婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我啊姨一家,包括佢既仔女(姐係我表哥表姐)都極度8掛,成日係我媽面前,想8我老公同我d姐夫搵幾錢。
最近有幸買左樓,佢地又想知我俾幾多首期,供幾多錢一個月,成日話佢個仔搵過百萬年薪好叻!又要問我地俾幾多錢家用我媽,真係好煩,我媽仲要食左誠實豆沙包咁。。有問必答 好彩我地都冇話佢知搵幾多,

複式洋房

lemonma0921 發表於 21-5-28 17:07
我啊姨一家,包括佢既仔女(姐係我表哥表姐)都極度8掛,成日係我媽面前,想8我老公同我d姐夫搵幾錢。
最近有 ...

但有d咁既親戚真係好怕怕,過時過節總要由頭到尾search我一次。。又話我次次都用唔同既袋,其實我又唔係同咩名牌袋,自己都冇留意同佢食飯用咩袋又話我大洗 我家姐比較懶換袋,又要話佢成日用同一個袋,係咪好唔掂 我心諗,人地有冇錢洗唔洗同你交代呀 又冇問你借

侯爵府

2021勳章

其實親戚有時是無野講, 是但搵D野講而已.
我試過有次問C6個表姐做什麼工作, 佢竟然答: "我都唔知自己返工係做什麼?"
使唔使咁講野呀! 我只係找就話提而已.

大宅

2021勳章

好明顯係八卦,自己同你比較邊個生活過得好d,又或者佢自卑,吹噓自己個仔揾好多,你唔同人地比較姐,人地同你比較呢。
好似我老爺奶奶都八卦女家做d乜,揾幾多錢,有冇物業,我自己d野唔想比人知,至弊我老公食左誠實豆沙包,乜都同老爺奶奶講。

男爵府

2021勳章

lemonma0921 發表於 21-5-28 17:08

但有d咁既親戚真係好怕怕,過時過節總要由頭到尾search ...

斷捨離呢啲親戚啦,仲見?

男爵府

siugocandy 發表於 21-5-29 13:12
好明顯係八卦,自己同你比較邊個生活過得好d,又或者佢自卑,吹噓自己個仔揾好多,你唔同人地比較姐,人地 ...
我C 6又係咁,成日話自己個妹係會計師,揾佢幫手填報税表,我就一向自己填,有次C 6爆響口話佢妹幫我哋估計兩個要交幾多税,問佢我一個月揾幾多?嬲到我!我爆佢:我揾幾多關佢鬼事!我自己d 親戚都未必知我一個月揾幾多啦!正“是非精cheap 姑”

大宅

2021勳章

小晴bbma 發表於 21-5-29 17:03
我C 6又係咁,成日話自己個妹係會計師,揾佢幫手填報税表,我就一向自己填,有次C 6爆響口話佢妹幫我哋估計 ...

通常d男人好鍾意講老婆既野,同女家既野俾家人知,男家所有人都8卦,我就唔過問人地,奶奶最鍾意8我地有幾多值錢野,咩都要關佢事,份人又市徻。

男爵府

siugocandy 發表於 21-5-29 18:22

通常d男人好鍾意講老婆既野,同女家既野俾家人知,男家 ...
極度同意!我當年有咗,件“大毒姑”由我陀b 開始問:喺邊度做產檢?喺邊間醫院生?個女喺邊度打針?咁我咪答佢喺私家咯!每次都問,答完一次又一次,我已覺得有d 怪,到有次我又答完“大毒姑”嘅問題,“是非精cheap 姑”個老公無啦啦話:我個妹喺澳洲生女、同打針㖭(我都唔識佢個妹)!我O 晒咀,成家睇熱鬧咁唔出聲……有次“大毒姑”探我個女,一入門口就話:我哋以前都喺私家醫院出世㗎!成家都黐黐哋,明明係自己問人,問完人又話人!不過我無同c6講,我只覺得奇怪,明明C 6同我講過佢細個好窮,阿爸阿媽成日為錢鬧交,“大毒姑”點可以喺私家醫院出世咯?

象牙宮

牛年勳章 2021勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我明
有d常問揾幾多,儲到幾多
用手袋又講幾錢……

我話係假架
激死佢地
相知相遇相識

伯爵府

2021勳章

小晴bbma 發表於 21-5-29 19:06
極度同意!我當年有咗,件“大毒姑”由我陀b 開始問:喺邊度做產檢?喺邊間醫院生?個女喺邊度打針?咁我咪 ...

嘩,你講到好似你老公親人殺你全家

男爵府

alicego62 發表於 21-5-31 07:25
嘩,你講到好似你老公親人殺你全家
佢班人無殺我全家!不過我所講嘅全部屬實!

伯爵府

2021勳章

小晴bbma 發表於 21-5-31 10:35
佢班人無殺我全家!不過我所講嘅全部屬實!

咩事甘大仇口?祝一切順利

男爵府

alicego62 發表於 21-5-31 10:47
咩事甘大仇口?祝一切順利
人善被人欺啩!已無聯絡,現在很順利!多謝關心!

侯爵府

2021勳章

小晴bbma 發表於 21-5-29 19:06
極度同意!我當年有咗,件“大毒姑”由我陀b 開始問:喺邊度做產檢?喺邊間醫院生?個女喺邊度打針?咁我咪 ...

好多人用(語言偽術)去包裝自己過去,所以你不需要深究。(想知邊間醫院出生,望你老公出生紙都知道啦。同一個家庭多數同一間醫院出生。)

侯爵府

2021勳章

小晴bbma 發表於 21-5-29 17:03
我C 6又係咁,成日話自己個妹係會計師,揾佢幫手填報税表,我就一向自己填,有次C 6爆響口話佢妹幫我哋估計 ...

其實網上有電子計數機計到你預計會交幾多稅。
你不用比人知自己底牌。(你去稅局網頁望下)

男爵府

Astra00 發表於 21-6-3 22:06
其實網上有電子計數機計到你預計會交幾多稅。
你不用比人知自己底牌。(你去稅局網頁望下)
...
我根本唔駛要條“是非精”幫我計,係佢八卦想知我月薪,向我C 6旁敲側擊,佢又覺得果個係佢個妹,爆俾佢知……條八婆知道後唱通街囉

男爵府

Astra00 發表於 21-6-3 22:04
好多人用(語言偽術)去包裝自己過去,所以你不需要深究。(想知邊間醫院出生,望你老公出生紙都知道啦。 ...
我先無佢班人咁八卦!乜都經過佢哋把口

男爵府

2021勳章

lemonma0921 發表於 21-5-28 17:07
最近有 ...
我都有D咁八卦衰格親戚,最慘唔可以疏遠,一定要見,每次見到佢哋都覺得好討厭

複式洋房

Giyueng 發表於 21-6-4 06:41
我都有D咁八卦衰格親戚,最慘唔可以疏遠,一定要見,每次見到佢哋都覺得好討厭
...

同病相憐呀

Giyueng    發表於 21-6-4 09:39

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊