婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

今年42,以前好準28日嚟,今年年頭割咗兩粒瘜肉,之後都準返,但今個月突然24日就嚟,其實會唔會開始更年期呢?醫生話想規律就食避孕藥,但我自己唔想,因為心臟唔係咁好,聽講有副作用

子爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章

有冇人知道如果唔食避孕藥,經期會否又會唔準,醫生叫我食三個月,如果食三個月後又唔準就唔想食。

大宅

pinkybee 發表於 21-6-13 11:27
有冇人知道如果唔食避孕藥,經期會否又會唔準,醫生叫我食三個月,如果食三個月後又唔準就唔想食。
...

不如你試下睇中醫,改善生活習慣,經期想準,西醫只係會開避孕藥比你。如果你本身係過重,減重是得重要的。

子爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章

yky0714 發表於 21-6-13 13:14
不如你試下睇中醫,改善生活習慣,經期想準,西醫只係會開避孕藥比你。如果你本身係過重,減重是得重要的 ...

謝謝你的意見,我經期係準,不過周期越來越短,這幾年也是24-25日就黎,我反而一向過輕,其實我覺得問題又不是好嚴重,照左有一個4cm 纖維瘤,自己覺得keep 住觀察就可以,醫生叫我食三個月避孕藥,沒有理由為延遲4-5日而吃22日藥,而且食完又回復原狀真係好無謂。

公爵府

2024年龍年勳章

yky0714 發表於 21-6-13 13:14
不如你試下睇中醫,改善生活習慣,經期想準,西醫只係會開避孕藥比你。如果你本身係過重,減重是得重要的 ...

我都唔算重,bmi係適中,今個月25日又嚟

公爵府

2024年龍年勳章

pinkybee 發表於 21-6-13 19:08

謝謝你的意見,我經期係準,不過周期越來越短,這幾年也是 ...

我同你情況好似,西醫講食藥就可以解決,但我覺得食藥有副作用,好似無咩為

大宅

judycyk 發表於 21-6-13 21:30
我同你情況好似,西醫講食藥就可以解決,但我覺得食藥有副作用,好似無咩為
...

荷爾蒙變化月經就提前 中醫覺得正常嘅,21-35日之內都屬於正常,我未生仔之前都經常22-27日內來月經 即係月頭月尾都有血……生完正常27-29日來了。

首頁

尾頁

跳至