自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

子爵府

點都好啦, 如果想幫這個家庭, 可以考慮捐款:
https://topick.hket.com/article/2934565/

珍珠宮

淘心 發表於 21-4-21 08:06

窮人的思維是,生多幾個,政府養。仔大女大就問孩子攞錢洗。窮 ...

就係囉,其實佢唔唸下自己搵咩去培養d仔女將佢地變成搖錢樹,第時點可以要求仔女係棵搖錢樹呢。

珍珠宮

crt1234 發表於 21-4-20 13:17
我唔明
佢自食其力下勤力工作
死左都要俾人話

我唸唔係話佢,都唔係幸災樂禍。係覺得呢d不幸可以避免。生於憂患,未雨綢繆永遠無錯。有事時唔洗好似而家咁。而家結論係:幫得幾多啊?靠網友捐助,資助佢地4母子生活到仔女大曬獨立?

子爵府

2023年兔年勳章

之前以為佢因經濟轉差人工突然減所以先咁博唉

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章

我朋友同事 聽講係急性心肌梗塞好突然咁暈低 朋友幫佢做CPR都救唔到
但唔係報導咁講連續5日返24小時

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

大力大力 發表於 21-4-19 20:25
x 2

之前在碼頭等上船釣魚、同個等上船工人傾開、佢做吊機每更24小時(忘記一天多少錢、好似三、四千蚊一 ...

我唔識計數,返24小時得2萬幾,係咪低過最低工資?

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章

野原美冴 發表於 21-4-19 18:36
每更24小時啫, 返完1更應有放工時間, 但內文無講幾多小時後再返工。

聽朋友講 1更返7小時 休息7小時 再做埋果5小時
有船埋黎又可以休息 佢話呢D叫屈更
所以咁樣既返工時間 佢先要留係公司休息 返屋企搭車來回就冇休息時間

男爵府

回覆 JYS 的帖子

借位一問, 在這個CASE之前, 大約一星期, 有一個葉姓家庭, 都有類似困境, 請問有無捐款資料,唔該

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

RIP

瑪瑙宮

有時我都同意尼句, 窮唔好生/唔好生咁多, 不無道理. 得萬拎一個月點都唔够兩大三小喇下話.
我生一個都够, 好在無再生. 我個年代都可以窮養叫做, 花園街衫仔鞋仔都平. 而家重有窮養? 會唔會太天真?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

經濟唔好仲生三個
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珊瑚宮

2024年龍年勳章

其實真係唔明冇錢點解要生咁多個

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

大力大力 發表於 21-4-19 20:25
x 2

之前在碼頭等上船釣魚、同個等上船工人傾開、佢做吊機每更24小時(忘記一天多少錢、好似三、四千蚊一 ...

咁係咪好似消防,返一日放兩日?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

有D野真系要量力而為,1個人揾萬幾蚊真系夠養活自己咋,結左婚其實都要預左公一份婆一份,仲要生3個。

大宅

我朋友生三個 依家全家拎綜援、好嘆

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

野原美冴 發表於 21-4-19 18:36
每更24小時啫, 返完1更應有放工時間, 但內文無講幾多小時後再返工。

消防員返1放2, 多数會做兼職送下貨.
唔鍾意新聞咁粗疏嘅報導....

複式洋房

JYS 發表於 21-4-19 17:50
https://topick.hket.com/article/2934565/【伸出援手】37歲好爸爸貨櫃碼頭猝死遺下妻生前輪班工作每班長達 ...

3個...

子爵府

我座夜更保安都係日夜各一份,老婆同三個細路去左美國讀書,佢有樓收租的,日頭果份好辛苦 ,夜更(12小時)人工好低,係志在可以抖下,見佢咁捱法,都唔知有乜意義。。。

首頁
23456...10

尾頁

跳至