢肯行正路將來一樣可以有出路

珍珠宮

goldpiglet 發表於 21-4-13 22:15
據了解,小兄長於事發後由親祖母接離醫院,自此隨祖母生活,社署亦一直有跟進兩嫲孫的狀況。據悉,兩人心理 ...

毋須接受輔導?
起碼都跟到18歲啦
同埋嫲嫲都會年紀大
應多給予經濟及學術支援
盡一切所能幫助哥哥重展新生

珍珠宮

Jnam 發表於 21-4-14 16:04
我好認同. 7歲其實仲好細, 仲係成日ME, ME, ME, 只會顧自己, 唔會太留意周圍發生乜嘢事. 而且繼女心裏諗乜 ...

係咯 幫口咪盞比人打埋一份 個渣父開口埋口話繼女“聽話” 有冇諗過佢唔“聽話”會咩下場?7歲係識啲嘢 保護自己係好正常 日日見住家暴 心態已扭曲 難免變得情緒冷漠 有都唔敢外露 佢肯隊晒3個大人出黎已經算係咁 佢份口供係好critical架 有邊個想係一個咁變態嘅家庭成長?

首頁

尾頁

跳至