自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2021勳章

SONY影出來的相片影片最靚?

大宅

牛年勳章

我自己覺得永遠iphone 最順眼

子爵府

牛年勳章 2021勳章

回覆樓主:

華為好勁

大宅

goodbuyer80 發表於 21-4-16 18:03

sony硬件得,但係軟件一pat屎,咁多年做嘅手機影相效果差,去到呢一兩代先至冇咁油畫化,其他廠用sony鏡頭拍照出嚟效果好過佢十倍

佢仲要賣天價,所以全球銷量已經仆直,手機部嚴重虧損,遲早執笠

男爵府

華為 $3000以上機款 最靚

男爵府

baby1628 發表於 21-4-16 18:57
sony硬件得,但係軟件一pat屎,咁多年做嘅手機影相效果差,去到呢一兩代先至冇咁油畫化,其他廠用sony鏡頭拍照 ...

Agree X 2
以前sony都冇生產鏡頭,
鏡頭全部人地生產,
自己只係生產其他硬件組裝。
憑設計同qc賺錢。
近年岀品全品炒車,
就快執笠...
仲買sony???

水晶宮

牛年勳章 2021勳章

回覆樓主:

手機睇整體,只睇鏡頭無意思

侯爵府

2021勳章

Christinabbg 發表於 21-4-16 18:05
我自己覺得永遠iphone 最順眼

Sony 三叔全部不及 iPhone

水晶宮

牛年勳章 2021勳章

小星星1 發表於 21-4-16 19:29

咁勁揪

珍珠宮

2021勳章 熱血金章

我囡用緊iphone,佢話華為靚
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

侯爵府

2021勳章

toffeetong 發表於 21-4-16 22:00
我囡用緊iphone,佢話華為靚

華為其實內置p咗

大宅

opclk99 發表於 21-4-16 19:22
Agree X 2
以前sony都冇生產鏡頭,
鏡頭全部人地生產,

咁你又錯,其實sony一直有出鏡頭,佢喺相機界其實係好出名,但係佢只係硬件優勝,軟件一pat屎

其實小米依家影相已經進步咗好多,都係用緊sony鏡頭,講真sony鏡頭其實係好正,奈何日本仔寫software比韓國同內地更落後,所以發揮唔到鏡頭鷹有水準

大宅

不能完全同意,華為鏡頭味精多即係原本顏色冇咁鮮艷,影出嚟仲鮮豔過原本嘅顏色,呢種味精令到好多人喜歡,iphone著重平衡,樣樣嘢都平均,可惜質素唔高,尤其是影夜景簡直係垃圾,去到iphone 12影夜景先至稍為提高質素,我依家用緊小米電話,講真影相似三千幾蚊嚟講簡直係無敵,小米11鏡頭質素超班係目前全球拍照最好嘅手機,可惜888 CPU有嚴重過熱,所以強烈唔建議買

公爵府

牛年勳章 2021勳章

Sony 影夜景強,華為好多人話靚,我就覺得佢好似自己執咗相咁,d 色好 sharp,我自己就最鍾意 iPhone,靚得嚟顏色自然。
未經許可,請勿轉載

公爵府

2021勳章

baby1628 發表於 21-4-16 23:43
不能完全同意,華為鏡頭味精多即係原本顏色冇咁鮮艷,影出嚟仲鮮豔過原本嘅顏色,呢種味精令到好多人喜歡,iph ...

一部電話,要做到每樣功能都咁好,真係好有難度。
多年前係街見到大陸人用手機影夜景連人,背景同主體人物都好出,但完全睇唔出係用咩牌子手機。

侯爵府

2021勳章

baby1628 發表於 21-4-16 23:43
不能完全同意,華為鏡頭味精多即係原本顏色冇咁鮮艷,影出嚟仲鮮豔過原本嘅顏色,呢種味精令到好多人喜歡,iph ...

小米好多人也有讃,但如果機身過熱也就要考慮一下了

男爵府

baby1628 發表於 21-4-16 23:38

咁你又錯,其實sony一直有出鏡頭,佢喺相機界其實係好出名, ...

oic...

珍珠宮

牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

goodbuyer80 發表於 21-4-16 18:03

我由一開始就系用Sony,冇用過其他機,所以比較唔到。你自己比較下

水晶宮

牛年勳章 2021勳章

回覆樓主:

sony 好似去到某個年代既款,先係由相機部門一齊合作,唔知係咪1同5系

侯爵府

2021勳章

oceandeepsea 發表於 21-4-17 07:20
sony 好似去到某個年代既款,先係由相機部門一齊合作,唔知係咪1同5系

早幾年買過sony果時系話影相靚至買佢 影出黎睇時真系比其既他好 但系唔好用
唔夠幾個月就換過唉風

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊