在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我同事坐完月又要返工,見到佢返工日日都好攰,原來因為佢奶水少左好多,但阿b又愈黎愈大食,一日仲餵緊8餐,泵奶泵到自己都休息唔夠
我叫佢補奶粉,唔好咁辛苦,一陣佢病左仲慘啦
但佢上網睇,見到話食奶粉,d bb會敏感,搞到佢唔敢
做人媽媽真係甚艱難

大宅

2024年龍年勳章

其實一開始食d有機奶粉都唔會敏感架,可以比bb試下,我家姐轉有機奶粉比個仔飲,都無問題,仲話bb d便便靚左

伯爵府

DHA勳章

wingccci 發表於 21-6-7 12:09
我同事坐完月又要返工,見到佢返工日日都好攰,原來因為佢奶水少左好多,但阿b又愈黎愈大食,一日仲餵緊8餐 ...

試左到時真係敏感 , 咪轉牌子. 不用咁執著.

大宅

matata 發表於 21-6-7 16:21
其實一開始食d有機奶粉都唔會敏感架,可以比bb試下,我家姐轉有機奶粉比個仔飲,都無問題,仲話bb d便便靚 ...

其實係,都好睇你會揀咩奶粉同埋之後要慢慢轉,之前我人奶轉奶粉都會擔心,但做多d research就ok

大宅

artai430 發表於 21-6-8 11:59
試左到時真係敏感 , 咪轉牌子. 不用咁執著.

岩呀,我都係咁講
但呢d都係媽媽的矛盾黎既,怕如果bb轉奶粉有咩唔適應,會好自責
不過見到佢一邊返工,一邊又要泵奶,都替佢辛苦

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

別墅

chinyanyan 發表於 21-6-8 16:55
本身我有敏感,驚會遺存俾bb,所以揀奶粉我係揀aptamil essensis php,聽醫生話呢隻有水解蛋白,可以令bb免 ...

仔仔腸胃敏感都係食呢隻,見bb夾得唔錯,腸胃好健康,冇再肚屙。

大宅

我同事坐完月又要返工,見到佢返工日日都好攰,原來因為佢奶水少左好多,但阿b又愈黎愈大食,一日仲餵緊8餐 ...

補奶粉慢慢比b試下就ok架啦,揀d有機奶粉無咁易敏感,叫你同事唔使咁擔心

大宅

ssssum 發表於 21-6-8 17:14
生果陣私家醫院個護士係比有機個隻illumx我bb食,無敏感
之後我身邊d jm都係比bb食呢隻,可以叫你同事試下 ...

我B都係由人奶轉呢隻illumx綠蓋,好快適應,無出現敏感情況

男爵府

你同事肯定係第一胎 乜都擔心係正常,其實bb 同時人奶同奶粉餵很好正常,bb 好易適應,同埋市面奶粉配方其實大同小異,一開始可以揀d 大路d 嘅牌子食,平貴唔重要,貴唔一定好同夾bb.
所以叫你同事放鬆d 啦,返工已經好攰,唔好咁辛苦自己,有時間休息好過追奶,食奶粉bb 都會健康成長的。

大宅

我捨不得你 發表於 21-6-8 23:35
你同事肯定係第一胎 乜都擔心係正常,其實bb 同時人奶同奶粉餵很好正常,bb 好易適應,同埋市面奶粉配方其 ...

係呀,佢真係第一胎,所以我都明佢既
只不過見到佢每日個樣都好攰,替佢慘
同埋只係補奶,唔係唔餵人奶嘛
但都要睇下諗唔諗得開,果陣我都考慮左好耐

子爵府

回覆 wingccci 的帖子

我覺得依家餵哺母乳的概念真心扭曲晒,有啲媽媽又好偏執,唔好介意我咁講

其實無媽媽唔想俾最好個小朋友,但唔好好似著咗魔咁只信靠人奶,好似世界無其他替代品,有啲媽媽天生唔係多奶,就算係咁埋身啜都係有限,唔夠阿B食,但就因為依家成日話餵人奶點好,餵奶粉點唔好,餵唔到人奶好似係罪,我聽過有媽媽因為無奶搞到抑鬱。

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

餵唔到咪唔好餵,免強冇幸福

珍珠宮

回覆樓主:

諗多咗
我2個奶粉
一個有濕疹一個無
跟本係基因問題

複式洋房

依加餵人奶個概念完全扭曲曬, 講到唔俾人奶個B就係唔愛佢, 無抑鬱都難啦 ~
我自己都係唔夠人奶而補奶粉, 我覺得咁樣做冇問題呀, 我就係補美素有機奶粉,
有機冇咁多刺激野對BB腸胃都好d, 同埋我B食左都濕疹冇咁勁

首頁

尾頁

跳至