自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

複式洋房

响網購天地出過次,想响度再幫佢大大加宣傳😤😤

冇諗過第一次就要幫佢宣傳。。。

我一直有幫Baby kiss買日本連線啲野嘅,但發生咗件事,令到我超嬲,更加懷疑佢呃我

唔知有冇人有類似嘅遭遇

我覺得要比多啲人知佢係點做生意

話說我買咗件90碼嘅變色印花衫,日本嗰邊攞咗100碼,佢順豐過嚟嗰陣我先發現。。。

因為阿囡宜家著90碼都有大,加上係印花,驚放成年會甩,所以同佢講,佢叫我退返比佢

佢就不停要我攞返件衫去佢度,但佢只係星期一至五開4-7,我係FTM,湊住個B,仲要住港島區,邊去到

我同佢講我攞唔到過嚟,佢話唔急,竟然叫我搵親戚朋友攞過去

我心諗你錯咗仲要我特登揾人攞過去

何況我真係冇人攞到過去,問佢有冇其他方法,於是佢就叫我平郵比佢~~

好啦,之後嗰個星期二,我就叫屋企人搵個封,攞去郵局磅下幾錢,之後話佢知,佢都話冇問題

寄之前都有比佢睇個信封個地址啱唔啱,全部野冇問題我就叫我屋企人寄咗去啦~~

雖然隔咗一日假期,但正常2-3日應該收到啦,我就問佢收到未,佢問返我寄情咗未

我同佢確認地址但唔寄係咩玩法?!

我同佢講星期二已經寄咗,佢話未收到。。。

我嗰吓好驚,驚真係寄失咗。。。

之後佢問我點解唔影個郵費嘅QRcode比佢跟蹤?!(其實個code係冇用嘅。。。)

一來我完全唔知宜家可以咁寄,二來佢又冇叫我咁做,我點知要咁,响度馬後砲mg:" />

之後佢話佢冇challenge我,叫我冷靜啲,但我覺得佢已經想將個責任推去我度,覺得係我做得唔啱

到之後個星期二,我再問佢,都話未收到,我就有啲質疑佢。。。

我話我會報警同問郵局。。。

佢當時都同意,仲話想還自己一個清白!

佢話大家都係講個信字,但其實佢試過比漏貨我,我覺得佢真係信唔過

點知佢竟然話大件野係寄唔到入郵箱,係會打比佢,之前啲人寄比佢都係咁囉?!(佢有叫我寫電話响信封上面)

正常郵局只會寫咭仔,唔會打電話比佢

我有比過我臨入郵筒嘅相比佢睇,佢話佢都可以質疑我有冇寄?!

之後勁悔氣咁退錢比我,仲要講到完全我唔啱咁

話嗰百幾蚊唔會呃我,話我麻煩,唔想再同我有瓜葛

仲退曬我啲谷

不過仲好,我本身都諗住唔再幫襯

我一直都覺得好委屈,其實寄咗之後應該係佢嘅責任,佢雖然有退返錢比我,但成件事佢講到係我唔啱咁?!

結果,我真係打去郵局度問~~(好彩我屋企人影曬相,有曬寄件資料~~)

我有不停咁同佢講我做緊啲咩行動,但口話想知真相,但一直都冇覆返我,都唔知係咩道理

郵局又真係好好咁覆返我(第一次覺得政府效率高

到星期四,郵局搵咗郵差問,原來佢嗰度係劏房,大廈只有一個大郵箱,放曬佢哋嗰層樓嘅件,而個郵箱係大到連啲年度報告書都放得入嘅,我份件一定都入到

而郵差都話佢冇試過送件上佢個單位,更加唔會打比佢啦?!(你估順x咩,幾蚊都要有咁嘅服務

而因為郵差放過假,所以之前個星期要問返個替假同事有冇派過,但至少星期一之後個郵差冇派過我份件,我都同郵局嗰邊話咗咩事,叫佢哋睇吓可唔可以問到替假同事

之後我同佢講返我問到啲咩啦(雖然佢一直都冇睬我

結果神奇嘅事就出現啦~~

隔咗半個鐘之後,佢忽然話今日收到份件!!!

但我上面講過,星期一開始郵差確定冇派我份件,咁姐係正常星期二都一定响信箱度啦!租咗一段時間都唔知嗰度有信箱咩?!

星期二嗰日仲要咬牙切齒咁話冇收?!話今日先收到?!

我同佢講冇可能今日先收到,最後佢係答我「我責任只係通知你,我已經收到」

大家自行判斷係咩事

但其實啲個問題之前,已經有好多野發生

態度勁差,成日响谷度話啲媽媽,試過佢叫人去攞貨,有媽媽叫佢買個貨架放,佢好惡咁話返佢個倉唔係用嚟幫人哋放貨🙄

佢要人哋一個星期內去攞貨,如果唔係就寄,但又唔見佢會一個星期內寄貨比人。。。

佢要人24小時內比錢,但未夠24小時就已經再追你比錢。。。

我好有禮貌咁話要屋企人有時間先幫我過到數,佢就話其實想人哋有有禮貌覆佢一聲

但佢自己對人又唔見得有禮貌,同佢講嘢佢都唔會覆你。。。

你要人有禮貌,但自己冇禮貌,都唔知係咩邏輯🙄

我第一次好慶幸約到上去攞貨,點知行行吓就諗起好似有套餐具冇比我,結果打去問佢先發現,但我已經行到好遠,所以話下次先攞

之後我已經冇過佢度攞貨。。。

有次訂咗對鞋,發現2次收貨唔見,之後要我問佢,佢先發現冇比我(聽啲媽媽講,原來佢成日都漏比貨人)

成日話自己冇賺,講到自己做義工咁,其實佢個價都mark up得幾高

總之比錢佢賺之餘,仲要受佢氣

佢啲嘢幾平都假

大家真係諗清楚仲幫唔幫襯佢

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

太長,抽左d睇

係咪買左一件衫,收到後發現錯碼,於是去郵局寄平郵比番佢,但佢就話收唔到,口同鼻拗,最後佢都退番錢比你,你就唔甘心去郵局問,期間賣家又話收到件衫

係咪咁,其他枝節就唔講,無睇晒

男爵府

順豐或其他到付咪得囉?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

所以我係唔會上網買野
買樣野唔係貴,但就好煩
特別買比小朋友,質料同size...真係有誤差,到頭來要換要退,勞氣又係自己

珍珠宮

VV公主 發表於 21-5-29 01:44
冇諗過第一次就要幫佢宣傳。。。我一直有幫B ...

睇晒,其實好多網店都係咁

男爵府

我大概睇哂。我覺得賣家無錯,發錯size, 你寄平郵,收唔到。平郵一向有風險。最後佢都有退錢俾你。
網店買野不嬲要1-2日內俾錢,或指定時間面交,唔可以用自己ftm 為由,要店家就你。可能對方都係ftm.......
我覺得未至於要上網唱衰人

Michellebaby123    發表於 21-5-30 11:46

子爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

1) 平郵有風險, 唔係咩新鮮事。當初選平d既平郵, 大家都預左風險。

2) 樓主講到間店之前幾次買野都甩漏, 又話人地markup 高,咁點解又繼續幫襯?

瑪瑙宮

有冇撮要

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

tkop 發表於 21-5-29 09:10
有冇撮要

2樓,等緊樓主confirm

珊瑚宮

嘩!長到咁!真係冇心機睇搞掂咪好囉!過咗去就算啦!我之前都試過寄嘢俾 人做晒所有嘢人哋都收唔到 係咁chur我問 我都冇辦法㗎! 有郵局單 地址又啱 郵費足 影埋video 個買家仲係咁話從來未試過收唔到 bla bla bla 我咪答佢未試過唔代表日後唔會發生囉!救命

珊瑚宮

princessgw 發表於 21-5-29 09:04
1) 平郵有風險, 唔係咩新鮮事。當初選平d既平郵, 大家都預左風險。

2) 樓主講到間店之前幾次買野都甩漏, ...

係囉唔係講笑 真係睇睇吓暈暈地唔想睇落去

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

回覆樓主:

又唔覺得咁叫唔老實喎!追數嗰度佢提你啫,唔通你係要人過左期先追你?你親身上去攞貨佢地比漏貨你自己都有責任check清楚,佢又唔係唔比番你;鞋漏貨佢冇補比番你咩?退貨佢收番都退錢啦!價錢係你情我願嘅,唔啱咪唔好幫襯囉!

子爵府

oceandeepsea 發表於 21-5-29 08:43
太長,抽左d睇

係咪買左一件衫,收到後發現錯碼,於是去郵局寄平郵比番佢,但佢就話收唔到,口同鼻拗,最 ...

你summary得太好啦不過仲有一點就係,店主寄錯貨,但係就要求個客拎返俾佢,我覺得呢樣店主就唔啱囉,冇理由要個客蝕車錢蝕時間咁令返俾佢㗎嘛,店主應該主動要求平郵/順豐上去拎件

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我都唔覺得間店有咩問題喎,我都試過搵代購買衫,佢比錯色俾我,我都係要親自攞返件衫去退錢
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

fmf903 發表於 21-5-29 09:03
我大概睇哂。我覺得賣家無錯,發錯size, 你寄平郵,收唔到。平郵一向有風險。最後佢都有退錢俾你。
網店買 ...

嗯,我都覺。

咁緊張,就親身拎去吧...我明你要湊仔又遠,但既然唔放心,就唯有親身去做囉。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

嘩!長到咁!

大宅

贊成店做得唔好,但樓主話店又唔老實又貴又冇禮貌,但仍 keep住幫襯直至今次,唯有講你自找。雖然店錯叫你自己退貨係唔啱,但你又答應做,至於你FTM冇時間出去呢啲其實係你自己問題,並不能放入評論呢件事嘅對錯。網上店好多,東家唔買買西家,冇損失就算,不用過於執著, 自己辛苦。FTM咁忙,慳啲時間親子好過啦

侯爵府

有啲郵差係會打電話㗎

水晶宮

回覆樓主:

我覺得賣家同你都冇錯,平郵有風險,仲有仲咩唔用電子郵票?會有收據,幾時寄,邊間寄同有code
,你當時提供唔到收據 人地係有權質疑你。

大件的郵件定義係只要嗰個大廈個郵箱入唔倒就會另外攞出嚟處理,這情況就麻煩會有機會推遲收到,我有客都係要2星期後先收到

既然係誤會,無需公審人地

男爵府

回覆樓主:

睇左大部份,店舖有不足,但冇乜大問題。

首頁
12345...13

尾頁

跳至