想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

yuyu09 發表於 21-5-14 10:52
我結左婚一年先走去檢查 因為之前覺得做黎做乜 覺得自己正正常常 但啲朋友話想生b點都做左先 安心啲 我先 ...

跟住拖到今年3月先照輸卵管 因為我成日聽過好痛 咪唔敢做囉 點解會肯去做 係因為我決定睇陳億仕(我弟婦介紹)佢就話如果你打針食藥點都照過輸卵管先 如果你輸卵管塞 你做呢啲療程有咩意思 輸卵管係民安度做$2400 我覺得無感覺 做完當月又要避孕 因為照完X光驚有輻射 咁又嘥左一個月啦 跟住照左無塞 上個月正式見醫生 食藥唔中 今個月打針 而家等緊 我嘅心路歷程就係咁喇 所以早啲去睇啦
同埋你話使唔使複診好密 其實每個月見兩次醫生 第一次佢會開針或者藥俾你 第二次返嚟複診話俾你聽幾時破卵 跟住就完㗎喇

大宅

yuyu09 發表於 21-5-14 10:53
跟住拖到今年3月先照輸卵管 因為我成日聽過好痛 咪唔敢做囉 點解會肯去做 係因為我決定睇陳億仕(我弟婦介 ...

多謝你咁詳細既解釋呀!
M小姐黎左搵我之後我就去睇睇醫生啦!
就大家都好孕呀

別墅

loki0530 發表於 21-5-14 10:57
多謝你咁詳細既解釋呀!
M小姐黎左搵我之後我就去睇睇醫生啦!
就大家都好孕呀

一齊加油

大宅

yuyu09 發表於 21-5-14 09:59
我弟婦介紹我睇的 陳億仕 因為佢中左
當然做晒啲檢查無問題先
上個月佢開排卵藥比我食 谷得一粒卵 無中

請問左邊輸卵管塞咗,好唔好iui

別墅

KaySzeLam 發表於 21-5-14 13:52

我之前有個朋友都係一邊塞左 跟住佢睇完我個醫生 叫佢直接做ivf 當時佢話10萬蚊太貴 點解唔俾佢打下針試 得一邊都有機會啊 跟住佢再尋求多幾個醫生 全部都叫佢做ivf 唔好嘥時間喇 跟住佢狠下心 覺得算啦 做一次啦 跟住一次中咗 佢係私家做

別墅

yuyu09 發表於 21-5-14 13:59
我之前有個朋友都係一邊塞左 跟住佢睇完我個醫生 叫佢直接做ivf 當時佢話10萬蚊太貴 點解唔俾佢打下針試 ...

但我有另外一個朋友 都係有一邊塞咗 不過佢係排政府 排左幾年先到佢 咁政府唔使錢㗎嘛 安排佢做輸卵管手術囉 咁佢梗係做啦 唔使錢喎 不過做完又要休養幾個月 總之前前後後搞咗一段時間 心急生仔嘅就當然直接喺私家 私家好似都唔建議做輸卵管手術 會直接建議你ivf 當然都可以排返政府做手術 但係唔知要等幾耐 我當日check輸卵管時都好怕塞 因為我打算睇私家 而家我朋友政府做完手術 而家開始做iui 第一次失敗咗 而家等緊第二次 因為政府唔會建議你連續兩個月 要比卵巢休息吓 但私家就會keep住黎
所以你可以問吓醫生意見

大宅

yuyu09 發表於 21-5-14 13:59
我之前有個朋友都係一邊塞左 跟住佢睇完我個醫生 叫佢直接做ivf 當時佢話10萬蚊太貴 點解唔俾佢打下針試 ...

好鼓舞呀!請問邊間私家呀?
我之前睇仁安生殖科,醫生都建議直接ivf,好唔開心呀!呢幾日唔使番工,又唸幾時bingo
我哋都認為田ivf太貴,撞正疫情邊度到去唔到ivf

大宅

KaySzeLam 發表於 21-5-14 13:52

請問你係邊度CHECK 塞左, 同埋呁樣CHECK 一CHECK 要幾錢同埋痛唔痛?

大宅

loki0530 發表於 21-5-14 14:23
請問你係邊度CHECK 塞左, 同埋呁樣CHECK 一CHECK 要幾錢同埋痛唔痛?

我係仁安check,好似3千幾,痛㗎但係一陣

大宅

KaySzeLam 發表於 21-5-14 14:25
我係仁安check,好似3千幾,痛㗎但係一陣

有冇講其實點解會塞架?

我朋友台灣做IVF......睇住佢做左幾年都未得, 初時問佢做成點關心下佢, 依家都唔好意思問, 知佢搞左咁耐都唔得, 我知台灣平香港一半, 但見佢咁,依家又冇得飛過去,真係香港貴少少都好過台灣隨時有得跟進返

大宅

loki0530 發表於 21-5-14 14:30
有冇講其實點解會塞架?

我朋友台灣做IVF......睇住佢做左幾年都未得, 初時問佢做成點關心下佢, 依家都唔 ...

唉,我擔心香港俾錢造一次唔成功會崩潰,原本想返深圳,疾情搞成咁
呢排唔使番工,又唸生仔大計

別墅

KaySzeLam 發表於 21-5-14 14:09
好鼓舞呀!請問邊間私家呀?
我之前睇仁安生殖科,醫生都建議直接ivf,好唔開心呀!呢幾日唔使番工,又唸 ...

唔好唔開心 正面啲 我覺得你聽醫生講完 你自己諗一諗 想行邊一條路囉 加油

別墅

loki0530 發表於 21-5-14 14:30
有冇講其實點解會塞架?

我朋友台灣做IVF......睇住佢做左幾年都未得, 初時問佢做成點關心下佢, 依家都唔 ...

其實有好多原因㗎 有啲係好早期塞左 有啲係生完一個塞咗 都解釋唔到 不過塞左多數會叫你做ivf 老公個表姐都係飛咗去台灣做做咗兩次先成功 佢嗰時好辛苦 但我個朋友喺香港做一次成功 所以我自己覺得香港做會方便啲

別墅

loki0530 發表於 21-5-14 14:23

我就喺民安化驗中心做$2400 做之前諗咗好耐 上網睇咗好多人話好痛又血崩又呢樣果樣 嚇死我 當我真正做嘅時候 其實冇乜嘢 少少谷M嘅感覺囉

別墅

yuyu09 發表於 21-5-14 14:52

其實有好多原因㗎 有啲係好早期塞左 有啲係生完一個塞咗 都 ...

塞左係咪無徵象估到架?

大宅

其實有好多原因㗎 有啲係好早期塞左 有啲係生完一個塞咗 都 ...

我先27歲,冇生過BB
唔驗都唔知左邊塞咗

大宅

有D擔心自己生完第一個塞左今次試左連續3個月紅D深粗DO 轉淺 DO 都唔中.......
第一胎試左第二個月深粗DO 就中.....
老公話試埋下個月就算
希望聽日有好消息啦

別墅

KaySzeLam 發表於 21-5-14 15:53
我先27歲,冇生過BB
唔驗都唔知左邊塞咗

所以真係唔關年紀時㗎 有啲人年紀好大但個卵巢好靚 有啲人好後生但係check到好多婦科問題 所以盡早去做檢查 我以前都係好驚 因為成日驚驗到有咩事 同埋覺得自己冇問題 到過咗30真係想生bb先開始做

別墅

loki0530 發表於 21-5-14 16:25
有D擔心自己生完第一個塞左今次試左連續3個月紅D深粗DO 轉淺 DO 都唔中.......
第一胎試左第二個 ...

加油呀

別墅

giraffe19 發表於 21-5-14 15:45
塞左係咪無徵象估到架?

完全無任何症狀 除非你塞得好嚴重 可能會發炎 但我聽好多朋友都話冇乜特別 係佢哋做婦科檢查嘅時候先check到 所以check左穩陣啲 起碼唔使估估下

首頁

尾頁

跳至