自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

打疫苗後如果有發燒,要請病假取醫生紙,應該睇私家醫生定政府急症?

請賜教

侯爵府

只是發燒,如不太高,睇街症或私家都得

水晶宮

littlesisi 發表於 21-5-22 07:39
打疫苗後如果有發燒,要請病假取醫生紙,應該睇私家醫生定政府急症?

請賜教

如果淨係發燒/感冒症狀,就睇私家。如果個心有唔舒服,就去急症室同登記嗰個講。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

別墅

hksarhksar 發表於 21-5-22 08:11
只是發燒,如不太高,睇街症或私家都得

明白,因為之前聽到話私家醫生見你有發燒就唔睇你。

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

請賜教

先去私家,急症室會等好耐,等到你會想死,同埋一樣都係比退燒藥你,我自己情況,係去過2次急症,第1次發燒,唸住可能好大問題咪去急症,點知佢比咗第四流籌我,話要等大約8小時,甘耐我當然走人,就算比咗180蚊都算,點知,第2日去睇私家,佢話我打咗針已經成8日仲有發燒,好有問題,寫紙我去急症,又係排過隊,仲要比過錢,好啦,真真正正睇,都己經再用咗我8個鐘,燒都退埋。咪又係只係比退燒藥我囉,不過我都唔希望入院。

總之你打完針發燒,我覺得都係正常,你應該係要check 住血壓,我怕你血栓啫

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

C6 打針時問過,如果發燒可以食粒必理痛先,當然如果你太嚴重就快啲去睇醫生

別墅

kk80400 發表於 21-5-22 08:15

先去私家,急症室會等好耐,等到你會想死,同埋一樣都係比 ...

打針8日仲燒? 你仲有冇其他唔舒服?

我就係知道急症室等餐死都未有得睇,所以都係問定大家點攪。發燒都唔緊要,只係公司要醫生紙唔知去邊到搵比佢。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

請賜教

如發燒食退燒葯吧!如有其他異常先睇醫生
放下自在

別墅

nieualma 發表於 21-5-22 08:19
C6 打針時問過,如果發燒可以食粒必理痛先,當然如果你太嚴重就快啲去睇醫生
...

打針時有冇比必理痛你老公?

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

請賜教

同埋呢 我可以話比你知,打疫苗食退燒藥係唔會退燒,係要等佢嘅疫苗效果散先會退燒,疫苗係會令你個抵抗力自生發燒,呢個燒唔係炎症,所以食退燒藥係冇效,但係你可能第2d野痛,即係你可能會頭痛,甘食退燒止痛藥都可能會幫你減輕痛楚

珍珠宮

littlesisi 發表於 21-5-22 08:22

我就係知道急症室等餐死都未有得睇,所以都係問定大家點攪。發燒都 ...

我咪講 我去過急症室2次,係打針後22日,第2次係血壓高,比平常高好,呢次都係一樣要等8個鐘到,你排急症室就要預咗同佢鬥長命,不過佢會同你做3個test, 照x光,抽血,心電圖。又係冇事就於我走甘囉。

子爵府

我就係知道急症室等餐死都未有得睇,所以都係問定大家點攪。發燒都 ...

如果係普通正常反應,要醫生紙請病假,我自己搵返家庭醫生寫,我同佢講公司要有假紙先放得假休息,佢開左兩日比我。

wcpcelia    發表於 21-5-24 12:29

伯爵府

請賜教

普通發燒,自己食退燒藥,除非高燒不退先睇醫生

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

如果因打針而發燒, 除非好高燒, 唔會去睇醫生... 但如果你要休息要假紙, 去私家醫生

珍珠宮

.

子爵府

kk80400 發表於 21-5-22 08:27

我咪講 我去過急症室2次,係打針後22日,第2次係血壓高,比 ...

血壓高了幾多要注意呢?

珍珠宮

提提你,如果你個人容易敏感的話,最好係呢個月內,唔好食d敏感野,容易令d病情重咗,我可能平時對海鮮敏感,但唔係成日出事,但係打完針呢段時間,會容易出事,平時敏感唔洗食藥,捱下痕會過咗去,但呢段時間會痕得嚴重咗,一定要食藥同呼吸困難甘,我唔係指個個情況都會甘,只係想提下,最後呢段時間食都要清淡d就會好令身體好d
日本の平安を祈ります

珍珠宮

yaumuimui 發表於 21-5-22 08:50
血壓高了幾多要注意呢?

當然去到180以上啦,但你去到呢個數,你都要先食血壓丸先,睇佢會唔會降返。
日本の平安を祈ります

瑪瑙宮

kk80400 發表於 21-5-22 08:15

先去私家,急症室會等好耐,等到你會想死,同埋一樣都係比 ...

写唔写纸都係8个钟

珍珠宮

tkop 發表於 21-5-22 08:52
写唔写纸都係8个钟

佢分流,私家寫紙比你都冇用

姑娘都係分你第四流,我試過2次,都係4流,血壓去到180度都係4流,我估去到200度先快掛
日本の平安を祈ります

首頁

尾頁

跳至