自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

已經每星期一晚去99食飯和每隔個星期日全日比曬99, 仔6月中考試, 我建議6月星期日(半日)仔在家溫書, 女同c6就全日在99度, 其實只係影響99兩個星期日.

c6同99講句野都好多顧慮.. c6話99自私, 99實講平日溫書唔得架咩?洗咩咁早溫? etc.......
話99又會要求要補返個星期日的半日比99, 又咁又咁...所以c6唔想同99講我認為咁正常的要求.....

我想問下JM們我個溫書要求好過份咩, c6有無林過我同仔都辛苦, 仔間學校考試又中,英,普口試筆試, 仲有好多科要考, 仔讀書又慢, 教佢我已經好辛苦, 我犧牲自已時間仲要比佢覺得我有問題, 點解唔係99問題, 99又霸道又控制狂, 溫書都有錯? 平時仔女想星期日約下朋友都難, 有無JM家庭真係要成個星期日比曬6299????? 我想問有咩方法KO 99或 c6的恐懼和顧慮??????

(因為之前發現99成日吼我同c6唔係度就會同我仔女洗腦, 話我依樣個樣, 所以由之前成日見縮減到以上的, 但62有日日帶下仔女返學見下)

後加:
我覺得c6恐懼到好似當99係boss咁....或者仲差D......
佢成日話99好麻煩, 每次有少少野關於99, 佢就好不知所措, 因為如果逆99, 99會鵝c6幾個鐘或者哭

有無JM有朋友有類似情況, 可以話我知c6係咪有病? 或者有咩方法可以改變c6?
依個係我覺得好大的問題....

c6好驚佢呀媽......99係好控制狂同佔有慾好強, 我同c6都認同,
有時仔女都唔想去99度, c6唔想逆99, c6會迫自已同仔女去..

我正常唔會同99講野因為99唔鐘意我,
如果我好堅持可能會同c6嘈,

99無朋友, 同62關系唔好, 退休無興趣,所以成日痴住我地,我地搬去邊佢跟去邊, 好慘

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我唔會理佢,有事就唔去,考完試先探佢

男爵府

wingwingyee 發表於 21-6-6 16:54
已經每星期一晚去99食飯和每隔個星期日全日比曬99, 仔6月中考試, 我建議6月星期日(半日)仔在家溫書, 女同c ...

你奶奶係唔係, 想個孫考唔上大學, 考唔到好嘅中學?

伯爵府

啋佢都有味

水晶宮

考試大過天,我唔會理佢感受

珍珠宮

企硬,話之佢講咩

珍珠宮

已經每星期一晚去99食飯和每隔個星期日全日比曬99, 仔6月中考試, 我建議6月星期日(半日)仔在家溫書, 女同c ...

唔洗理佢啦!温書大晒

我唔知你仔女几大啦,但佢地都要有自己朋友同時間!真心冇可能每個星期日都俾左佢

侯爵府

咁專制

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

其實, 對腳生喺你度, 你講咗理由唔去, 當日就留在家。就這樣簡單而已。

唔通會搵人縛你2個去咩

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

啋佢都傻!
家吓欠咗佢嗎?

男爵府

真心覺得你奶奶好恐怖,講真我唔會理佢囉!

大宅

回覆樓主:

考試期間,斷六親, 唔使佢哋教根本唔會明,成日叫唔使咁緊張, 平時冇所謂,呢啲時間一定要強硬,叫c6自己搞掂佢, 考完試,啲小朋友又願意嘅,最多畀佢暑假過去住幾日,jm加油, 一個人要應付一個大家庭,明白真係好辛苦

wcpcelia    發表於 21-6-7 16:19

伯爵府

根本就唔使理你99,到時同佢講考試要溫書,明天唔過去就得。

珍珠宮

回覆樓主:

唔會理。搞掂考試先一次清算新仇舊恨

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

小馮 發表於 21-6-6 17:00
你奶奶係唔係, 想個孫考唔上大學, 考唔到好嘅中學?

問99 如考不到好的中學, 是不是6299俾錢去讀直資/IB?
唔係,就唔好在父母背後教孫唔洗咁早温書(目的係要孫見多d 99). 唔通考之前一日先温嗎?自私到極

“欠” 佢的2次半日, 考完試補番囉

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

c6恐懼啲咩?

子爵府

回覆樓主:

為母則強,你唔企硬冇人幫到你。

大宅

考試溫書好正常,媽媽要堅持,比小朋友養成溫書習慣(emoji)(emoji)

子爵府

BK Milk勳章

老實,我唔會理99講乜,佢或者可以管佢自己個仔 (C6),但唔好攪我仔女,特別係考試關頭。

我先至係細路父母。

呢兩個星期,叫C6自己番去吧!

補番比佢?你話2月30日咪補左囉!

珍珠宮

回覆樓主:

一係叫佢科水500萬讀國際,咪唔溫囉。未計債券$。

同埋而家溫都唔算早啦。平日又有功課測默。唔通之前果晚先溫咩。你c6又跟佢一齊癲。

首頁
12345...9

尾頁

跳至