自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

幸福花海 發表於 21-4-15 18:00
其實有事機會率好細好細,唔明驚乜?過馬路都經常會有交通意外,係咪唔過馬路?距離九月仲有五個月,想打 ...

係架,其實係同一概率,分別在於,交通意外係你控制唔到而發生,但係打針嘅風險,你唔打就係零風險,打左就代表自己take呢個風險。我自己連流感針咁多年歷史都唔敢打,點會敢打新針。我唔係以政治立場諗,我係覺得所有新針都唔應該打。因為副作用有啲可以隱藏好耐,冇人知,未夠科學研究,正如d人話bb一歲針有機會引致自閉証一樣,睇你信唔信啫。

侯爵府

幸福花海 發表於 21-4-15 20:54
你似乎有打針恐懼症,中新冠風險比打針風險高好多倍,也可以好嚴重或死亡,又唔驚?
...

或者係啦。我除咗d超級耐歷史嘅針(例如bb個d卡介笛)就敢打,其他一概有心理陰影唔敢打,我覺得我嘅恐懼大於一切。

侯爵府

麟媽媽 發表於 21-4-15 20:57

真係唔知話你天真定係乜嘢,你以為香港冇小朋友中招?嗰個陪 ...

如果平時一齊玩開嗰啲小朋友冇事,我覺得都安全嘅,so far,我由上年返到而家,so far so good

侯爵府

kikikay 發表於 21-4-15 21:14
唔打疫苗就代表零風險?
感染病毒都唔到你可以控制㗎!

唔係我用交通意外來比喻的。

侯爵府

tamacat89 發表於 21-4-16 15:17
呢個係真,
根本無人知.
打完有唔會驗下,

由頭到尾,我覺得支針咁新,仲新過流感針,有誰可以保證幾年後冇副作用殘留???我所講嘅係全部新針,都太新,臨床實驗唔夠,根本就唔應該咁廣泛比人使用。而全球因為經濟原因叫人打針,甚至乎用份工去掛鈎,呢個行為代表乜呢?生命風險喎,我好自私,我愛自己條命。我唔覺得犧牲自己條命才叫偉大囉。而家冇人講得準將來,咪大家一齊放眼睇囉。

侯爵府

白毛毛 發表於 21-4-16 17:36
第一,並唔係純因為經濟叫人打針,係真係會死人,你知唔知美國死咗幾多人,全球死咗幾多人,唔知嘅話上Goo ...

咁我又唔係覆你,而且呢個係論壇,我覆人就叫不停講,咁你都係不停講㗎啫。點解你講打針得,我講我自己怕打針又唔得,我又冇叫人唔打,你地打曬咪得囉。

首頁

尾頁

跳至