論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

話說照顧我父母的印尼姐姐做左一年多些就話眼精唔舒服, 成日要求我帶佢去睇醫生, 話自己應該係白內障, 我見佢成日玩電話咪唔理佢囉, 點知3月時我陪同媽媽定期返政府醫院覆診, 佢死要跟住去話要睇眼精, 我咪同埋佢去, 帶佢去到睇急証囉, 咁再排期見醫生, 佢話要求醫生同佢做手術, 我仲同佢講做手術一般排期都要一年或大半年, 分分鐘你12月完約都未排到, 點知醫院寄信來, 5月己可做手術, 咩而家政府醫院手術排期咁有效率既, 有無人同我情況差不多..?

珊瑚宮

可能佢嚴重到就盲
玩具萬歲!

大宅

可能佢好嚴重, 要盡快做, 又可能而家疫情關係無人去醫院做手術, 但我個印傭都有眼疾, 都要做手術, 但佢排左年幾, 都係可能要下個CONTRACT才可做, 咁就變相迫佢盡量同我續約, 如果唔係, 可能保險係一個問題.

大宅

同我之前個工人一樣,三十幾歲就有白內障,仲要2隻眼都有。到我地發現佢隻眼有問題時,佢有一隻眼幾乎睇唔倒 ,所以排左2個月左右已經做手術。呢啲姐姐真係黎香港揾人醫病。

男爵府

3TM 發表於 21-5-27 15:07
話說照顧我父母的印尼姐姐做左一年多些就話眼精唔舒服, 成日要求我帶佢去睇醫生, 話自己應該係白內障, 我見 ...

我爸79歲,右眼2018年做左白内障手術,同時排左左眼,每半年覆診一次,情況一直慢慢差,每次覆診都叫佢等電話,直至最近幾個月已經幾乎睇唔到野,剛11月頭的覆診都仲話要排兩年,已經睇唔到野都仲話要等兩年?!即係只要仲有一隻眼睇都要等。

但一個星期後我收到電話姑娘打黎話有位可以安排做手術了,剛去左術前檢查月尾可以做。

咁大年紀並且佢在半年前的複診已經視力非常模糊,但都仍然要再等另一次的半年後覆診。我亦已經諗住安排佢到私家醫生度做手術。

其實你個工人姐姐係唔係兩隻眼都近乎睇唔到野?

別墅

回覆 taidou 的帖子

我姐姐又未去到嚴重到睇唔到囉, 佢只係一隻眼唔舒服, 我是同佢睇急証的, 但唔明點解可以咁快比佢做手術, 我同事話佢爸爸當年白內障排期做手術,排到人都過身都未輪到

男爵府

3TM 發表於 21-11-16 17:26

我姐姐又未去到嚴重到睇唔到囉, 佢只係一隻眼唔舒服, 我是同佢睇急証的, 但唔明點解可 ...

其實你有冇同佢一齊入去見醫生?會唔會佢嘅情況根本就已經非常之差,只係佢冇話俾你聽。如果一般嘅情況真係冇咩可能咁快。我爸爸每隻眼都排咗三年。

如果佢又話俾我聽佢個情況係咁差,我一早同左佢去出邊做。

別墅

佢係自己見醫生的, 因我係陪我媽媽到醫院覆診, 佢係都要跟埋去話要睇醫生, 咁我去到醫院咪同佢去急証門診登記囉, 之後就陪同我媽媽覆診, 因媽媽行動不便, 之後會合佢一齊回家

子爵府

3TM 發表於 21-5-27 15:07
話說照顧我父母的印尼姐姐做左一年多些就話眼精唔舒服, 成日要求我帶佢去睇醫生, 話自己應該係白內障, 我見 ...

吓 我媽上個月去到好嚴重話就盲都唔肯做 話由佢盲。另一隻就叫佢排兩年幾三年
咁我媽梗係即刻去私家做 政府話會盲嗰隻已經整返好
如果姐姐咁快有得做 我地本地人話無得做 太過份了

大宅

我親戚都係話要等幾年, 好在有錢轉去私家做. 否則真係等到死都未排到. 點解香港人咁慘架?

別墅

回覆 AWma 的帖子

我就係覺得出奇......
除非係因為當時疫情,市民們唔敢到醫院, 或推遲手術日期, 所以才比佢咁快做到,
如果唔係, 我真係諗極都諗唔通點解咁快輪到佢

子爵府

3TM 發表於 21-11-18 15:02
回覆 AWma 的帖子

我就係覺得出奇......

如果自己眼有問題醫院批得做一定會去做。我估唔會因為驚疫情唔敢入醫院囉 應該無人驚疫情但唔驚盲呱(emoji)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

AWma 發表於 21-11-17 20:20
吓 我媽上個月去到好嚴重話就盲都唔肯做 話由佢盲。另一隻就叫佢排兩年幾三年
咁我媽梗係即刻去私家做 政 ...

有冇搞錯,佔用晒香港人嘅福利
唔怪之得香港人排專科要咁耐

首頁

尾頁

跳至