自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

我唔係好熟悉教育,但見好多講移民嘅帖都講為仔女移民嘅人,覺得英國教育好,去到可以免費讀書。我好耐之前聽過芬蘭教育好,因為唔谷小朋友,亦係小班教學,想請教熟悉英國教育嘅JM,覺得英國教育比起香港嘅有咩優勝之處?

BTW,頭先睇另外一個帖,有JM post PISA國際學生能力評估計畫個排名出黎,我先發現原來咁多個國家同地區入面,中國學生嘅數理同閱讀得分係最高,香港都名列前茅,仲比芬蘭同英國高,所以唔係好明白點解啲人話英國教育高質啲?定係英國同芬蘭一樣,相對冇咁谷,成績又唔錯,所以高質?
抑或係呢個能力評估其實唔能夠真正反映到教育嘅效用?

水晶宮

我諗香港最失敗,係個功課量,
默書進評無限LOOP
多數坐係課室,

功課真係好多, 下星期考試,
又未教完書, 日日功課7,8樣,

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

花生蘿蔔 發表於 21-6-1 14:32
我唔係好熟悉教育,但見好多講移民嘅帖都講為仔女移民嘅人,覺得英國教育好,去到可以免費讀書。我好耐之前 ...

530代價係谷到癲,516分係開心咁學返嚟,你揀邊樣?
即係,背字典都可以學好英文,點解要俾錢上語文playgroup咁解

ceci228    發表於 21-6-10 09:09

男爵府

回覆 花生蘿蔔 的帖子

剛剛睇咗啲資料,原來PISA考核唔係考死讀書,而係會考驗學生實質解難能力,如果淨係用呢樣野黎定香港教育制度成敗,咁香港又得比世界上大部分嘅地方都要好喎,不過科學方面就退步咗
【PISA放榜.上】排名連年下跌 評分皆輸澳門 挽救或靠教改

//負責港區PISA研究的香港中文大學卓敏教育心理學講座教授侯傑泰......解釋,PISA的評測結果之所以值得重視,源於它考核的不是學生從課堂中學了什麼,而是學生能否把課堂所學融入生活所需、是否具備一名成年人應當擁有的解難能力。//

大宅

有人覺得外國月亮特別圓
我覺得香港的教育是谷的, 在我小學時代已經谷到暈。這可能因為要迎合香港的工作特徵, 要勤快, 轉數快, 刻苦耐勞, 受得壓力....

而外國教育就比較hea讀, 冇壓力, 自由度大。 如將來也是在外國工作都可以的, 始終外國的生活冇香港咁急速, 少些壓力(尤其是住宅方面)。

wcpcelia    發表於 21-6-2 14:55

大宅

李露眉 發表於 21-6-1 14:40
默書進評無限LOOP
多數坐係課室,

所以除左課本知識之外
咁多小朋友生活常識都唔識
係因為生活根本無空間時間佢比佢學

子爵府

英國是好或唔好就好主觀
香港教育制度,某程度上也是班香港怪獸家長自己一手做成

男爵府

李露眉 發表於 21-6-1 14:40
默書進評無限LOOP
多數坐係課室,
Charlotte_mom 發表於 21-6-1 14:55
530代價係谷到癲,516分係開心咁學返嚟,你揀邊樣?
即係,背字典都可以學好英文,點解要俾錢上語文playgr ...

但係頭嗰幾名國家或地區都係谷,中國嘅分同芬蘭嘅分數相差60分,我諗緊係唔係啟示緊要學得多、學得好,其中一個條件必然係要教得多,甚至係谷?

或者可以唔以谷得黎又比學生感覺係寓學習於娛樂,而唔係死讀書?

伯爵府

外國讀書一般可以訓練到學生多啲溝通技巧,亞洲好重學術成績,個除咗專貨,响社會上溝通技巧好重要

男爵府

steffy3v3 發表於 21-6-1 15:04
所以除左課本知識之外
咁多小朋友生活常識都唔識
係因為生活根本無空間時間佢比佢學

但PISA正正唔係考死讀書嘅能力,而係考驗學生實質解難能力,咁樣香港學生都得到好高嘅分數喎

大宅

花生蘿蔔 發表於 21-6-1 15:11
但係頭嗰幾名國家或地區都係谷,中國嘅分同芬蘭嘅分數相差60分,我諗緊係唔係啟示緊要學得多、學得好,其 ...

谷唔谷,其實好睇家長。我識唔少美國英國家長,一樣日日車仔女去補習班,報9萬幾樣比賽。一廂情願以為外國讀書輕輕鬆鬆就可以入Ivy league,只可以講家長too simple, too naive.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

哈比族 發表於 21-6-1 15:09
英國是好或唔好就好主觀
香港教育制度,某程度上也是班香港怪獸家長自己一手做成
...

其實,官方制度好簡單:就近入學,12年免費教育,幼稚園都包埋
而家考完dse基本上唔會無書讀,資助一大堆連自資學位都有資助
只係好學校要爭吧了,外國又何嘗無排名無名唔名校?
樓上有人講得啱,外國月亮圓d啫

男爵府

好簡單,香港人祟洋,識得講native English係高級d

男爵府

由细係英國讀書,免費識講native English。返到黎香港,隨口up英文都覺得好勁。係香港,只有讀國際學校先得,或者揾native speaker補習。只有富有家庭可以負擔。

伯爵府

個人而言, 一向都唔覺得香港教育制度有好大問題, 近年的通識科除外啦. 而家通識都改革埋喇, 應該更加冇問題了. 學校谷唔谷某程度上都係家長自己的選擇, 我係七十尾的人, 小學返半日, 五六年級時已經係每日 8-9 樣功課, 一年四測四考. 我仔女的直資小學, 返全日, 到六年級就算星期五都冇 8-9 樣功課, 雖然都係進展式評估, 但每次一個TOPIC, 嘢唔多. 我覺得我小學時仲谷啦.
不過香港近年的大學教育又係一個問題, 自社運開始, 經常傳好多公司唔請本地畢業生, 所以都會考慮比仔女去第二度讀大學. 但又唔一定要英國喎, 其實各國都係差不多啫.

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 花生蘿蔔 的帖子

第一時間諗﹐邊位高官仔女係香港讀? 英澳美加都係佢地大熱首選.........重有好多公務員仔女係英國讀。。。係咪外國月亮特別圓就問下佢地啦你問我邊度讀都有壓力架啦﹐差在係由細到大都咁大壓力﹐定中學考大學先有壓力架者。要入出名大學咪一樣要勤力。

大宅

諗起自身經歷,out topic但好想分享下
好幾年前諗住幫小學生補習easy job搵下外快
但我好快頂唔順,因為個小朋友功課多到就算我幫埋手做,都要晚飯時間先做完
唔好話幫佢溫書啦~~ 連同佢講多兩句了解下都無乜時間
我知個小朋友好想同我玩,會搵屋企玩具公仔送俾我
佢父母又好夜收工,小朋友獨子黎,唔見佢會同學傾電話之類,生活就係功課測驗考試補習
所謂嘅興趣班係滿足家長同學校加分用,我覺得幫唔到佢就quit咗份補習
諗諗下自己咁快放棄好似離棄咗個小朋友咁

ceci228    發表於 21-6-10 09:11

水晶宮

畀面勳章

其實好早之前,已經有歐美國家學者叫自己國家借鏡中國丶新加坡丶香港的教育制度,話d學生成績好叻,相反佢哋d國家學生成績比以前差

不過填鴨式教育係辛苦嘅,凡事總有代價

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

因為祟洋, 外國乜都好!!

wcpcelia    發表於 21-6-2 14:55

公爵府

Klly1983 發表於 21-6-1 15:00
有人覺得外國月亮特別圓
我覺得香港的教育是谷的, 在我小學時代已經谷到暈。這可能因為要迎合香港 ...

係喎,所以做野都慢慢黎,又要多d時間休息

首頁
12345...7

尾頁

跳至