在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

有冇媽媽做大公司? 即有幾百人之上的公司, 剛入職算中層階級, 開初好開心有呢個offer

但返左要排發覺問題多多, 呢到坐位方向似學校老師對家長方式, 上級坐最後會望晒所有同事, 所有出電郵都要先經上級看, 要跟佢心意出。

所有野都系統化, 無需要打字, 好多系統野做, 跟到頭都暈⋯ 同事教你要求講一次即明, 第二次唔明就會黑口黑面疏遠你⋯

我本身好怕做系統野, 仲張
要經常做, 而且覺得佢哋黑口黑面好難頂

人工唔高, 但福利好, 但我本身唔鐘意做太多系統野, 有冇人明白我處景

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

要么慢慢適應,要么騎驢找馬

瑪瑙宮

既然工作內容, 環境, 同事你都適應唔到又唔鐘意, 唯有轉第二份. 邊做邊搵.

我公司都係咁坐, 高級的坐後面, 年資最淺坐最前面. 難道你坐响佢後面, 睇到晒佢做乜?

电郵睇過先出都好正常, 因出左街救唔番, 你上司就孭鑊. 而家有乜事都話佢過目先就唔關你事, 咁唔係重好?

男爵府

lemonlemoncc 發表於 21-4-22 00:52
有冇媽媽做大公司? 即有幾百人之上的公司, 剛入職算中層階級, 開初好開心有呢個offer

但返左要排發覺 ...

明白你,我宜家都差唔多處境,一路send 下cv 搵到就走。

子爵府

0030 發表於 21-4-22 09:30
要么慢慢適應,要么騎驢找馬

佢唔比, 要講一次就話你下次要識做

子爵府

Nancy20090615 發表於 21-4-22 09:56
既然工作內容, 環境, 同事你都適應唔到又唔鐘意, 唯有轉第二份. 邊做邊搵.

我公司都係咁坐, 高級的坐後 ...

但個電郵連加唔加逗號, 隔幾多行都要管呢

我做慣獨立的, 各自做自己野現在下下好似啊媽湊仔禁, 煩~

子爵府

我捨不得你 發表於 21-4-22 13:31
明白你,我宜家都差唔多處境,一路send 下cv 搵到就走。

係邊方面一樣? 你都係好怕系統化?

男爵府

lemonlemoncc 發表於 21-4-22 23:14
係邊方面一樣? 你都係好怕系統化?

我唔係中層,係低層,公司乜都系統,但教我個人又唔教我點攪,做錯就比人話,無headover,我都唔知想點,上司叫你做野講一半又唔講一半,真攞命

子爵府

我捨不得你 發表於 21-4-23 12:59
我唔係中層,係低層,公司乜都系統,但教我個人又唔教我點攪,做錯就比人話,無headover,我都唔知想點,上 ...

係, 近年好興講一次要你即明
唔明就黑口黑面

好難頂多! 系統係方便但太多同埋怕用既人就怕煩

翡翠宮

lemonlemoncc 發表於 21-4-22 23:13

我做慣獨立的, 各自做自己野現在下下好似 ...

好難頂!

珍珠宮

lemonlemoncc 發表於 21-4-22 23:13

我做慣獨立的, 各自做自己野現在下下好似 ...

你用公司名義、帳號發嘅電郵就係代表公司
除咗內容要準確,公司形象都係需要兼顧
因為魔鬼在細節,作為新人,你老闆緊張其實係花時間train緊你。一絲不苟係對自己嘅career負責,學好習慣將來路可以走得更遠。
大公司有compliance同internal audit要求,必須有規有矩,所以需要用公司system做事。公司大就自然風險高,出事嘅法律責任會大好多。
但也許大公司唔適合,咁咪搵返細公司囉,開心最重要!

首頁

尾頁

跳至