0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇媽媽可以分享一下bb 百日哭情況?
我個仔就快2個月,晚晚定時喊同扭幾個鐘,有按摩、吳德物次都效果不大,今晚試吓碌雞蛋銀戒指,好崩潰,有冇媽媽可以分享下

大宅

lailaipom 發表於 21-5-4 13:19
有冇媽媽可以分享一下bb 百日哭情況?
我個仔就快2個月,晚晚定時喊同扭幾個鐘,有按摩、吳德物次都效果不 ...

係咪肚仔餓呀 ? 你個b 食人奶 定 奶粉 ?

我個b 都2 個月, 佢之前係癲喊! 食奶同瞓覺都差.... 一直係生長線最低條線, 之後去左睇兒科! 原來係我地餵嘅方式有問題, 而家改善番.... 終於唔洗湊到喊

加油呀 媽媽

大宅

Joey1088 發表於 21-5-4 14:06
係咪肚仔餓呀 ? 你個b 食人奶 定 奶粉 ?

我個b 都2 個月, 佢之前係癲喊! 食奶同瞓覺都差.... 一直係 ...

食奶粉,生長線無問題,每餐食4-5安,就係晚晚定時扭幾個鐘,懷疑肚風/肚痛

禁止訪問

大宅

lailaipom 發表於 21-5-4 14:40
食奶粉,生長線無問題,每餐食4-5安,就係晚晚定時扭幾個鐘,懷疑肚風/肚痛
...

咁一係你買支油 佢扭果陣你幫佢捽下睇下好唔好d?

我買左支 - 嬰兒保身油 , 有陣味嘅... 不過佢搽左都OK , 我老公話佢好似舒服左

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

唔抱
同佢傾下偈
做下按摩
睇下有無改善

民房

lailaipom 發表於 21-5-4 14:40
...

係咪奶粉唔岩? 我細女之前都係咁 訂時間 夜晚十點就開始喊 扭好耐
後來我search 腸絞痛
我懷疑佢係 奶粉唔岩腸胃
結果轉左奶粉 就即刻無扭啦!無乜點大喊添啦!你可以search 下資料

大宅

Nicolawong69 發表於 21-5-5 18:11
係咪奶粉唔岩? 我細女之前都係咁 訂時間 夜晚十點就開始喊 扭好耐
後來我search 腸絞痛
我懷疑佢係 奶粉 ...

但係點解係定時扭嘅?

民房

lailaipom 發表於 21-5-5 18:16
但係點解係定時扭嘅?

你上網爬文

民房

lailaipom 發表於 21-5-5 18:16
但係點解係定時扭嘅?

http://www.kmuh.org.tw/www/kmcj/data/9212/8.htm

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

同經歷,我B 由滿月開始,成日摟抱,放低bb 床就喊,要抱起,要好小心放去近,十次有8次都醒,而且無定向,經常突然爆喊,直到Day4x 我買左Highchair , 放去highchair 又唔會喊,搖下搖下就訓,從始bb 定左,同埋無甘崩潰。抱佢嘅時間由一日有幾個鐘減到一半。之後而家四個幾月仍然都係鍾意啊。同埋因為係high Chair佢學識咗定d. 如果我知道我一出世就買

大宅

StellaLou0608 發表於 21-5-11 22:58
同經歷,我B 由滿月開始,成日摟抱,放低bb 床就喊,要抱起,要好小心放去近,十次有8次都醒,而且無定向, ...

我有用過,但唔work

大宅

!!!! 發表於 21-5-6 22:57
你有冇試過同佢按下肚仔?佢便便如何?

有按,有放屁,便便2日1次左右,黃色唔硬

大宅

尚恩 發表於 21-5-8 00:11
會唔會係因為肚仔唔舒服?如果擔心都係睇下醫生好,望住佢辛苦都會好心痛

...

過2日去健康院問下

大宅

如果可以都係去健康院問下啦,如果唔係唔單止bb辛苦,佢半夜成日喊你都會休息得唔夠,睇下係要轉奶粉定係有其他野可以幫到手

大宅

回覆 lailaipom 的帖子

甘touchwood 我好彩,因為真係見到曙光,當時日抱夜抱,成家輪流抱勁辛苦。。。。。。。好累但真係必經階段

大宅

StellaLou0608 發表於 21-5-12 09:00
回覆 lailaipom 的帖子

甘touchwood 我好彩,因為真係見到曙光,當時日抱夜抱,成家輪流抱勁辛苦。。。。 ...

咁到三個月係咪真係會自然喊少咗扭少左?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至