自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

BySammion30 Apr 2021Senior Editor

現年41歲林峯近日跟老婆張馨月參與大陸綜藝節目《妻子的浪漫旅行5》拍攝,令不少粉絲都了解到林峯的感情世界!日前有討論區以「陳志雲大爆林峯比CCTVB捧死」引發討論,網民即時惹共嗚,紛紛讚同當年林峯歌影視了得,卻因為TVB不懂捧人,令林峯被恥笑多年:「如果唔係TVB,其實佢無得輸」,有人更形容「林峯當年Pakage不輸姜B」!

林峯當年在TVB出道不久都被力捧,很快也登上一線小生的地位。除了有外表帥氣很吸睛,當中他演過不少角色都深得觀眾喜愛,形象入屋,演技也獲得讚賞。

雖然林峯是以演員出道,不過後來他接拍電視劇時,也多了機會唱主題曲,令他可以踏足歌手界,唱出不少抒情好歌,演技唱功跳舞都有一定水準。不少網民都大讚林峯當年擔任歌手與演員都有派出好的作品、表現出眾。

即使林峯不是歌手出身,但是當年他唱歌功架絕不業餘,而且在紅館開演唱會時唱現場也表現得很穩實,跳舞也好看,力讚他在演藝圈來說,林峯當年已算全能藝人。

一直以來林峯都得到不少人喜愛,但是後來林峯卻突然出現要很多haters嘲笑他,令他的事業不再順風順水,網民就點出林峯當年比TVB捧死的三大主因。

# 主因1:Chok得太over

2010年林峯在TVB劇集《談情說愛》飾演物理學教授,劇中迷人專注的樣子被網民紛紛以「Chok」形容他,自此被標纖為「Chok峯」、「Chok王」。後來有時在新劇、新MV等都會Chok著個樣,有人就覺得林峯的Chok樣有點太over,看起來很裝模作樣,像是扮型扮cool扮曬嘢的樣子,因此引來部分人恥笑。即使後來有人覺得林峯的歌好聽,但都不敢在朋友面前讚賞,或是有人喜歡他,也會不敢認。

# 主因2:主打歌《Chok》比網民嘲笑

在2011年,林峯推出第五張粵語大碟《 LF》的主打歌為《 CHOK》,而歌曲更是為他量身定做,該歌後來更獲得2011年度「十大勁歌金曲頒獎典禮禮金曲金獎」,因該首歌曲爆冷奪得金曲金獎,隨即受起全城網民瘋插,繼而引發大量相關惡搞。

不少網民認為因當年林峯這首《Chok》的歌曲而開始受到外界嘲笑,帶來了超多haters!不過多年過去,有網民聽回林峯的作品,大多認為他的歌曲不俗,更點出當年林峯的確唱出了不少大熱的抒情歌曲,如《愛在記憶中找你》、《愛不疚》、《如果時間來到》、《直到你不找我》、《幼稚完》等等。

有網民表示若當年林峯是以這些抒情歌得獎都不會太反感,笑言《Chok》根本是侮辱人的聽覺。就連有林峯的粉絲也留言稱,林峯的快歌之中,很多首也好過《Chok》。

有網民對《Chok》這首歌就持不同的意見,並覺得這首歌本身就沒問題,認為只是林峯是TVB藝人,所以受到反TVB的人針對,更指出如果首歌現在給Mirror唱,相信一定不會有人笑!

主因3:最錯頒「亞太區獎」給親生仔林峯

陳志雲近日在自己的志雲頻道就提到當年TVB高層堅持頒發「亞太區最受歡迎男歌手獎」給林峯一事,志雲大師認為「有時候愛護自己旗下藝人,可以變成傷害佢」,因此當林峯得獎後,後來坊間也出現了很多嘲諷的說話,說這個獎項是代表了亞皆老街及太子道地區的暖受歡迎男歌手獎。

志雲大師更表示當時他是極力反對這安排,主因是當時的他還未有憑力擔起這獎項。不少網民在討論區熱議,紛紛認同:「林峯的確是有實力的歌手,但是仍未夠班去拿亞太區獎」、「林峯真心唔差,個亞太區真係害死佢,比人笑足一世」

# 林峯Package絕不輸姜B

有網民把當年林峯與現在的姜濤作比較,認為兩人是有相似點的:「你望下當年嘅林峯同姜B其實好似,由其係fans群」,更認為兩個谷人氣的方法也是差不多:「都係用一個電視台日日講佢有幾紅」,不過林峯當年卻因TVB錯用策略而令到林峯形象受損,被恥笑多年。

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

elbar 發表於 21-5-3 09:42
BySammion30 Apr 2021Senior Editor

我都發現我老公playlist入面有多首林峰既歌,邊渣車邊輕唱... 而佢從來無講自己有聽林峰
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

回覆樓主:

根本就係俾tvb捧死,其實慢慢捧會更好,佢又唔係冇料到,d歌又好聽,歌亦唱的好。可惜tvb最鍾意捧人係密集式,令你睇到厭睇到煩。而且仲未企穩陣腳就頒d大獎俾佢地,不論以前嘅林峰定而家嘅星夢幫,又或者電視個d男女藝人,個個未夠班就推上去拎大獎,咁只會物極必反

girlbear    發表於 21-5-3 12:57
folloni    發表於 21-5-3 11:40

公爵府

elbar 發表於 21-5-3 09:42

利申先 唔係兩人fans,比較下我情願揀林峯。我又唔覺佢俾TVB捧死喎!捧死嘅佢一早消失左啦!明星一定有人鍾意有人討厭,宜家姜濤冇haters咩?咁係咪要話Viu捧死左佢?

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

拎佢同姜濤比呀?點樣唔輸俾姜濤呀?係根本侮辱緊玉樹呀依家?人地玉樹未被捧殺前真係好紅架,當時無人會話唔識佢,無論鍾唔鍾意佢都好,唔會有人質疑佢當紅囉!好嗎?

珍珠宮

有捧死咗佢咩?我都唔知...我以為佢返大陸揾錢仲好過... 而家婜埋老婆安心係大陸發展更好

珍珠宮

依家MIRROR同ERROR之前未有黑暴前,連登仔都恥笑緊佢地架,黑暴後就夾硬包容佢地啲騎呢野,利用佢地黎攻擊TVB或TVB藝人咋。

除咗連登仔黃黑人之外,呢班友咪又係俾好多人恥笑緊,香港唔係只得連登仔黃黑人圈子架,仲有好多其他香港人不屑果堆騎呢怪架,大佬!

子爵府

回覆樓主:

Tvb時代既林峯出名過依家既姜

水晶宮

回覆 littledot 的帖子

agree@! 同埋林好好多喎.

侯爵府

回覆樓主:

er....差好遠喎.....林峯唱歌把聲真心好聽喎

珍珠宮

點樣捧殺都好,玉樹一樣有班死忠FANS支持佢囉!

玉樹高大樣子OK,又成個男人樣,氣質端正大氣,人地玉樹廿零歲就擔正做主角,係唔少出名既電視劇男一呀,依家舊姜有咩資格同人比較呀?

想問舊姜有咩 PACKAGE 咁巴閉?靚仔?高大?高學歷?有才華?

我眼中或唔少人眼中,佢只係一個唔醜樣既普通MK仔咋,仲要係讀書唔成既MK仔添!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我以前都麻麻地林峰
但二個比較,我揀林峰
姜濤真係唔識欣賞

珊瑚宮

回覆樓主:

唔係特別鐘意林峯, 但2選一, 一定係林峯,邊有得比
將林峯降grade去比較

珍珠宮

攪錯呀
搵舊薑同林峯比

珍珠宮

慘得過tvb所謂捧死咗林峯,但人哋宜家有得拍陸劇揾食,同一眾真正好戲之人拍劇,演技比喺tvb有進步。

男爵府

唔係不輸,係好過

象牙宮

隨便慢慢笑...我淨係知佢大把貨

象牙宮

回覆樓主:

林峯好好多,紅好多,靚仔好多!我唔覺咩叫棒死喎!以前林峯由拍劇變唱歌,仲不知幾多易上口既k歌!果個牛奶仔行埋一二邊啦…唔係m記我都唔識佢

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實林峰幾好㗎。

但真係TVB 捧過頭,好似玩佢咁

搞到啲人反感笑佢

嗰時我都話係無線玩到林峰咁,害咗佢

大宅

回覆樓主:

反而覺得陳志雲好可恥,到今時今日仲要借TVB嚟擦存在感,其實無左TVB,他什麼都不是

首頁
12345...8

尾頁

跳至