自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

平有平學,貴有貴學。學jm話齋康文署都有,當然要抽
我仔細個跟欖球會玩欖球,幾百蚊一年玩足十個月(暑假抖暑)
童軍都唔貴
我女跟體操總會學體操都係幾百蚊一期(印象中十堂)
唔係樣樣都要幾百蚊一堂嘅
唔為張cert都為玩吓放吓電,唔試點知興趣專長呢?

另一方面伴讀都好重要,花點時間陪佢睇書,一生受用

人比人,比c人。按自己budget安排最適合的

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

今日用唔著都save低,大個仔用得著
話晒做咗c9咁多年,慳錢有道

https://www.lcsd.gov.hk/tc/programmes/programmeslist/sss/nsa.html

https://www.lcsd.gov.hk/clpss/tc/search/leisure/srchCommRecretSprtProgsForm.do?searchFormPath=search%2Fleisure%2FsrchCommRecretSprtProgsForm&dist=ALL&enrolStat=ALL&enrolMeth=ALL&actType=ALL&targetType=ALL&age=ALL&month=101&enrolDate=&DateType=報名日期&sortField=&sortOrder=&search=&pageNo=1&sortField1=&sortField2=&sortField3=&sortField4=&hasSort=yes&sub_month=4-6

https://service.scout.org.hk/joinus/

https://jcmcseed.org.hk

https://www.lcsd.gov.hk/tc/mo/

aeneas2011    發表於 21-4-29 19:03
SaiKungC9    發表於 21-4-29 09:05

侯爵府

畀面勳章

cyyiu 發表於 21-4-27 14:35
睇餸食飯!

岩呀

水晶宮

畀面勳章

PonyoBB 發表於 21-4-27 14:35
普通幼稚園面試只要小朋友有眼神接觸、簡單對答、認得下顏色/形狀/動物、父母正常已經夠。
...

exactly!

水晶宮

畀面勳章

話你知,我識得一家人,住公屋,一個搵$,仔女學好多嘢,仲要係幾百蚊一堂嗰啲

有人親眼見留飯俾男戶主,青菜幾條丶排骨三舊。眼見佢越嚟越瘦

最近個老婆仲話要俾個女學琴。結果嘈大交。而家學琴暫時擱置

為乜呢?要同d贏在起跑線的人比,根本無需要。一山還有一山高。你以為自己仔女學好多野好叻咩?大把人學更多嘢丶更叻!無咁大個頭,唔好戴咁大頂帽

子爵府

好多野唔係起跑靚就掂, 人生好講際遇好多方面影響

翡翠宮

牛年勳章

個個月都猛猛緊,講真,target津校好過!直資學費最平雖然千幾二千數,但係面嗰浸,個個細路實有補習興趣班,到時壓力仲大。

大宅

Jane1983 發表於 21-4-27 14:54
講幼稚園定小學?睇餸食飯,唔使特別勉強。亦可以留意吓,有無d中心搞的興趣班,有d都好抵。

...

今年兩歲,出年就讀k1打算報普通學校, 而家好驚到時面試果時唔識表達, 答唔到老師野

大宅

天貓 發表於 21-4-27 15:04
圖書館開返,帶佢去圖書館,培養閲讀興趣,一定對讀書好有幫助,亦係比較活嘅學習方法,唔使錢兼終身受用. ...

都好喎,放假帶佢去圖書館一齊讀下書

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

大宅

Charlotte_mom 發表於 21-4-27 15:40
平有平學,貴有貴學。學jm話齋康文署都有,當然要抽
我仔細個跟欖球會玩欖球,幾百蚊一年玩足十個月(暑假 ...

明白,下下同佢報幾百蚊一堂既興趣班,真係點慳都好大負擔

珍珠宮

回覆 天貓 的帖子

同意,長線黎計,培養閱讀興趣先係最重要,我個高中了,讀理科但成績最好係中英文,英文唔駛溫!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

我感覺依家D家長覺得仔女入唔到直資或私校就好似世界末日咁。其實津校真係咁差?唔通入津校個D小朋友就無將來?

我囝都K2(讀緊普通地區私幼,不是名幼),黎緊考小一,諗住試下考幾間直資私小,無咩特別谷佢,無上任何學術班,諗住考唔到就大抽獎算。但睇BK教育版個邊D家長好恐怖,好似考唔到直資私校就無書讀咁…..睇到我覺得自己係唔正常既家長。

我好想知近年係咪讀普通津校就不能入大學? 讀私校或直資學生大部分都能入大學?

珍珠宮

stupidmama13 發表於 21-4-27 16:59
都好喎,放假帶佢去圖書館一齊讀下書

閲讀可以打好中英文底子,對作文好有幫助,盡量從小建立,成績好嘅學生大多有閱讀習慣,盡量唔好太細掂電子產品已經好好多,唔一定要太多興趣班,自己學校有時都會有d免費興趣班比小朋友上

珍珠宮

webjen 發表於 21-4-27 17:02
回覆 天貓 的帖子

同意,長線黎計,培養閱讀興趣先係最重要,我個高中了,讀理科但成績最好係中英文,英文唔駛 ...

我兒子大學了,又係從小培養閱讀習慣,溫書快好多,上中學后我都唔駛點理

Elvischann    發表於 21-4-28 15:10
webjen    發表於 21-4-27 17:17

子爵府

Charlotte_mom 發表於 21-4-27 15:46
今日用唔著都save低,大個仔用得著
話晒做咗c9咁多年,慳錢有道

精明有頭腦媽媽
俾個叻你

珍珠宮

stupidmama13 發表於 21-4-27 16:56
今年兩歲,出年就讀k1打算報普通學校, 而家好驚到時面試果時唔識表達, 答唔到老師野
...

報k1已經咁大壓力,
幾時到中學大學
係屋企多D同佢傾計,教下日常
又學下打俾親戚朋友,長輩傾下計
已經學到問答學到交流啦

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

去青年空間/乜乜中心學,平好多。

伯爵府

回覆樓主:

面試通常考小朋友中英數,興趣班只係參考,其實小學先收熟人介紹,之後睇背景,小朋友能力,隨緣
有心讀書間間都係好學校

首頁

尾頁

跳至