自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

wunwunmum 發表於 21-4-16 00:23
你講中我心聲!政府冇逼我打針,我唔想中招,唔想累到其他人,亦唔想以後冇限檢測,時緊時鬆,提心吊胆咁 ...

有啲人嘅說話明顯另有目的
一心捏造、危言聳聽
根本一直對濫炒香港無孔不入、不遺餘力。
香港好慘,呢啲人中晒毒,唔會醒

水晶宮

佛系抗疫係咁上下
佢自己唔做,你做仲要話你,香港人都痴痴地

男爵府

回覆樓主:

政策難為了一班基層飲食業員工,部份有長期病患唔適合打針。

員工、食客接種兩劑疫苗,食客必須用安心出行,指定區域每枱人數上限可提升至12人。

如果到時8個有打4個冇打,咪又要分開坐,有冇人為約出去食飯有冇人為約出去食飯,逼啲朋友去打針?

食餐飯左計右計,咁麻煩。寧願自己煮/買外賣/維持現狀堂食到10點限4人。借限限聚令為名無得一大班人外出食飯聚會,反而令到自己慳到錢駛少d錢。

利申:已打兩針,用安心出行

侯爵府

Jone_kuok 發表於 21-4-16 14:16
其實食肆唔使炒人,結業就得。重新開嘅只請打咗針嘅人,你咬佢食?
一定會有呢類啦!根本生意難做,可以點啊!老細真係同你攬住一齊死咪

男爵府

澳門媽媽 發表於 21-4-15 17:58
而家支針咁新,冇人保証健康嘅人打完唔會出事喎。

呢個係真,
根本無人知.
打完有唔會驗下,
d 人有無足夠抗體.....

而家美國個邊又話要補針......
咁搞法, 年年打.....(密密賺)
後遺症呢d 野, 又係無人知.....

侯爵府

tamacat89 發表於 21-4-16 15:17
呢個係真,
根本無人知.
打完有唔會驗下,

由頭到尾,我覺得支針咁新,仲新過流感針,有誰可以保證幾年後冇副作用殘留???我所講嘅係全部新針,都太新,臨床實驗唔夠,根本就唔應該咁廣泛比人使用。而全球因為經濟原因叫人打針,甚至乎用份工去掛鈎,呢個行為代表乜呢?生命風險喎,我好自私,我愛自己條命。我唔覺得犧牲自己條命才叫偉大囉。而家冇人講得準將來,咪大家一齊放眼睇囉。

男爵府

白毛毛 發表於 21-4-16 10:15
感覺現在的香港人缺乏正向的心態,團結心或所謂的公民責任,有真心想香港好的想法。
凡事都係識鬧唔識做, ...
Totally agree!

珍珠宮

澳門媽媽 發表於 21-4-16 16:07
由頭到尾,我覺得支針咁新,仲新過流感針,有誰可以保證幾年後冇副作用殘留???我所講嘅係全部新針,都 ...

第一,並唔係純因為經濟叫人打針,係真係會死人,你知唔知美國死咗幾多人,全球死咗幾多人,唔知嘅話上Google查下,唔好活係自己個世界。
第二,經濟唔好,失業,無飯開都係會死人架。

Sorry講句,你唔偉大唔緊要,唔打針亦無人迫到你,你自私唔打,take了打針的人的advantage亦無人要同你計,只係你不停講的所謂大道理真的是⋯
夏蟲不可語冰!講完!

侯爵府

白毛毛 發表於 21-4-16 17:36
第一,並唔係純因為經濟叫人打針,係真係會死人,你知唔知美國死咗幾多人,全球死咗幾多人,唔知嘅話上Goo ...

咁我又唔係覆你,而且呢個係論壇,我覆人就叫不停講,咁你都係不停講㗎啫。點解你講打針得,我講我自己怕打針又唔得,我又冇叫人唔打,你地打曬咪得囉。

別墅

茶木 發表於 21-4-15 11:39
醫護邊樹有打? 我啲fd做醫管局醫生都唔洗打

米係囉!
我阿嫂係護士
佢都話冇人迫佢打,而佢亦未打算打!

男爵府

澳門媽媽 發表於 21-4-16 16:07
由頭到尾,我覺得支針咁新,仲新過流感針,有誰可以保證幾年後冇副作用殘留???我所講嘅係全部新針,都 ...

岩,
打針, 不宜魯莽.....
無真正10萬火急需要....
無謂搏.....

首頁

尾頁

跳至