婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位好 我係新人 希望求助
早排因第2啲唔舒服去醫院,意外被醫生按到個肚硬硬地,照咗超聲波+CT,係有子宮肌瘤 (最大有10cm, 加幾粒1.x cm, 在子宮外),仲有朱古力瘤(都係接近10cm)

依個醫生就話最好快啲手術,因為咁大,驚會爆,問咗都可以微創,價錢要預起碼大約16萬,咁我都想做,但都想再問多個醫生先

所以去咗養x睇,醫生再照超聲波,睇到嘅都係同上面差不多,而佢話個朱古力瘤好大,在子宮後面,睇唔清係痴哪一邊卵巢,而且可能子宮內有息肉,所以有3樣嘢一齊做微創
1.子宮肌瘤切除
2.卵巢囊腫切除
3.宮腔鏡

但佢報價係最少23萬!
我只有份微薄保險,而且之前已經因為其他唔舒服而好耐無工作

所以我想請問有無JM最近又係一次要做依3樣?個價錢係咪正常?

另外,有無可以介紹手勢好又比較nice的微創醫生?我好怕痛

盡量九龍會比較方便,港島新界都可以

拜託,唔該晒

男爵府

回覆 yayayan1106 的帖子

我子宮肌瘤生在子宮外 (22x20cm) 前年政府醫院開大刀割了,割之前私家醫生報價 $15 萬,私家醫生護士之後同我講肌瘤巨大去政府做手術安全 D。子宮肌瘤好容易生返,前年割完今年又生返,仲發現左個朱古力瘤 ......

大宅

回覆樓主:

其實個人睇法,人夾人,我都有5cm水瘤,約了下個月入院微創切除卵巢加輸卵管及括宮,如有需要可pm比醫生名,我呢位醫生都係呢度d媽媽介紹,好細心,比到信心我。

男爵府

回覆 elainec9 的帖子

可以比醫生資料我嗎?Thanks !

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

elainec9 發表於 21-4-28 19:47
其實個人睇法,人夾人,我都有5cm水瘤,約了下個月入院微創切除卵巢加輸卵管及括宮,如有需要可pm比醫生 ...

我都想要,pm我好嗎
謝謝

複式洋房

yayayan1106 發表於 21-4-28 16:18
早排因第2啲唔舒服去醫院,意外被醫生按到個肚硬硬地,照咗超聲波+CT,係有子宮 ...

養和阮邦武醫生做微創好好,我之前搵左佢割一個超大子宮肌瘤(1×cm)同埋子宮鏡割子宮息肉。阮醫生好nice, 十分專業

水晶宮

我原本都係想講阮邦武,微創手術佢係數一數二,但樓主覺得貴都無辦法
其他可以考慮陳展威醫生,佢去浸會,會平過養和的

yayayan1106    發表於 21-5-20 17:33

子爵府

可以比醫生資料我嗎?thanks

象牙宮

Miss_Yellow 發表於 21-4-28 17:40

我子宮肌瘤生在子宮外 (22x20cm) 前年政府醫院開大刀割了,割之前私家醫生報價 $ ...

你最初係做陰道超聲波發現?20 cm好大個.咁你平時嚟M係咪好多?

男爵府

回覆 961123 的帖子

我 M 一切正常,因為肌瘤坐在子宮外面。私家腹部超聲波發現時約 6cm,無影響我,每年私家照及觀察,後期去政府切 20x22cm。

子爵府

其實個人睇法,人夾人,我都有5cm水瘤,約了下個月入院微創切除卵巢加輸卵管及括宮,如有需要可pm比醫生 ...

可以pm醫生資料我嗎?thanks

大宅

回覆 elainec9 的帖子

可唔可以pm我? 謝謝

大宅

yayayan1106 發表於 21-4-28 16:18
早排因第2啲唔舒服去醫院,意外被醫生按到個肚硬硬地,照咗超聲波+CT,係有子宮 ...

請問你最後喺邊度做?做得好嗎?

複式洋房

回覆 WongBBC 的帖子

我14號晚入院,15號早上做手術,18號出院,依家休養中呀~
感覺都唔錯,係我太細膽,有時入面仲有啲隱隱作痛都好緊張,但其實應該係正常嘅同埋我本身有其他病痛,所以比其他人又虛少少又緊張啲咁啦…

如果你想知醫生名 pm我啦

別墅

yayayan1106 發表於 21-5-20 17:32
回覆 WongBBC 的帖子

我14號晚入院,15號早上做手術,18號出院,依家休養中呀~

已pm你,thx

子爵府

Miss_Yellow 發表於 21-4-28 17:40

我子宮肌瘤生在子宮外 (22x20cm) 前年政府醫院開大刀割了,割之前私家醫生報價 $ ...

JM, 請問你子宮肌瘤再出現而家大概幾多cm? 政府醫院會安排手術嗎? 我有一粒10cm嘅大肌瘤 打算都係排政府, 雖然政府冇得揀醫生, 但我感覺萬一有咩事佢有成team醫生支援, 私家醫生如果有咩突發事佢搞唔掂都係麻煩

男爵府

回覆 sonet 的帖子

現在再生約 1-2cm,重新排政府專科,出年先有得睇。

萬一有咩事佢有成team醫生支援
我反而係基於有咩事,政府有足夠設施支援。畢竟我當時個瘤太巨型。

公爵府

想要醫生資料!

男爵府

Pls PM doctor name to me

複式洋房

可唔可以pm比我,thanks

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊