自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆 sansan1122 的帖子

職員餵都唔比? 咁又真係嚴謹左D
我成日買點心外賣比家人,日日食院D 野食真係會厭

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我阿媽住私人老人院,可以買嘢畀佢食, 有時我都買飯又有湯又有生果,咁攞去交低畀職員
:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

大宅

webjen 發表於 21-5-28 17:42
回覆 sansan1122 的帖子

職員餵都唔比? 咁又真係嚴謹左D

真係好好喔!我依家就係諮詢收集意見, 再同老人院職員溝通,睇吓可以點樣處理,見到個老人家好似等死咁,真係於心不忍

大宅

kittyChing 發表於 21-5-28 18:13
我阿媽住私人老人院,可以買嘢畀佢食, 有時我都買飯又有湯又有生果,咁攞去交低畀職員
...

真係好好喔!我依家就係諮詢收集意見, 再同老人院職員溝通,睇吓可以點樣處理,見到個老人家好似等死咁,真係好心痛

公爵府

sansan1122 發表於 21-5-28 17:14
我果間唔可以買野比佢食,老人家九十幾歲瘦到得排骨,其實我地都係買包裝食品,但都係話唔得,但老人院叫 ...

吾比買野食又專制左,煲湯送飯去比佢得嗎?社署指引無話吾比帶野食入境去喎

禁止訪問

複式洋房

SanSan8845 發表於 21-5-28 19:21
我婆坐監坐左年幾就快悶到short, 佢困在老人院,無得出街行

疫情 對老人家真係好唔公平, 一星期可以探兩次, 先叫正常, 希望醫管局 體恤老人家 ,有啲真係 病得好嚴重, 同埋體恤家人心情, 作出正確安排。

大宅

sansan1122 發表於 21-5-28 15:37
老人家真係好慘,因為疫情已經有一年時間冇得見面,上個月開始可以探訪,要接種疫苗或者陰性檢測證明報告先 ...

根本老人家在護老院住係非常之慘,每兩星期只可以探15分鐘。老人家已經好耐冇見屋企人,其實政府可唔可以除了照顧老人身體健康,也要顧及老人的心理健康。咁耐不能見家人 真係好慘!

大宅

琛愛 發表於 21-5-28 20:41
根本老人家在護老院住係非常之慘,每兩星期只可以探15分鐘。老人家已經好耐冇見屋企人,其實政府可唔可以 ...

係呀!之前疫情咁嚴重都可以理解,但依家都無咁緊張,係咪應該相應地作出調整呢?終於等到可以探訪,但只可以兩手空空咁見,老人家足足坐左成年幾監,睇到都眼濕濕,老人家話想食出面野,又做唔到,唉....真係好無助!

大宅

琛愛 發表於 21-5-28 20:41
根本老人家在護老院住係非常之慘,每兩星期只可以探15分鐘。老人家已經好耐冇見屋企人,其實政府可唔可以 ...

係呀!對老人家好唔公平!之前疫情咁嚴重都可以理解,但依家都無咁緊張,係咪應該相應地作出調整呢?終於等到可以探訪,但只可以兩手空空咁見,老人家足足坐左成年幾監,睇到都眼濕濕,老人家話想食出面野,又做唔到,唉....真係好無助!

大宅

gkl 發表於 21-5-28 19:53
疫情 對老人家真係好唔公平, 一星期可以探兩次, 先叫正常, 希望醫管局 體恤老人家 ,有啲真係 病得好嚴 ...

係呀!對老人家好唔公平!之前疫情咁嚴重都可以理解,但依家都無咁緊張,係咪應該相應地作出調整呢?終於等到可以探訪,但只可以兩手空空咁見,老人家足足坐左成年幾監,睇到都眼濕濕,老人家話想食出面野,又做唔到,唉....真係好無助!

子爵府

剛收到通知,話帶老人家外出,只要第二天早上做檢測,待報告出就可自由出入出大廳,不須在房隔離14天。

PS. 之前帶老人家外出覆診要在房間隔離14日

其實好多如 我做檢測去老人院睇反而唔可以咁咁咁…… 但現在又通知話外出不用隔離 都唔知咩人諗出來

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

前嗰排真係好嚴
唔好話見人 真係帶野食送入去都唔得
我爺90幾喇
前排因為太嚴 只能定期電話/視像
有日老人院打尼話佢想自殺 係咁撼自己頭
最後都只能即刻打視像見一見
視像入面阿爺喊晒 從冇見過
話唔想做人 覺得自己冇用
後尾我地輪流同佢視像 係咁氹佢先好啲
但其實叫老人定視像 都聽唔到又睇唔清

依家好啲 可以遠距離見 可以帶野食
打左針可以入去探
前排真係好陰公 但又冇辦法

子爵府

醒目開學勳章

嘢食可以交俾職員再轉交俾院友喎

大宅

IHateSummer 發表於 21-5-28 21:50
前嗰排真係好嚴
我爺90幾喇

深同感受!!但我依家只可以見。唔比帶嘢食

大宅

浪女 發表於 21-5-28 22:03
嘢食可以交俾職員再轉交俾院友喎

我間老人院就係話唔得,係規矩,叫我配合,所以我先出post 問下大家係咪咁,結果大部分都話可以帶嘢食入去,咁我只可以點做?真係好無奈,我想上醫管局嘅網頁睇,又真係冇寫明係唔可以帶嘢食入去,可能間間老人院都有自己的規矩啦

大宅

clkv 發表於 21-5-28 21:26
剛收到通知,話帶老人家外出,只要第二天早上做檢測,待報告出就可自由出入出大廳,不須在房隔離14天。

PS ...

所以我就話覺得龍門任佢哋擺囉!!但老人家真係好慘

珍珠宮

虎到金來勳章

IHateSummer 發表於 21-5-28 21:50
前嗰排真係好嚴
我爺90幾喇

聽到都覺得心up

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

慶幸我無親人住老人院,不過我都覺得而家疫情緩和,係咪可以放寬多啲呢?

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

polliebb 發表於 21-5-29 00:09
聽到都覺得心up

係啊 好陰公啊
老人家係老人院日盼夜盼就係屋企人聽探下 傾下計嗰少少時間
困住係入面 冇得出街 冇得見人
日日對住道牆 自己又眼濛耳聾 行動又唔自如
真係好容易亂諗

首頁

尾頁

跳至