自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係在職媽媽,日頭俾媽咪照顧我個女,但都擔心因為咁而令到自己同個女既關係冇咁親密,仲有影響佢既成長,我想知大家會點樣安排時間陪小朋友呀

珍珠宮

回覆樓主:

收工後放低手機,同佢玩,最好係夜晚會係同一地方訓,有睡前故事,週六日同佢去街玩

wcpcelia    發表於 21-6-2 14:31
renapapa    發表於 21-6-2 11:48

伯爵府

回覆樓主:

在職媽媽先同仔女無交嗌

全職媽媽困獸鬥,好多都同仔女關係惡劣, 我識人成日話自己同個仔關係好好, 佢個仔話怕咗佢個麻煩阿媽先應酬下佢

大宅

牛年勳章

leungtintin_ 發表於 21-6-2 11:09
我係在職媽媽,日頭俾媽咪照顧我個女,但都擔心因為咁而令到自己同個女既關係冇咁親密,仲有影響佢既成長,我想 ...
放工,放假,盡量去陪小朋友,多D同佢玩,講故事

wcpcelia    發表於 21-6-7 17:03

侯爵府

畀面勳章

我係在職媽媽,日頭俾媽咪照顧我個女,但都擔心因為咁而令到自己同個女既關係冇咁親密,仲有影響佢既成長,我想 ...

你可以放假陪多D佢, 去下親子活動

大宅

2024年龍年勳章

有空間先好

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

回覆 leungtintin_ 的帖子

放工放假陪就可以,親子野重質不重量,你今天為生活勤力工作儲錢,亦是一個好好的教育。

伯爵府

Xmas吸收勳章

我同你嘅情況一樣,但個女依然好痴我冇疏離感,問題只係公公婆婆太就佢又成日睇電視

男爵府

我會拒絕不必要嘅應酬, 夜晚返屋企同小朋友一齊晚飯, 同佢傾吓偈問吓佢今日發生嘅事; 無論噚晚幾夜瞓都好, 都一定成家人坐埋一齊食早餐; 事無大小都分享吓, 陪小朋友做啲無聊事; 另外好同意樓上所講, 放低手機...

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

樓主舊post話準備移民,如果係嘅話,到時大把親子時間,唔使咁擔心啦

yuyueng    發表於 21-6-2 16:19
happylife28    發表於 21-6-2 13:11

公爵府

主要睇下你堅唔堅持到,我老公放工都攰,但佢放工都會同個女玩,所以依家個女升中了,佢兩父女好fd, 依期興一齊煲日本動漫

公爵府

回覆樓主:

唔洗擔心,我一直在職,每日放工至瞓覺,星期六日陪小朋友,完全冇影響親子關係,亦冇錯失任何重要時刻,最緊要一齊居住,父母肯放低手機又花時間係小朋友到,陪玩陪學習 (唔需要同房)。其實佢哋上咗高小,唔再要我陪,我仲多咗私人時間。

婆婆縱細仔,工人就細仔,我成日鬧細仔,細仔都係親我多,啲細路好醒,唔洗怕。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

放工放假陪小朋友,
放工同佢屋企玩, 傾計, 放假帶佢周圍去
晚晚一齊訓, 歲幾2歲開始晚晚訓前都同佢pillow talk
講下發生咩事, 好搞笑佢有時會告帎頭狀, 話俾爺爺鬧BB喊, 唔中意邊個邊個
我囡永遠將我放第一位~ 乜都要媽媽
所以返工絕對唔等如要放棄親子關係
反而令你更加珍惜時間, 重視質素, 培養關係

珍珠宮

茶木 發表於 21-6-2 11:35
在職媽媽先同仔女無交嗌

全職媽媽困獸鬥,好多都同仔女關係惡劣, 我識人成日話自己同個仔關係好好, 佢個 ...
你呢個係讀小學什至係高小先會遇到, 但係如果係學前兒童就唔會既

男爵府

放工返到去就跟下功課溫下習陪下玩
再一齊食晚飯
最重要訓覺前大家傾下計
佢又講下今日發生咩事
我又講下今日返工點
佢就嚟變成我個閨密
自己朋友都冇知得咁多野

大宅

回覆樓主:

我在職媽媽,同意樓上jm講法,放工同星期6日都陪住仔女,其實一樣有親子關係。
不過身邊d人係都講到媽媽番工仔女就會唔fd, 有意無意講到唔辭職湊仔就唔係好媽媽,呢d真係講多曬氣。

伯爵府

我有兩個小朋友, 都係返工時候就放去我媽媽度, 收工去食飯後一齊回家. 我同媽媽住得近, 15-20 分路程, 呢段時間就係我地傾偈的時間, 由我講歷史故事, 以及佢地的學校分享都係呢段時間傾. 返到屋企, 沖晒涼做晒功課溫晒書, 又會一齊玩吓傾多陣. 到而家大喇, 一係就功課好夜都未做完, 一係就怪住玩手機.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我係返工媽
家有長者+外傭
由仔女出世果日,一放工我就接手湊仔(工人幫忙照顧,教+玩係我)
你擺幾多時間心機,就有幾多收穫
我女已20歲,讀緊大學住宿舍,都係日日同我whatsapp多廢話,講shopping,低能新聞,職場事,問功課

伯爵府

紫翹 發表於 21-6-2 12:06
你呢個係讀小學什至係高小先會遇到, 但係如果係學前兒童就唔會既

我講中學打後

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

怪獸青BB 發表於 21-6-2 11:35
收工後放低手機,同佢玩,最好係夜晚會係同一地方訓,有睡前故事,週六日同佢去街玩
...

高手永遠在二樓。

手機……我見宜家好多父母帶BB,都係機不離手,個Bb只有望第二度……好慘。

首頁

尾頁

跳至