自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主:

我見我&身邊既小朋友都無呢種情況喎…
反而我有啲覺得… 會唔會係俾你送啲小禮物縱壞咗?你係送啲咩小禮物啊?送得頻繁嗎?我自己家教係唔鼓勵小朋友送禮物&人哋送禮物俾佢哋囉,一來沒有比較沒有傷害,二來我&身邊朋友都唔鍾意送禮(大家生日都唔會送禮物),唔想助長呢種風氣,所以佢自細都好少收到禮物亦好少送禮。

大宅

回覆樓主:

我d仔唔叫人送野
就算野食 好熟既朋友請
佢地都問我先
我覺得叫佢送野好冇禮物
係冇可能既事

男爵府

回覆樓主:

講通病真係好誇喎,我身邊好多朋友都生2個以上,但我地班朋友都冇一個小朋友會咁樣...

珍珠宮

回覆樓主:

我仔 10 歲,身邊 d 親戚,同學,朋友,9 成係 <10, 我無遇過呢個情況。細個去男家親戚屋企,佢玩緊表姐 (大學生) d 舊玩具,唔好話出聲問表姐要,姑媽叫佢鍾意就拎埋走,我老公都會出聲話唔好,情願自己再上去一次車走,唔想俾佢覺得隨便拎咗人嘢係無問題

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我都好少見呢個情況
不過的確見過有d小朋友,家境比較優裕的,會較奉旨咁覺得生日過節會有禮物收,甚至自己要求長輩朋友話我想要xx (不是全部,同意樓上講家教問題)

水晶宮

Jane1983 發表於 21-5-8 09:52
回覆 spikenard 的帖子

呢d仔女開party,父母講明要人送乜的,真係痴線。

佢細路曾經收到唔係心儀的會即塲喊,事後佢父母話下次送咩咩咩嗰d佢會開心。

2難,送人地唔想要的倒不如投其所好,佢父母冇錯!

但,我自細教道,收人禮物要用心多謝無論件禮物的價值是多少,畢竟人地無欠我無應份要送禮物比我,這個心意係好貴重。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

糯米米糍 發表於 21-5-8 08:19
認同你。只教小朋友咩都唔可以問人要呢啲其實好東方教育傳統思想,禮貌禮儀係非常重要,但要讓小朋友都懂 ...

同意. 佢肯問, 肯接受大人決定, 間中問下冇問題, 想要就要主動去爭取. 小朋友約人去玩都要問朋友同埋問人地父母, 咁係咪冇家教? d人問信卡咭waive 罰款, 買野講價, 轉工跳草裙舞又點計?

伯爵府

好難想像家長教小朋友禮貌地向被人索取自己喜歡的東西

係點教?媽媽同囡囡講:第時如果你去人哋屋企或者見到人哋有啲乜嘢你想要,記得禮貌地問:姨姨,你可唔可以將呢個玩具送俾我啊?吾該

我真係接受吾到

珍珠宮

回覆樓主:

家教同自尊心。
我仔,你送咩比佢都話唔使,不管係家人定朋友,從小到大都係。

伯爵府

回覆樓主:

貪心嘅人比比皆是, 家長身教, 仔女變成貪心嘅人

男爵府

大笨鐘 發表於 21-5-8 08:24
我唔覺有呢個「通病」,最少我無遇過。

係囉,講到通病甘嚴重,但其實吾太多人會囉!我相信係呢個貼入面既媽媽啲小朋友,冇人會問人攞野囉

伯爵府

waic 發表於 21-5-8 10:22
家教同自尊心。
我仔,你送咩比佢都話唔使,不管係家人定朋友,從小到大都係。
...

我仔都係係甘,試過人地係要比佢,佢忍唔住話:吾使啦!如果我鍾意會叫媽咪買

珍珠宮

回覆樓主:

我都接觸過好多小朋友
但都無所謂通病啊
十個只有一個夠膽講夠膽問
其餘都係好婉轉好含蓄

子爵府

eledak 發表於 21-5-8 07:36
工作關係接觸小朋友多。發覺十歲以下小朋友,無論男女,學業成績,經濟背景,都有一個通病,就是當看到屬於 ...

唔認同
就算主動話送比小朋友(認識嘅人)
小朋友就算鐘意 都會婉拒

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

好睇小朋友背景係點! 自問家族喺小朋友無呢個問題!反而我囡成日將自己嘅嘅送比人,可能佢身邊有D同學鍾意攞人D嘢

珍珠宮

有禮貌嘅小朋友唔會叫人送野,家長點教問題多d....一般小朋友唔會但亦見過

子爵府

vvevv 發表於 21-5-8 08:06

其實有禮貌咁問,然後願意接受別人的拒絕,咁有咩問題?小朋友 ...
唔同,講緊一個工作/入學機會,係open for你去爭,應該積極表示誠意同爭取,而家係講緊佢開口要一啲屬於人地既野(就算買,都係要人地既錢買比佢),前者係上進,後者係貪心。

教小朋友,唔單止唔可以開口問人攞,就算人地比都唔應該要(親人師長小禮物除外,要教佢免費背後既代價。

男爵府

回覆樓主:

其實我都好意外。。
我恒常接觸的小朋友有30個左右。。當中隨意問我要禮物的有一半以上。其中好多已相處多年,可能他們對我冇戒心,最常見係見我筆袋有d有趣的東西,會問:呢個可唔可以比我。。
或,你去買呢個比我。。
更甚有個會話好口渴要我禁汽水機買野佢飲,我見佢自己有八達通但專登收埋。。

我有小禮物奬勵小朋友,但純粹是鼓勵,例如考試成績好,有努力有表演。禮物衹不過是一枝鉛筆或橡皮或簿仔,絶非昂貴用品。。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 我愛Corina 的帖子

我都系,所以我小朋友無經過我允許,一粒糖都唔可以問人拎!

男爵府

我愛Corina 發表於 21-5-8 08:14
你咁諗都無錯,我有時都覺得自己限制左d 仔女發展,但呢一刻,我好怕比人話無家教,見得太多老奉嘅人,好 ...

問題我感覺部分小朋友心態係:問左最多冇,唔問一定冇

首頁
12345...7

尾頁

跳至