自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

唔一定冇關。有D 人係因為有小朋友所以轉分輕鬆d 既工作,會早D 返,例如送完小朋友返公司然後準時收工。呢啲會響見工時傾淸楚。老細自己要評估。

另外考試季節如果全team 係d mummy ,又請假伴讀,邊個做野?另外係holiday planning . 我未有小朋友時老細係會叫我地讓有小朋友嘅同事放chirstmas Easter 等佢哋外遊,我哋放low season.

伯爵府

popofat 發表於 21-4-14 22:24
唔一定冇關。有D 人係因為有小朋友所以轉分輕鬆d 既工作,會早D 返,例如送完小朋友返公司然後準時收工。呢 ...

有小朋友,可能有工人/長老照顧,唔一定有特別需求,我好多有小朋友既同事都係正常返工同ot,不過講到要落手落腳湊,要早返準時放,咁係個人concern,主動同interviewer提出concern同interviewer主動問又唔同(不過我都係討論下

至於你話放AL,我自己head講明唔可以長期某位同事放某段時間(即係唔可以年年xmas都係你放),我覺得總之buddy之間傾得掂就可以

男爵府

我HR話唔可以直接問,有機會構成崗位歧視。
通常都叫我哋去旁敲側擊咁問

子爵府

牛年勳章

crystal媽咪 發表於 21-4-14 21:39
佢主要想知求職者會否因家庭問題經常請假
你好少見工?有d會問有否長老/工人姐姐幫手
...

係呀,問得好詳盡,總之見填已婚嘅,就會問有無小朋友->小朋友幾大->會唔會再生多個->小朋友邊個照顧->我O唔OT得,etc。

呢個係我生完第一個3-4年後嘅經歷,最後請咗我嘅係無問我家庭狀況的~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我又唔覺咩問題
佢自己都想揀個最適合嘅人
有時家庭負擔都會影響個人工作上
做得耐唔耐、長唔長、會唔會成日請假之類,同能力無直接關係但會影響實際工作係現實問題

珍珠宮

有啲公司見過鬼怕黑掛
我而家份工,個hr 會用好多方法去套個求職者婚姻狀況
已婚未生BB既女仔一律唔請
聽講公司有排試過連續幾個員工一過試用期就宣布有咗個幾月
成個孕期keep住請no paid 安胎
安胎係人之常情
但從公司角度,真係好難做

珍珠宮

pinky-peach 發表於 21-4-14 21:29
最近interview成日比人問結左婚未,今日仲離譜,答佢未婚,仲要問咁有無小朋友?in五個起碼三個會問,其實 ...

我公司請已婚有細路仔,覺得有負擔

伯爵府

pinky-peach 發表於 21-4-14 22:16
可唔可以講下點樣引導法

你放假有乜節目
90%有小朋友,都係答陪小朋友之類。

又例如,如果份工要ot你得唔得。

又或者,我們呢份工唔算好高人工,你大唔大家庭負擔呀!

伯爵府

yurijm 發表於 21-4-14 23:32
有啲公司見過鬼怕黑掛
我而家份工,個hr 會用好多方法去套個求職者婚姻狀況
已婚未生BB既女仔一律唔請

我都試過,同一時間,3個大肚,我係其中一個

伯爵府

littlefunpig 發表於 21-4-14 23:12
我又唔覺咩問題
佢自己都想揀個最適合嘅人
有時家庭負擔都會影響個人工作上

其實有小朋友嘅有2種,有d會揾份hea工,舒服做。
但都有d, 會博,因為有家庭負擔

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

小談心 發表於 21-4-15 04:14
其實有小朋友嘅有2種,有d會揾份hea工,舒服做。
但都有d, 會博,因為有家庭負擔
...
In 果陣就未必知道個人搏定hea
不過多數都會覺得已婚有小朋友既會比較stable
個人唔會太jumpy, 做一陣就走之類

珍珠宮

pinky-peach 發表於 21-4-14 22:06
剛剛睇到,其實唔應該問與工作無關既問題(雖然無話歧視)

.

珍珠宮

pinky-peach 發表於 21-4-14 22:42
有小朋友,可能有工人/長老照顧,唔一定有特別需求,我好多有小朋友既同事都係正常返工同ot,不過講到要落 ...

.

珍珠宮

睇你in咩行業
我自己轉過幾行,冇一間夠膽問
因為我做個啲行業,一來難請人,啱嘅話唔輪到佢介意
二來分分鐘畀人告
我依家公司HR和in人都絕對唔可以問

男爵府

未試過俾人咁問。直接問係會構成家庭崗位歧視。入職後可以叫員工填,例如因為公司會提供俾配偶子女嘅醫療福利/津貼。

大宅

pinky-peach 發表於 21-4-14 21:29
最近interview成日比人問結左婚未,今日仲離譜,答佢未婚,仲要問咁有無小朋友?in五個起碼三個會問,其實 ...

以前見工都係口頭上問一兩句

大宅

實問, 我一定答有工人幫手 (實際無)
工揀我
我揀工

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

如果那個職位是超級忙、而且常常OT、要照顧家庭唔多太適合、問咗對大家都好~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁

尾頁

跳至