自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

男爵府

2021勳章

琴日係黃埔坐地鐵聽到隔離2個女人傾計。其中一個講下講下帶20萬走人去英國,話佢自己乜都冇咪去個邊先算囖,冇咩好擔心。仲話自己英文幾好,冇擔心過同人溝通唔到,最多掛住d香港茶餐廳。佢朋友好似都靜咗幾秒先答佢嘴講嘢。。佢地對話越講越大聲,仲講到好似香港冇曬希望咁。
我聽完真係咩人都走?但唔夠錢後會唔會又返黎咖?20萬移民,真係第一次聽。

大宅

2021勳章

bybewong 發表於 21-6-9 10:32
琴日係黃埔坐地鐵聽到隔離2個女人傾計。其中一個講下講下帶20萬走人去英國,話佢自己乜都冇咪去個邊先算囖 ...

如果成副身家得20萬,即係佢係香港其實都撈唔店,咁可能佢覺得去外國試下冇嘢好輸掛。我反而覺得中產移民先最難做決定。

伯爵府

2021勳章

後生,可以重頭來過,無有怕。

ada0707    發表於 21-6-11 09:32

子爵府

回覆樓主:

一個人,20萬買個希望,我又覺得ok.
好似WH咁,同自己講拎20萬試2年,。玩完咪反黎囉。
去完外國就知道,咩叫排華,被歧視既感覺係點。

子爵府

回覆樓主:

之後就會明白,香港既好。

象牙宮

2021勳章

回覆樓主:

水晶宮

2021勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

琴日係黃埔坐地鐵聽到隔離2個女人傾計。其中一個講下講下帶20萬走人去英國,話佢自己乜都冇咪去個邊先算囖 ...

想走既就快D走, 你同佢講咩都無用. 好多嘢係要自己親身體驗先會領會到.

伯爵府

2021勳章

回覆樓主:

可能係20萬英磅會合理d

水晶宮

2021勳章

回覆樓主:

又唔係放棄高薪厚職,佢都無乜野可輸,最多咪20萬。
咪去搏吓, 或者佢搵到自己想過的生活呢

寶石宮

2021勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

後生?
我朋友都係諗住帶廿萬過去(2個人), 如果肯挨既應該都可以頂到掛

男爵府

2021勳章

如果單身一人冇負擔咪去外地創下囉,20萬慳慳地另外又做下雜工體驗下當自己背包旅行者。分分鐘揾到另一半添。

水晶宮

2021勳章 畀面勳章

我真係有朋友問老父親借左20萬,諗住帶個仔過去讀書。老公唔同意,但佢話必要時會離婚,唔會俾人拖累。

子爵府

2021勳章

sheepsheepvo 發表於 21-6-9 10:35
如果成副身家得20萬,即係佢係香港其實都撈唔店,咁可能佢覺得去外國試下冇嘢好輸掛。我反而覺得中產移民 ...

1, 2個星期前,BBC新聞報導1對香港母女(50幾歲&17歲),只帶了15萬移民去英國生活,我都覺得好難而置信

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

我反而覺得呢D先適合走,去到果邊搵既工種差唔多,可以一試

hungng    發表於 21-6-9 17:35

伯爵府

2021勳章

叫佢係就快,唔好得個吹字

男爵府

2021勳章

mother904 發表於 21-6-9 10:42
我真係有朋友問老父親借左20萬,諗住帶個仔過去讀書。老公唔同意,但佢話必要時會離婚,唔會俾人拖累。 ...

你朋友 小朋友可以去留學,冇必要離婚輸頭家

瑪瑙宮

牛年勳章 2021勳章

真人真事,我識人真係帶廿萬就‘移民’英國

子爵府

牛年勳章 2021勳章

回覆 TMC3012 的帖子

身邊都有親戚﹐佢有幾錢我唔知。只係話想快D走。問我有無諗過都走﹐我話我都仔大女大﹐等佢地大學想去外國讀咪比佢地出去LOR﹐佢地選擇留港咪留港LOR。我話好細個都可能會考慮﹐但而家梗係等佢地考埋DSE等佢地諗啦。佢即刻話:佢想盡快走﹐佢老公計晒數架啦。我話個邊都未必搵到野做。佢話:到時咩都做架啦﹐洗碗都要做架啦。(我自己心諗為乜呢...........) 不過心中都有句要走好快D走啦.........香港真係好危險架﹐記得唔好再返黎呀。

男爵府

2021勳章

反正得20萬,冇野輸,洗曬咪返黎羅。如果佢肯做洗碗,清潔呢類下欄工,咁應該係英國生存到既。

瑪瑙宮

牛年勳章 2021勳章

Natalie625 發表於 21-6-9 10:44
你朋友 小朋友可以去留學,冇必要離婚輸頭家

咁就要離婚應該本身感情麻麻地

首頁
12345...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊