夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我都明白,我老公做老公其實對我幾好,錢比曬我,從來唔流我做家務,只有我投訴佢,後來我先發現佢係無投訴我,但佢有時會情緒化少少,btw 佢都係好老公,但我係個好有想法同主見既人,我對事物既睇法同佢好唔同,我地年齡差兩年,拍咗一段時間先結婚,有bb 5個半月。有bb 後我對佢有失望過,因為佢唔太識照顧我同bb, 令我好嬲,同佢溝通佢唔明,大家思想唔係同一level or 方向,都令我成日反思,到底佢係咪可以過一世既人,但其實我地係感情無問題,苦惱。。。

侯爵府

睛靈勳章

siukarkar 發表於 21-5-25 23:03
我有諗過,係咪應該趁未有小朋友就應該分開

絕對係

唔好再拖

大宅

StellaLou0608 發表於 21-6-5 23:01
我都明白,我老公做老公其實對我幾好,錢比曬我,從來唔流我做家務,只有我投訴佢,後來我先發現佢係無投訴 ...

女性母性心強,在照顧孩子方面一般比男士好!拍拖同結婚係兩回事,結婚後的生活係要負上好多責任和要學習,也要時間適應。你預咗要更多溝通才能磨合到一致。你太早下結論會阻礙大家的成長。做一對好父母也要學,都係建議你們坦白講出大家的定位和期望,去夾出一個大家都ok的生活方式!

其實你老公成日比你投訴,你長期處於強勢,對婚姻是會有負面影響的!

cathngai    發表於 21-6-6 14:13

大宅

siukarkar 發表於 21-5-25 22:34
長文如下:

我今年30歲,老公大我9年

我認為其實只要大家都仲有「愛」,所有問題都唔係問題!溝通、尊重、珍惜、誠實和信任,呢5點係兩個人一齊走落去最基本而又最重要嘅要點!
我發覺呢度啲人成日叫人離婚,話係放生自己!問心,比著係你自己,係咪真係咁容易做得到?
況且樓主現在只係溝通上嘅問題,或者樓主只係想呻下呢?相信樓主尋求嘅係解決問題嘅方法同給予支持的正能量!
希望大家唔好隨隨便便就叫人離婚!

cathngai    發表於 21-6-15 21:17

大宅

樓主思想未成熟穩定
經營婚姻係要不斷重新愛上對方

cathngai    發表於 21-6-6 15:25

男爵府

Yusum 發表於 21-6-6 14:38

我認為其實只要大家都仲有「愛」,所有問題都唔係問題!溝通、 ...

呢度好多人白姐姐上身

侯爵府

回覆樓主:

我同老公拍拖6年幾結婚,結左婚20年,我頭十幾年我都覺得同老公唔多夾,但我自己有知己,我乜都會同呢個知己講,女人會明白女人多啲,所以,耐左我唔奢望老公會好明白我,同埋耐左我會發現,原來老公嘅唸法好多時反而佢岩啲。我自己覺得婚姻無十全十美,佢錫你,對你好又識氹你,只係心靈交流差啲,其實,唔應該唸離婚,當初你肯應承佢結婚一定係有愛,只係愛淡左你先有呢啲唸法,婚姻一定會有機會淡,唔會歷久常新。就算你同佢離婚,識左第二個,可能心靈交流好左,但佢可能唔顧家,花心,又唔錫你,係咪到時又要再離婚搵過個?

cathngai    發表於 21-8-17 22:44

男爵府

長文如下:

價值觀相同 但又溝通唔到!?

男爵府

MGM_DRAGON 發表於 21-6-6 15:16
樓主思想未成熟穩定
經營婚姻係要不斷重新愛上對方

可能系距老公 唔夠靚仔 所以溝通唔到

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

siukarkar 發表於 21-5-25 23:03
我有諗過,係咪應該趁未有小朋友就應該分開
非常好,離婚要未有小朋友時,勿有後再想

大宅

回覆 GettingLost 的帖子

你既建議好好,其實我地無咩問題,只係我有好多期望,但佢工作忙,配合唔到,所以我唔開心,其實佢對我好,好有安全感,你講得岩,我都係愈來愈強勢。。。有時令佢感覺唔太好,我的確唔應該,覺得自己睇法係岩,而唔理佢既

禁止訪問

大宅

mickey2013 發表於 21-5-25 22:57
唔係,我朋友個case同你一樣,心靈完全空虛,望住老公好似大家語言不通,但老公好照顧屋企,完全係100%投入 ...
完全同意! 我都系, 0交流, 覺得溝通唔到, 往後幾大年唔知同佢點過, 所以我都儲錢, 等女大, 到時都系甘就分開, 何必委屈自己, 唔想到死果刻都系因為甘唔開心, 點解唔對自己好D呢?

大宅

MeiCheLin 發表於 21-6-15 15:57
完全同意! 我都系, 0交流, 覺得溝通唔到, 往後幾大年唔知同佢點過, 所以我都儲錢, 等女大, 到時都系甘就分 ...

我係0交流,連嘈交都唔想嘈,經常冷戰,為左小朋友有個完整家庭 但真係好辛苦

複式洋房

好多謝咁多位嘅意見
每一個意見我都有考慮
最後我選擇左再試下溝通多啲
好可惜,問題都係解決唔到

其實佢係一個好老公
會煮飯會幫手做家務
又努力搵錢又無不良嗜好

而且佢成日都會想氹我開心
成日講笑話
但呢啲只係一刻嘅開心

每次同佢傾計表達我意見時只會換黎冷淡回應
令到我越黎越唔想再對佢表達自己任何嘅想法

我感恩,我有一個好老公
但實際,我內心,係唔開心的
其實咁樣落去,真係唔知仲有咩意思
我真係唔知應該點

子爵府

siukarkar 發表於 21-8-17 22:11
好多謝咁多位嘅意見
每一個意見我都有考慮

努力過⋯⋯所以決定分開?其實是否你想得太多?自己製造煩惱⋯⋯

cathngai    發表於 21-8-17 23:23

伯爵府

回覆 siukarkar 的帖子

樓主, 你覺得 同先生溝通唔到, 離婚後你覺得你可以搵一個 同你丈夫一樣對你咁好, 又溝通到? 人生沒有那麼完美, 又要馬兒好又要馬兒不吃草!夫妻相處, 要互相體諒和磨合, 人無完美, 要放大對方優點, 接受對方缺點( 當然唔係接受劣點), 才能走得長遠。
我初初結婚, 都未能適應對方, 也曾對住我先生說:我覺得現在覺得不愛你了。 我先生的回應: 不要想太多, 遲些沒事了。 其實, 我係生了女兒, 才切切實實覺得他是我丈夫。
我比較情緒化, 佢亦不了解我的想法, 佢的處理方法就是不理會, 過了就冇事。 過了一排佢唔理我, 我會對佢發脾氣, 要佢面對, 逼佢對話, 佢才會反省 ,怎去改善。 我哋就係咁,過咗廿幾年。
婚前婚後我都有人追, 講條件畀佢好好多 , 但對方是否可以包容我的缺點 , 我可以做番自我 , 不用改變自己去遷就對方 ?
問心 ,我先生對我都好好, 很主動做家務, 幫手照顧女兒。 知足者常樂, 平淡才是幸福, 這是我的體會。

子爵府

siukarkar 發表於 21-8-17 22:11
好多謝咁多位嘅意見
每一個意見我都有考慮

人無完美,你係咪貪心咗D呢?又煮飯又做家務又努力揾錢又會氹你開心!仲想点!
掉返轉,又唔幫手做家務又唔氹你又有不良嗜好,又唔比家用,但同你溝通倒,你又可以嗎?人無完美啊!珍惜眼前人!

cathngai    發表於 21-8-18 07:27

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

#1同#2兩個post咁大段

總括黎講係:唔夾

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

長文如下:

其實睇你二人想唔想再落去,以前都未見過面就結婚,婚後先相處咪又白頭到老,可能現今的人對外來物質[包括男女人]多選擇,見一樣愛一樣.

首頁

尾頁

跳至