自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

小朋友而家都已經2歲,但係平時我同c6 點叫仔仔都冇咩反應唔係好理我地,但係佢好鐘意整齊,所有玩具一倒出黎就要排到佢地整整齊齊,亂左一定要汁返好,我上網睇過自閉症既小朋友都有類似既情況,想問下有冇媽媽都遇到類似情況?

男爵府

daisydaiswong 發表於 21-4-15 17:36
小朋友而家都已經2歲,但係平時我同c6 點叫仔仔都冇咩反應唔係好理我地,但係佢好鐘意整齊,所有玩具一倒出 ...

冇事,咪心多。

男爵府

daisydaiswong 發表於 21-4-15 17:36
小朋友而家都已經2歲,但係平時我同c6 點叫仔仔都冇咩反應唔係好理我地,但係佢好鐘意整齊,所有玩具一倒出 ...

有冇眼神接觸,叫佢名應唔應你地?有冇固執行為,鐘唔鐘意睇轉嘅野?
擔心嘅可以出去做評估。

子爵府

有無去健康院?
同姑娘傾下你仔仔情況
或者直接出去搵私人機構/醫生做測試

侯爵府

https://mchatscreen.com/wp-conte ... tionalFinal2018.pdf

可以參考下

子爵府

健康院姑娘有沒有說什麼?廿四個月的milestones有沒有達到?擔心的話可以去問健康院refer醫生,急的話就找個兒科醫生睇睇。
自閉症小朋友只要有適當教育和大量愛心,就能健康快樂地成長。先去搞清楚孩子有沒有特殊需要,你就知以後點做。
I support autism acceptance!

侯爵府

搵專業人士做評估

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

水晶宮

2024勳章

有無眼神接觸最關鍵

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

去健康院排評估,早啲返pn

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

即刻打返電話去你跟開嘅健康院同姑娘講,叫佢約做初步評估,唔好信啲人話好小事個個都係咁跟住就bi-li-bla-la好多嘢講之類,搵專業人士睇吓有個心安同埋知道點樣跟進都好。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

響未確實係咪自閉之前,嘗試吓同小朋友做一啲互動嘅聯繫,例如同佢講嘢或者叫佢直接同佢眼神接觸,如果佢唔望你,捉佢隻手摸着你下巴,佢就會好自然咁望住你,同埋盡量同小朋友保持同等高度嘅眼睛接觸。
湊小朋友真係好身心疲累,但今日回望又覺得自己學習咗好多,加油!

子爵府

揾專業人士評估,唔好自己估。要診斷為自閉症並唔係咁簡單睇理唔理人,仲有好多唔同方面。

男爵府

真係幾似ASD的特徵。有冇言語遲緩? 有冇手指指表達? 有冇分享?
其實應該盡快評估和排政府服務。

大宅

快啲做評估。加油

公爵府

牛年勳章

有d特質... 唔好估估下,一方面盡快安排專業意見,另一方面可以買本書自我增值,學下係家庭方面可以點幫助佢
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

大宅

行為似係。可以去搵啲NGO機構做評估,同排政府評估

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我仔當年高班先發現 佢係阿氏保加仔
學校比信健康院 再經醫生轉介信去政府
見醫生同心理學家 上埋言語治療
有左record 第時上小學中學都有社工同言語治療師跟 吾使太擔心

我仔中意排整齊物件
對交通工具同會轉既物件著迷
超強記性 地圖 地點車站時間記得一清二楚 固執 表達能力差 害怕同陌生人接觸 情緒起伏大 為好小事流眼淚

但以上所講隨住日漸長大會有改善
但超強記憶力對佢學業有好大幫助

做父母多啲陪伴 同佢傾偈比多d安全感佢
嘗試引導佢地去表達自己
我自己吾會因為佢係阿氏保加症就所有事情做錯都包容 當佢普通小孩看待
因為出去外面無人義務要包容佢 體諒佢

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

男爵府

擔心去做下發展評估 但都唔平

首頁
12345...9

尾頁

跳至